Connect with us
"
"

Lifestyle

Drumețiile lui George și Ioannis

Publicat

pe

La sfrâșitul verii, George și Ioannis, doi prieteni din București, au venit în vizită în Moldova la amicii lor. O ocazie în plus să cunoscă Republica Moldova cu oamenii și locurile ei turistice.

George Stefan Kudor-Ghitescu, în București, lucrează în domeniul protecției naturii, arii protejate și dezvoltare durabilă. Ioannis Stamatogiannis este de origine grec, însă și-a făcut studiile în arhitectură în România și, cu mai bine de 20 de ani în urmă, a decis să rămână cu traiul la București. În timpul liber călătorește și face fotografie.

Drumetiile lui George și Ioannis

Au venit în Republica Moldova fără nicio idee sau așteptări. Prima dată au vizitat Chișinăul, iar acum au pornit prin sate, de-a lungul Nistrului. Au fost la Țâpova, la Soroca, Saharna, Vărăncău, s-au oprit pe la casele oamenilor, au băut, desigur, câte un păhărel de vin. Omul sfințește locul, de asta s-au convins George și Ioannis. Drumețiile a doi prieteni prin Moldova, alătură-te lor prin obiectivul Luciei Tăut ^_^

Geplaatst door Moldova.org op Dinsdag 8 oktober 2019

Deși, au călătorit în diferite țări și au cunoscut oameni de pe diferite continete, mai puține cunoșteau despre diversitatea culturală și turistică dintre Nistru și Prut. Astfel, într-un weekend au pornit la drum. Pe harta Moldovei, prietenii au marcat mai multe localități vizitate.

În reportajul de mai jos urmăriți cum a arătat călătoria lui Ioannis Stamatogiannis și George Stefan Kudor-Ghitescu prin Moldova.

Reportaj de Lucia Tăut

Lifestyle

Recomandare Moldova.org / 5 experiențe pe care poți să le ai ca turist în Moldova, de la Cristina Ostapenco

Publicat

pe

De către

Gazda rubricii cu recomandări din această săptămână este Cristina Ostapenco, travel consultant la Go Travel. Nu stă o zi locului, colindă țara-n lung și în lat pentru a găsi cele mai interesante destinații și experiențe inedite pe care le poți avea ca turist în Moldova.

Așa încât nu există vreo certitudine privind redeschiderea turismului extern, am rugat-o pe Cristina să vă pregătească o listă cu locuri de văzut și lucruri de făcut în interiorul țării.

Să pornim la drum!

Lacul cu Nuferi de la Bardar

Pentru cei care își imaginează că trebuie să parcurgă sute de kilometri pentru destinații unice, vreau să vă bucur, avem locuri extraordinare și inedite nu departe de Chișinău. Ce zici de Lacul cu Nuferi de la Bardar? Dacă răspunsul este „Nu”, atunci te îndemn să nu eziți, pentru că priveliștea este de poveste, iar diversitatea și abundența de flori te lasă pur și simplu fără cuvinte. Albi, roz, roșii, bordo – 50 de specii, o adevărată oază a nuferilor care sunt îngrijiți cu atâta dragoste de către domnul Gheorghe, feciorul familiei Luchița. Istoria sa este impresionantă, precum și activitatea în care investește atâta pasiune și dedicație.

Probabil cel mai minunat e că poți vizita lacul cu nuferi din mai până în octombrie, perioadă suficientă ca să găsești timp să evadezi din peisajul urban în povestea cu nuferi de la Bardar.

Vinăria ATU

Ai vizitat vreodată o vinărie urbană? Întocmai, se află la un pas distanță de centrul orașului și este prima și unica, deocamdată, vinărie urbană din Moldova. Mai ales că este o vinărie cu ciclu complet de producere a vinurilor în ediții foarte mici, 1000-3000 de sticle.

Este vorba despre Vinaria ATU. Chiar de la poartă vei fi întâlnit(ă) de către proprietarul vinăriei, Victor Vutcarau, care îți va povesti despre istoria vinăriei, tradițiile vinăritului și vă va oferi spre degustare deosebitul vin produs în inima capitalei.

Conacul „Zamfir Ralli-Arbore”

Următorul obiectiv turistic pe care ți-l recomand să-l vizitezi este Conacul „Zamfir Ralli-Arbore”. Conacul este o fostă reședință boierească de la începutul secolului al XIX-lea construită de boierul grec Zamfirache Ralli în satul Dolna, gubernia Basarabia.

