Drumuri de iarnă // Mai e nevoie de 40 de mii de tone de material antiderapant

Drumurile din țară sunt pregătite în proporție de 95 la sută pentru perioada de iarnă, iar mașinile și utilajele pentru deszăpezire și distribuire a materialului antiderapant sunt echipate tehnic în proporție de 75 la sută.

„Pe porțiunile de drum periculoase au fost create movile din nisip, astfel încât șoferii să poată să le utilizeze în caz de necesitate. În acest an, la lucrările de deszăpezire și distribuire a materialului antiderapant vor fi gata să intervină peste 480 de mașini și utilaje. Totodată, la executarea lucrărilor vor fi antrenați peste 1200 de drumari”, a spus șeful Serviciului operativ al Administraţiei de Stat a Drumurilor (ASD), Sergiu Căpăţină.

Conform estimărilor, pentru perioada de iarnă, vom avea nevoie de o cantitate de aproximativ 60 mii de tone de material antiderapant. În prezent, întreprinderea dispune de 20 mii de tone de material antiderapant, rămas din anul precedent. Procurarea cantității necesare se va face din banii alocați din Fondul rutier.

Tehnica specializată de deszăpezire, la fel, este pregătită în proporție de 90 la sută, iar antiderapantul din stocurile Regiei „Exdrupo” – 1500 m³, este suficient pentru intervenții pe străzi pentru primele două săptămâni de condiții nefavorabile. Restul necesarului de sare a fost achiziționat și este în drum spre Chișinău. De asemenea, în caz de necesitate, municipalitatea, va contracta agenți economici cu utilaje specializate pentru lucrările de deszăpezire.

Anul trecut drumarii au împrăștiat pe traseele din țară circa 65 mii de tone de material antiderapant.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.