Dumitru Alaiba: Ne permitem prea ușor să folosim sexisme mascate sub forma unei glume

Sursa foto: locals.md

Chiar dacă nu conștientizează sau nu o recunosc, o bună parte dintre bărbați sunt sexiști, adică manifestă atitudini sau prejudecăți care îi plasează ca fiind superiori femeilor. De această părere este Dumitru Alaiba, care îndeamnă societatea să evolueze prin a elimina orice formă de discriminare a femeilor.

Reflecțiile au fost exteriorizate în cadrul celei de-a doua ediție a ”MENxx: Cultura violului”, eveniment la care, în mod tradițional, bărbații le vorbesc altor bărbați, despre femei.

[youtube id=”a9JuOlG9-UE” start=”0″]

”Democrația veritabilă în lume are doar o sută de ani. O sută de ani în urmă unele țări abia au început a permite femeilor dreptul la vot. Asta a indignat o bună parte din bărbați care spuneau, în toată seriozitatea, că locul femeilor este acasă, că ea trebuie să aibă grijă de copii, că nu are ce se băga în politică, că femeile nu se pricep în chestii din astea, etc. Bărbații în 2017, secoul 21, nu doar în Moldova, din păcate, au reușit doar să coboare această retorică la nivel de glume. Spunem exact aceleași lucruri. Ne permitem prea ușor să folosim sexisme, doar mascate sub forma unei glume deloc inofensive, așa cum am pretinde. Comportamentul nostru, al bărbaților, este important în a elimina chestiile acestea până la urmă. Noi trebuie să evoluăm, iar pentru asta trebuie în primul rând să fim mai conștienți”, este convins Dumitru Alaiba.

Și ceilalți speakeri ai serii au vorbit despre conceptele de masculinitate, feminitate și stereotipuri, trecând totul prin filtrul propriei percepții. MENxx este organizat de Centrul Internațional ”La Strada”.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.