Echipament militar, depistat la frontiera moldo-română. Acesta urma să ajungă la Bratislava// FOTO

Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă.

Echipamentul militar urma să ajungă la elemente diversioniste ale căror zonă de operare cuprinde spaţiul european, în special regiunea Balcani.

Acţiunea a avut loc la ieşire din Republica Moldova, în punctul de trecere Leuşeni. Lotul de marfă a fost identificat într-un autocar specializat în transportarea coletelor spre Europa.

Urmare a verificării mijlocului de transport a fost stabilit că, în afară de uniforme militare, lotul mai conţinea căşti, veste tactice, ceasuri, lanterne şi produse alimentare în ambalaj militar, toate  cu inscripţii în limba rusă. Persoanele care însoţeau coletele nu au putut argumenta provenienţa echipamentului şi destinaţia acestuia.

Investigaţiile prealabile denotă că uniformele şi accesoriile militare au fost fabricate în Federaţia Rusă şi introduse pe teritoriul ţării din regiunea transnistreană. În cadrul cercetărilor a fost stabilit că acestea urmau să ajungă în Bratislava, Republica Slovacă.

Este verificată versiunea vânzării echipamentului militar din depozitele de armament ale  fostei armate a 14-a.

De menţionat că asemenea cazuri au mai avut loc în perioada 2014-2015, atunci când Serviciul de Informaţii şi Securitate de comun cu Procuratura Generală au reţinut loturi de echipament şi armament din regiunea transnistreană.


Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale la a dispus pornirea urmăririi penale conform art. 248 Cod penal. Cazul este cercetat în continuare în vederea stabilirii tuturor circumstanţelor şi persoanelor implicate.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.