De Mariana Nicolaev/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Multe din statele care contribuie la formarea pachetului de ajutor financiar pentru Grecia, nu le mai convine această postură, spre exemplu Germania, nu mai doreşte să acorde bani pentru statul elen, şi nici Italia, nu va mai participa la tranşa care i se va acorda Greciei în septembrie.
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, cheamă toate autorităţile europene, să nu se mai disperseze în păreri şi să-şi formeze o poziţie comună, pentru ca cel de-al doilea pachet de asistenţă financiară destinat Greciei, să nu fie stopat şi să aibă un mers regulat.
Lagarde, a avertizat că, multitudinea de idei, dispersată, observată din partea miniştrilor din zona euro şi a Băncii Centrale Europeane, privind ultimul împrumut acordat Greciei au creat confuzie şi instabilitate pe pieţi.
‘Noi nu am comunicat într-un mod armonizat, şi în special nu am avut o poziţie comună’, a afirmat Lagarde, adăugând că în acest moment europenii trebuie ‘să nu se abată de la acord’.
Analiştii şi-au exprimat dubiile că fostul ministru francez de finanţe va reuşi să-şi păstreze în noul post imparţialitatea în privinţa resurselor FMI şi credibilitatea, deoarece criza datoriilor din Europa Occidentală a sporit temerile privind un conflict de interese.
Grecia, ţara cu un picior în prăpastie, speră să-şi micşoreze datoria, care constituie peste 350 miliarde de euro (506 miliarde de dolari) cu 26,1 miliarde de euro, prin intermediul răscumpărării datoriei ajunse la scadenţă.
Pe 12 iulie, liderii zonei euro au aprobat cel de-al doilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia, care se estimează la valoarea de 109 miliarde de euro, destinat să salveze Grecia de la un potenţial colaps economic.
Creditorii privaţi ai Greciei îşi vor asuma pierderi în valoarea de 21 la sută din obligaţiile pe care le deţin, ca parte a contribuţiei de 37 miliarde de euro (53 miliarde de dolari) la al doilea plan de asistenţă financiară pentru Atena.