În perioada de exil, poetul Alexandr Sergheevici Pușkin se împrietenește cu familia Ralli și petrece o vară în conacul acestora de la Dolna, localitate care se află acum în raionul Strășeni. Există dovezi că anume în acea vară Pușkin a făcut cunoștință cu o femeie romă pe nume Zamfira care i-a servit drept muză pentru renumitul său poem „Tiganii“.

Acest conac are o grădină imensă și frumoasă. E de-a dreptul inspirațional, iar păsările parcă nu se mai satură să te încânte cu trilurile lor.

Zbor cu balonul cu aer cald

Dacă te-ai plictisit de excursii pietonale și pe două roți, te invit să trăiești emoții unice, de a fi ca o pasăre în zbor care planează pe o aripă de vânt și a savura priveliști la înălțime ale oricărui colțișor de țară pe care dorești să-l explorezi. Ți-ați dat seama despre ce este vorba? Poate ca da, dar poate ca nu! Madame et monsieur, poftiți la un zbor cu balonul cu aer cald!

Da, da, în Moldova putem practica și acest tip de călătorii, care, îți garantez, te va umple de entuziasm și va alunga plictiseala pe multe săptămâni înainte. Pornirea se poate face în funcție de ce dorești să descoperiți de la înălțime.

Poți explora Chișinăul la înălțimea unei păsări în zbor, dar și să alegi un peisaj mai idilic și rural – zburând deasupra poienițelor poți vedea clar cum zbughesc din ascunzișuri căprioare, iepuri, fazani și alte vietăți.

Zbor cu avion de epocă

Dacă zborul cu balonul îți pare o experiență prea chic și ești dispus(ă) să simți cum îți curge adrenalina prin vene, atunci bănuiesc că zborul cu avionul à la James Bond este pentru tine. Un avion de epocă care funcționează ca un ceas elvețian este gata să te plimbe și să descoperi Moldova cea frumoasă de la o noua altitudine.

Un lucru este cert, fluturi prin stomac faci nu doar când ești îndrăgostit, ci și atunci când zbori într-o „misiune secretă” că să descoperi peisajele Moldovei sau, poate, eu m-am îndrăgostit să zbor!

Niciodată nu mi-am imaginat că în Moldova voi putea întâlni, ca-n oglindă, imagini rupte din întreaga lume: provence-ul franțuzesc la Horodiște, mica Elvetie la Duruita, Toscana la Vinăria Etcetera și Delta Dunării la Valeni. Dacă vrei să mă însoțești în mini vacanțele organizate de Go Travel, atunci nu ezita să mă contactezi!

Citește mai departe

Turism

Planificăm călătoriile la vinăriile din zona cu IGP „Ștefan Vodă”. Descoperim împreună o vinărie veche și pasiunea unei familii pentru vin

Publicat

pe

De către

Turul cramelor care păstrează tradiția milenară de producere a vinului de calitate continuă la vinăriile din zona cu Indicație Geografică Protejată (IGP) „Ștefan Vodă”. Împreună vom afla despre  una dintre cele mai vechi vinării din Basarabia, care produce vinuri sofisticate și îmbietoare, vom descoperi o familie care de câteva decenii păstrează pasiunea și dragostea pentru vin și cum o vinărie relativ tânără și-a făcut loc pe piața internațională. Zona cu Indicație Geografică Protejată (IGP) „Ștefan Vodă” se întinde pe o suprafață de 10.000 de hectare și este considerată vatra soiului Rară Neagră – cu vinuri de culoare intensă de la rodie spre vișină, cu aromă nobilă combinată ușor cu nuanțe de stejar. Inițiativa face parte din cadrul campaniei „ReVin cu drag”, inițiată de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) și are drept scop familiarizarea și informarea despre destinațiile turistice din țară care așteaptă să-și deschidă ușile pentru vizitatori. 

Filozofia familiei Scutaru într-un pahar de vin

Vinăria „Javgur” produce vinuri speciale și de calitate, care reflectă terroir-ul și legătura omului cu natura. Amplasată într-un amfiteatru natural de o frumusețe rară din Cimișlia,  crama a devenit o atracție turistică demnă de toată admirația. De mai bine de 35 de ani, la cârma vinăriei este oenologul Gheorghe Scutaru, cel care le-a transmis și copiilor pasiunea și dragostea pentru vin. Noua generație a îmbrățișat cu drag cultura vinului și îmbină practicile tradiționale în vinificație cu tehnologiile moderne. Pe o suprafață de 87 hectare de viță-de-vie, cresc strugurii îngrijiți cu dragoste, care mai apoi sunt culeși manual și dau naștere unei adevărate poezii îmbuteliate cu nume de Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat, Pinot Gris, Merlot, Pinot Noir, Cabernet. Pasiunea familiei Scutaru pentru vinificaţie dă naștere unei filozofii în fiecare pahar de vin savurat. Vizitatorii pot merge în excursii la complexul de fortificații Valul lui Traian „De Sus”, muzeul etnografic din Cimișlia, lacul din zonă și pot admira priveliștea pitorească asupra podgoriilor și a vinăriei.

