DW: Spaţiile aeriene, redeschise în majoritatea ţărilor

De Ovidiu Suciu

În majoritatea ţărilor Europei spaţiul aerian a fost redeschis total sau parţial. Germania a anunţat că toate aeroporturile sale au fost redeschise.

Spaţiul aerian german a fost redeschis complet după ora 11:00, potrivit autorităţii de siguranţa zborurilor, care a anunţat că norul de cenuşă vulcanică nu mai este prezent deasupra teritoriului german. De asemenea, toate restricţiile vizând traficul aerian au fost anulate.

Anterior, măsurătorile Centrului pentru Trafic Aerian au arătat diverse concentraţii de cenuşă vulcanică în aerul de deasupra Republicii Federale.

În România, spaţiul aerian nu va fi închis

Ultimele date arata ca norul de cenusa vulcanica se afla pe teritoriul Romaniei si in jurul orei 15:00 va acoperi in totalitate suprafata tarii, urmand ca la ora 21:00 norul sa paraseasca teritoriul Romaniei. Aurora Bell, director prognoza ANM, spune ca in ultimele ore norul nu a afectat calitatea aerului si deci nu este pericol pentru populatie.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat miercuri dimineata, ca nu exista motiv pentru inchiderea din nou a spatiului aerian romanesc.

Marin Anton, secretar de stat in Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a precizat ca Romania se afla sub atentionare Cod Rosu pentru aviatie, dar acest lucru nu inseamna restrictionari pentru traficul aerian.

Spatiul aerian romanesc fusese deschis in totalitate luni seara, dar pasagerii au fost in continuare afectati din cauza curselor anulate sau din cauza locurilor insuficiente.

Unele companii aeriene, ameninţate de faliment

Asociaţia Internaţională pentru Trafic Aerian, IATA, avertizează asupra pierderilor imense suferite de companiile aeriene în urma interdicţiilor de zbor după erupţia vulcanului Eyjafjalla din Islanda. Potrivit şefului IATA, Giovanni Bisignani, cinci operatori de zbor europeni sunt deja ameninţaţi de faliment.

Ministrul german al transporturilor, Peter Ramsauer, va da astăzi o declaraţie guvernamentală cu privire la urmările restricţiilor de zbor.

Pierderi masive şi în SUA

Economia americană a pierdut 650 de milioane de dolari din cauza norului de cenuşă care a provocat restricţii ale traficului aerian în Europa, adică aproximativ 130 de milioane de dolari pe zi, a anunţat U.S. Travel Association, citată de CBS.

Aceste pierderi afectează fluxul de bani pentru 6.000 de locuri de muncă în SUA, potrivit asociaţiei. Fiecare zbor internaţional cu destinaţia Statele Unite valorează în medie 450.000 de dolari, cheltuieli făcute de călători, ceea ce înseamnă în jur de cinci locuri de muncă, potrivit asociaţiei.

"Deşi siguranţa trebuie să fie întotdeauna principala preocupare, economiile, în special cele care îşi revin în urma recesiunii, nu îşi pot permite o reacţie exagerată, care să paralizeze complet călătoriile", a declarat preşedintele asociaţiei, Roger Dow, într-un comunicat.

Companiile aeriene care operează zboruri între Europa şi Statele Unite au anulat 78% dintre curse în ultimele cinci zile, potrivit asociaţiei americane.

Şi traficul Europa – Asia-Pacific va fi reluat

Companiile aeriene se vad nevoite sa reia cursele spre zona Asia-Pacific, miercuri, dupa ce in ultimele zile transportatorii au avut pierderi consistente, cifrate la 40 milioane de dolari zilnic, din cauza ca norul de cenusa vulcanica din Islanda a paralizat traficul aerian.

Zboruri ale companiilor Qantas si Singapore Airlines urmeaza sa decoleze din Australia si Noua Zeelenda, in timp ce China a anuntat ca toate cursele sale vor incepe sa opereze. Compnaia aeriana din Hong Kong, Cathay Pacific, a anuntat ca reia patru zboruri spre Londra si cate unul spre Paris, Frankfurt si Amsterdam.

De asemenea, vor deveni operationale si cursele spre Roma si Milano. Singura legatura directa de la Manila catre Amsterdam, operata de KLM, va fi de asemenea reluata. Air New Zealand a programat trei zboruri suplimentare pentru cei care asteapta de zile intregi in aeroporturi sa ajunga la destinatie.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare