După patru zile, mormanele de gunoi din Chișinău vor fi evacuate

După patru zile, mormanele de gunoi din Chișinău vor începe a fi evacuate astăzi. Anunţul a fost făcut ieri seara de premierul Pavel Filip, după o serie de şedinţe la Guvern în problema evacuării deşeurilor din oraşul Chişinău.

În total, peste 2000 de tone de gunoi s-au acumulat la punctele de colectare a deșeurilor din capitală, după ce locuitorii din comuna Bubuieci au blocat accesul camioanelor Regiei „Autosalubritate” spre groapa de gunoi din localitate.

Premierul a menţionat că înţelege nemulțumirile cetățenilor din Bubuieci şi regretă că până în acest moment autorităţile locale nu au soluţionat această problemă: „Cu părere de rău este o situaţie excepţională şi trebuie să intervenim. Suntem gata să le întindem o mână de ajutor colegilor de la Primărie, dar  nu putem face minuni peste noapte şi avem nevoie de maxim o lună pentru a rezolva situaţia creată”.

Prim-ministrul a propus localnicilor satului Bubuieci să delege o persoană pentru a participa alături de grupul de lucru la elaborarea planului de acţiuni în vederea soluţionării evacuării deşeurilor din Chişinău.

La rândul lor, reprezentanţii localnicilor din Bubuieci au acceptat termenul de o lună, cu condiţia ca autorităţile să soluţioneze definitiv situaţia creată.

Ieri, şeful Direcției locativ-comunală Petru Gontea  a declarat că pentru evacuarea celor 2.500 de tone de deşeuri acumulate în capitală, angajaţilor de la „Autosalubritate” le-ar trebui aproximativ o săptămână de activitate.

Tot ieri viceprimarul municipiului Chişinău Nistor Grozavu a anunțat la ședința serviciilor capitalei că există mai multe soluții privind această problemă, însă nu s-a ajuns la o decizie definitivă.

Potrivit lui Grozavu, în jurul municipiului Chișinău nu există un loc pentru depozitarea deșeurilor, ceea ce înseamnă că este nevoie de timp pentru pregătirea unui poligon de evacuare a gunoiului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.