De reținut:

 • „Javgur” este o vinărie de familie, podgoriile căreia se află la complexul de fortificații Valul lui Traian „De Sus”.
 • Vinăria „Javgur” a fost construită în anul 1957, iar de mai bine de 35 de ani, oenologul Gheorghe Scutaru stă la cârma fabricii.

Cea mai veche vinărie din Basarabia

Fabrica de vin „Leuntea-Vin” este o valoare istorică din regiunea de sud-est a Moldovei. Fiind una dintre cele mai vechi vinării înființate în Basarabia în 1817, „Leuntea-Vin” a introdus tehnologia producerii vinului din Europa, fiind recunoscută la nivel internațional pentru vinurile de calitate. Podgoriile cramei își trag rădăcinile de pe vremea generalului-locotenent francez Ponset, care a angajat specialiști în domeniul agriculturii și vinificației din Franța și Germania, pentru a produce cele mai sofisticate vinuri. Vița-de-vie a fost adusă din Franța și datorită climei prielnice, specificului regiunii Purcari de pe văile Nistrului, producea un vin extraordinar. În prezent, vinul cramei este produs de proprietarul fabricii Dmitrii Cissa, care este oenolog cu experiență de peste 45 de ani în producerea vinului și care de unul singur verifică calitatea producerii și respectarea tehnologiei.

De reținut:

 • „Leuntea-Vin” reprezintă o dinastie de vinificatori în a patra generație.
 • Vinul este produs din struguri crescuți pe podgoriile amplasate în apropiere de Nistru, în zona Purcari, iar solul fertil și bogat creează condiții optime pentru producerea unor vinuri extractive de excepție.

Vin sută la sută autentic și în număr limitat de sticle

„Domeniile Pripa” se întind pe o suprafață de 17,5 hectare pe panta sud-vestică a Nistrului, partea din Valea Hamza. Încă din secolul al XIX-lea, aici au fost plantați butași de viță-de-vie cu soiurile indigene Fetească Albă, Fetească Regală, Fetească Neagră și Rară Neagră, dar și soiuri internaționale precum Merlot și Saperavi. Doar strugurii cultivați pe „Domeniile Pripa” sunt utilizați pentru producerea vinurilor, care sunt maturate exclusiv în butoaie de stejar moldovenesc, meșterite de trei frați, butnari la a treia generație. Din roada anului 2016 a fost produs primul vin „Domeniile Pripa” – un produs sută la sută autentic și într-un număr limitat de sticle.

De reținut:

 • Primul vin experimental de pe „Domeniile Pripa” a fost produs în anul 2016 și a fost îmbuteliat în sticle numărate: Saperavi – 84, Feteasca Neagră – 480, Rara Neagră -270.
 • În 2018, „Domeniile Pripa” au fost premiate cu medalia de aur pentru Feteasca Neagră 2016 la concursul „Black Sea Region Wine&Spirits contest” și medalia de argint pentru Feteasca Neagră, Rară Neagră, Saperavi la concursul de vinuri „Bachus 2018”, ediția a IX-a.

Partenerii media ai campaniei „ReVin cu drag” sunt: AGRO TV Moldova, AGROMEDIA, AGROBIZNES, informarketlocals, unimedia, moldova.org, moldova9, madein.md și blogul  calatoriicugust.com și Wine-and-Spirits.md

Citește mai departe

Turism

Cunoaște podgoriile care dau naștere unor vinuri istorice și pasiunea de a dezvolta o vinărie – #Revincudrag

Publicat

pe

De către

Vinuri care au făcut istorie, crame de familie care se dezvoltă din pasiunea pentru vin și podgoriile moderne sunt următoarele destinații turistice pe care le vom descoperi în această vară. În așteptarea de a le cunoaște și în realitate, continuăm să planificăm traseul pentru călătorii. De această dată, facem popas la vinăriile din zona cu Indicație Geografică Protejată (IGP)  „Ștefan Vodă” – o zonă cu relief format din câmpii, coline de-a lungul râului Nistru, care se distinge printr-o climă identică cu cea a unor cunoscute regiuni vinicole mondiale. Influențată de briza Mării Negre și a râului Nistru, clima însorită și cu precipitații limitate, formează un amalgam propice pentru cultivarea viței-de-vie, în special a soiurilor cu bob negru. De aici apar vinuri selecte, cu terroir unic și foarte apreciate de consumatori. Inițiativa face parte din cadrul campaniei „ReVin cu drag”, inițiată de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) și care are drept scop informarea despre destinațiile și potențialul oenoturistic din țară.

