Drumul lui Oprah Winfrey de la 0 la 3 miliarde de dolari

PE SCURT

O tânără săracă, de culoare și provenind dintr-o aventură a unor adolescenți, a ajuns cea mai mare vedetă a televiziunii americane, cu cifre absolut incredibile: avere personală de 3 miliarde de dolari, tarif publicitar de 1 milion de dolari pentru 30 de secunde de reclame sau cadouri de câteva milioane de dolari oferite spectatorilor la prima emisiune a fiecărui sezon.

Fragment din cartea „Secolul XX. 20 de mistere esențiale. De la Marlyn la Angela Merkel. Femeile fascinante care au schimbat lumea”, de Jakob Van Eriksson.

PE LUNG

Oprah Gail Winfrey (29 ianuarie 1954) a urmat Universitatea din Tennessee, unde a câștigat o bursă, iar la 29 ani a devenit primul corespondent de presă afro-american. În prezent, conform revistei Forbes, este cea mai bogată femeie de culoare din lume. A întreprins ample acțiuni filantropice și este considerată una dintre cele mai influente femei din America. S-a născut în Kosciusko, Mississipi, ca fiică a unor părinți adolescenți căsătoriți, care la scurt timp s-au despărțit.

Până la 6 ani a fost crescută de bunică, ce i-a insuflat spiritul religios. Aceasta o învăța încă de la trei ani să citească, astfel că, încă de mic, Oprah știa pe de rost versete întregi din Biblie, fiind supranumită „Mica recitatoare”. La 19 ani își începe cariera în mass-media la un post de radio din Nashville, dar la scurt timp devine co-prezentatoarea programului de știri de la un canal din Baltimore. În 1984 se mută la Chicago și prezintă un show matinal, care într-o lună este redenumit în „Oprah Winfrey Show”. În 1986, emisiunea este difuzată la nivel național, devenind cel mai vizionat show din istoria televiziunii din SUA.

Într-un interviu acordat publicației The Hollywood Reporter, vedeta a mărturisit că și-a dorit să renunțe la viață după ce la vârsta de 14 ani a rămas însărcinată fiind violată de propriul unchi. „Eram distrusă, nu mai suportam. Am rămas însărcinată și am ascuns acest lucru. Voiam să mă sinucid, credeam că nu există o altă cale, credeam că singura soluție este să mor”.

Ulterior, a fost trimisă în Nashville să locuiască alături de tatăl ei, care i-a impus reguli stricte fără a ști că este însărcinată. În cele din urmă, Winfrey a suferit un avort spontan, iar în acel moment tatăl său i-a spus că a primit „o nouă șansă”. Acele cuvinte au urmărit-o pentru toată viața pe Oprah și au motivat-o să atingă succesul.

Oprah a declarat că i-a fost greu să-și pună pe picioare propria rețea TV, precizând că s-a lovit de o mulțime de piedici și a făcut numeroase greșeli. „Până în ziua de astăzi m-am tot întrebat dacă nu cumva ar fi trebuit să aștept să termin The Oprah Winfrey Show înainte de a începe acest proiect, iar răspunsul a fost afirmativ. Am înțeles că nu trebuie să începi un proiect nou și să te aștepți ca alți oameni să facă această treabă în locul tău și să înțeleagă ce-ți dorești”, a declarat Oprah.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.