Economia

Republica Moldova este un caz tipic din esalonul tarilor post-comuniste unde tranzitia economica avanseaza lent. in 2004 PIB se situa la jumatate din nivelul inregistrat in 1990, iar veniturile pe cap de locuitor – o treime. Exprimate la paritatea puterii de cumparare, veniturile medii per capita in 2003 erau estimate la 2200 USD. O parte semnificativa din veniturile reale nu sunt declarate de populatie si nu intra in evidenta statistica oficiala. Ele provin in principal din transferurile banesti primite de la muncitorii aflati peste hotare si din activitati economice „la negru”. Influxurile valutare foarte intense din 2004 (estimate la 600 milioane USD, adica 20% din PIB) si numarul mare al emigrantilor conduc la concluzia ca veniturile reale ale gospodariilor casnice care au membri plecati peste hotare sunt cu 50-100% mai mari decit cele identificate in statistica oficiala. Inegalitatile de venituri nu se reduc, coeficientul Gini in 2002 raminind la nivelul 0,42, medie caracteristica tarilor sarace din America Latina.

in 2004 valoarea adaugata bruta in economie a fost obtinuta in proportie de 22,5% in agricultura, 20,8% in industrie si 56,7% in servicii. Din punct de vedere structural, se remarca o asemenea deficienta ca structura pronuntat agrara a economiei cu ponderea insuficienta a industriei de prelucrare. Pe linga aceasta, se observa cresterea decalajelor regionale de dezvoltare, tendinta favorizata de disproportiile dintre activitatea economica din capitala si cea din regiunile tarii.

Rata scazuta a economiilor face ca si investitiile in capital fix sa fie relativ mici. in 2004 rata estimata a investitiilor a fost de 17% din PIB. Este accentuata dependenta cresterii economice de consumul finantat de transferurile banesti de peste hotare. Economia este vulnerabila in fata conditiilor meteorologice instabile si cresterii preturilor pentru produsele pe care le importa, in primul rind combustibilul. in 2004 s-a observat o tendinta de diversificare geografica a exporturilor, ponderea tarilor UE crescind la 30%, iar cea a tarilor din CSI – reducindu-se la 51%. in total, exporturile au insumat estimativ 980 milioane USD, in timp ce importurile au fost de doua ori mai mari. Exporturile au ramas dependente de o gama ingusta de produse cu o valoarea adaugata mica si de competitivitate limitata.

Din punct de vedere institutional, economie sufera definirea ambigua si apararea insuficienta a drepturilor de proprietate si de impiedicarea concurentei oneste de catre grupurile de presiune. Coruptia este perceputa ca fiind omniprezenta si intensa. in raitingul intocmit anual de Transparency International, Moldovei ii este atribuit scorul 2,4 si s-a inrautatit din 2001.

Regiunea separatista Transnistria este un factor de insecuritate care creeaza si riscuri economice. in primul rind conflictul a compromis integritatea sistemului economic mostenit de la RSSM. in al doilea rind, Transnistria ofera oportunitati pentru infractiuni economice si serveste drept sursa de pierderi bugetare si de imagine pentru Moldova. Regiunea este utilizata ca zona de tranzit in exportul ilegal de capitaluri si operatiunile internationale de spalare a banilor.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.