 

O aventură de familie, materializată în cramă

Povestea vinăriei „Et Cetera” a început în 2002, atunci când o aventură de familie a ajuns să devină o cramă extrem de apreciată. Amplasată la sudul țării, datorită apropierii Mării Negre, Limanului și râului Nistru, în combinație cu solul bine drenat, s-a format un terroir perfect pentru cultivarea strugurilor. Excursiile de la vinărie sunt o incursiune în lumea vinului, cu degustări ghidate ale vinurilor de colecție. La „Et Cetera”, fiecare etapă de producere a vinului este atent supravegheată de mebrii familiei: începând de la cultivarea strugurilor prin metode pur ecologice, fermentarea și maturarea în butoaie de stejar, până la oferirea produsului finit oaspeților cramei. Odată ajunși aici, vizitatorii pot afla despre procesul de producție, se pot plimba prin podgoriile care se întind pe o suprafață de 24 de hectare, pot savura bucate tradiționale la restaurantul vinăriei și se pot odihni la micul hotel din zonă. Dotată cu tehnici de vinificație moderne și utilizând metode de producere încercate de-a lungul anilor, „Et Cetera” obține vinuri recunoscute pentru aromele și gusturile unice.

De reținut:

 • Anual, vinăria „Et Cetera” recoltează 150 de tone de struguri, de pe suprafața totală de 24 de hectare cu podgorii.
 • Din suprafața totală a viilor, cele mai mari plantații sunt cu soiurile de struguri roșii: Merlot, Feteasca Neagră și Cabernet Sauvignon, iar din soiurile albe plantate predomină Chardonnay, Sauvignon Blanc și Viogner.

15 ani de pasiune pentru vinuri selecte

Vinăria „Gogu Winery” este o poveste de dragoste și pasiune pentru vin, care durează mai bine de 15 ani. Situată în orașul Căușeni, vinăria s-a născut dintr-o mare dorință de a crea produse de calitate, cu accente expresive ale terroir-ului local. În incinta gospodăriei familiei Gogu, pe lângă secția de producere, crama găzduiește și o sală de degustare. Aici, vizitatorii pot savura vinurile Gogu, asociate cu bucate tradiționale, după ce își încheie excursia prin pivnița în care sunt păstrate butoaiele cu vinuri. În prezent, vinificatorul a început să construiască un spațiu special amenajat pentru producerea vinurilor, în afara gospodărie, iar acest lucru îi va permite să facă și mai multe vinuri și să primească un număr mai mare de oaspeți dornici să cunoască povestea „Gogu Winery”. Vinurile selecte și de calitate exclusivă se datorează și podgoriilor, care se află în cea mai potrivită zonă de vinificație din Moldova –  sud-estul țării.

De reținut:

 • În 2014, pe rafturile magazinelor specializate au apărut primele vinuri îmbuteliate de la „Gogu Winery”, iar în scurt timp au atras atenția iubitorilor de vinuri locale, care aduceau laude, în special, pentru revigorantul Sauvignon Blanc.
 • Din momentul lansării pe piață în 2014, vinurile „Gogu Winery” au primit aprecieri înalte din partea experților națonali și internaționali.

Furnizor oficial pentru două Case Regale

O altă destinație turistică din Republica Moldova este vinăria „Purcari”. Situat în regiunea râului Nistru și în apropierea Mării Negre, înconjurată de podgorii, Chateau Purcari este un teritoriu de o frumusețe rară. Aici, marile vinuri se întâlnesc în mod firesc cu marile experiențe gastronomice. Pivnițele vinăriei au fost construite în 1827 și au reușit să protejeze sticle istorice prețioase, inclusiv „Negru de Purcari” din 1948. „Purcari” este una dintre cele mai renumite mărci de vinuri din Europa de Est și este furnizor oficial de vinuri pentru Casa Regală a României și cea a Regatului Unit al Marii Britanii. Vizitatorii pot participa la tururi vinicole și degustări, se pot plimba cu barca și pescui, pot savura vinul la terase și în zonele de odihnă special amenajate.  În 2019, vinăria „Purcari” a fost apreciată cu 110 medalii la concursurile internaționale și naționale.

