Echipe mixte de patrulare la frontiera moldo-română

Șeful Poliției de Frontieră Fredolin Lecari și omologul său român Adrian Popescu au semnat astăzi la București Protocolul privind constituirea și activităţile echipelor mixte de patrulare la frontiera de stat comună.

Din anul 2011 la frontiera moldo-română se desfășoară patrularea coordonată, care prevede patrularea doar pe fluviul Prut (cu ambarcațiuni).

Astfel, Protocolul semnat astăzi are o aplicabilitate teritorială localizată de-a lungul frontierei de stat comune moldo-române, pe o zonă de 10 km de la linia de frontieră către interiorul teritoriul Republicii Moldova și României.

Prin excepţie, aplicabilitatea teritorială se poate extinde şi în afara zonei de operare, datorită configuraţiei terenului şi a infrastructurii rutiere accesibile sau pentru executarea unor acţiuni imediate şi urgente iniţiate în zona de operare, dar fără a se depăşi zonele de competenţă prevăzute în legislaţiile naţionale pentru autorităţile responsabile de supravegherea frontierei.

„Patrularea comună ne va permite economisirea de forțe și mijloace ale ambelor entități de frontieră, cât și ne oferă posibilitatea extinderii competențelor în aplicarea de tactici comune de acțiune la contracararea criminalităților frontaliere și a migrației ilegale. Mai mult, patrularea comună se va realiza pe o adâncime de până la 10 km în interiorul ambelor state, în acest sens fiind o dovadă de apropiere a relațiilor de încredere și de dezvoltare a cooperarii pe dimensiunea securității frontierei, dar și o formă europeană de activitate în comun”, a menționat Fredolin Lecari.

Poliția de Frontieră a precizat că timp de șase ani, la frontiera moldo-ucraineană se desfășoară patrularea comună, o acțiune care a înregistrat rezultate frumoase pe diferite segmente de activitate: a crescut nivelul de securitate la frontiera comună prin îmbunătățirea interacțiunii și cooperării, a sporit nivelul de pregătire a personalului, prin furnizarea de echipamente tehnice moderne, s-au implementat noi forme de supraveghere a frontierei în corespundere cu cerinţele şi practica Uniunii Europene etc.

Patrularea în comun este practicată de majoritatea ţărilor europene, în special de statele situate la frontierele externe ale Uniunii Europene, și poartă în sine o diversitate de avantaje precum: combaterea traficului de contrabandă, combaterea migraţiei ilegale, contracararea activităţii criminale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.