De reținut:

 • Vinăria „Purcari” exportă vinuri în peste 25 de țări ale lumii, printre care se numără

Marea Britanie, Norvegia, Cehia, China, Polonia, Germania, Kazakhstan, Ucraina, România, Turcia, Japonia, Luxembourg, Canada, SUA etc.

 • Pe parcursul anilor, vinăria a obținut peste 250 de medalii la concursuri internaționale prestigioase precum „Decanter World Wine Awards”, „International Wine & Spirits Competition”, „International Wine Challenge”, „Effervescents du Monde” etc. De asemenea, „Purcari” este recunoscută ca fiind cea mai medaliată vinărie din Europa Centrală și de Est.

O locație modernă care produce vinuri de înaltă calitate

La sud-estul țării și-a făcut loc pe hartă unul dintre cei mai importanți producători de vinuri de înaltă calitate din Republica Moldova – vinăria „Sălcuța”. Întreprinderea a fost creată de către Eugen Pîslaru,  în anul 1995, iar în prezent reprezintă o locație modernă și atractivă pentru turiști. Moștenind pasiunea și ambiția pentru dezvoltarea sectorul vitivinicol, fiul împreună cu familia sa, au implementat un proces de modernizare a cramei. La „Sălcuța”, tradiția și tehnologia sunt combinate perfect de 3 generații, iar fiecare sticlă de vin păstrează terroir-ul zonei. Timp de peste două decenii de activitate, „Sălcuța” a obținut succese remarcabile în îmbunătățirea calității produselor și promovarea pe noi piețe de consum. Vizitatorii pot face o excursie la podgoriile vinăriei, pot degusta din cele mai selecte vinuri, făcând o incursiune în istoria acestei vinării de familie. Mândria vinăriei sunt vinurile cu Indicație Geografică Ștefan Vodă atât din soiuri autohtone cât și internaționale, printre care se enumeră și renumitul rose, care a fost primul vin din țară premiat cu aur la Concursul Mondial Du Rose, Franța.

De reținut:

 • În 2019, vinăria „Sălcuța” a obținut 17 medalii la concursurile internaționale și naționale de profil.
 • Vinurile companiei sunt comercializate pe piețele din Germania, România, Polonia, Cehia, Slovacia, Țările Baltice, Japonia, Belarus, Kazahstan, Ucraina și Africa.

Partenerii media ai campaniei „ReVin cu drag” sunt: AGRO TV Moldova, AGROMEDIA, AGROBIZNES, informarketlocals, unimedia, moldova.org, moldova9, madein.md și blogul  calatoriicugust.com și Wine-and-Spirits.md

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Lifestyle19 ore în urmă

Partea plină a paharului. Lucrurile bune pe care ni le-a adus pandemia

PE SCURT Înainte de pandemie, cu o zi înainte ca echipa Moldova.org să înceapă munca de acasă, din autoizolare am...

Politică2 zile în urmă

Pe banii noștri: un deputat în căutarea identității și două partide care s-au lansat în gaming și aplicații mobile

La începutul acestei săptămâni Parlamentul părea că nu se putea trezi. Era luni dimineața, iar în acel moment, exista cam...

Social3 zile în urmă

Cine a fost Lia Manoliu – sportiva din Chișinău care a intrat în Cartea Recordurilor

Lia Manoliu a fost o atletă română, laureată cu aur la Jocurile Olimpice de vară din Mexico 1968 și cu...

Social3 zile în urmă

10 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: Starea de urgență se prelungește până pe 31 iulie

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Politică3 zile în urmă

Rezumat din Parlament: angajarea răspunderii și minus două ore de democrație

Pe ordinea de zi ședinței au fost puse inițial 42 de proiecte de legi. Printre acestea au fost și alte...

Social4 zile în urmă

Turist în Moldova: Duruitoarea Veche, Râșcani

Duruitoarea Veche este una din cele mai cunoscute destinații turistice din Republica Moldova. Totuși, ne-am gândit că s-ar putea să vrei...

Social4 zile în urmă

9 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 195 cazuri noi de infectare și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Divertisment6 zile în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

PoliticăO săptămână în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

Politică2 săptămâni în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie1 lună în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031