Connect with us
"
"

Lifestyle

Drumețiile lui George și Ioannis

Publicat

pe

La sfrâșitul verii, George și Ioannis, doi prieteni din București, au venit în vizită în Moldova la amicii lor. O ocazie în plus să cunoscă Republica Moldova cu oamenii și locurile ei turistice.

George Stefan Kudor-Ghitescu, în București, lucrează în domeniul protecției naturii, arii protejate și dezvoltare durabilă. Ioannis Stamatogiannis este de origine grec, însă și-a făcut studiile în arhitectură în România și, cu mai bine de 20 de ani în urmă, a decis să rămână cu traiul la București. În timpul liber călătorește și face fotografie.

Drumetiile lui George și Ioannis

Au venit în Republica Moldova fără nicio idee sau așteptări. Prima dată au vizitat Chișinăul, iar acum au pornit prin sate, de-a lungul Nistrului. Au fost la Țâpova, la Soroca, Saharna, Vărăncău, s-au oprit pe la casele oamenilor, au băut, desigur, câte un păhărel de vin. Omul sfințește locul, de asta s-au convins George și Ioannis. Drumețiile a doi prieteni prin Moldova, alătură-te lor prin obiectivul Luciei Tăut ^_^

Geplaatst door Moldova.org op Dinsdag 8 oktober 2019

Deși, au călătorit în diferite țări și au cunoscut oameni de pe diferite continete, mai puține cunoșteau despre diversitatea culturală și turistică dintre Nistru și Prut. Astfel, într-un weekend au pornit la drum. Pe harta Moldovei, prietenii au marcat mai multe localități vizitate.

În reportajul de mai jos urmăriți cum a arătat călătoria lui Ioannis Stamatogiannis și George Stefan Kudor-Ghitescu prin Moldova.

Reportaj de Lucia Tăut

Lifestyle

Tot mai mulți turiști străini sunt atrași de tradițiile de iarnă de la pensiunile rurale din satul Trebujeni

Publicat

pe

De către

Experiențele turistice autentice, gastronomia și tradițiile comunităților rurale sunt cele mai importante motive de care țin cont turiștii străini atunci când aleg o destinație de vacanță. Alegerile vizitatorilor străini se încadrează în trendurile mondiale care arată că turiștii sunt tot mai interesați de turismul rural, cultural, vitivinicol și gastronomic.

Scott Hocklander, șeful misiunii USAID în Moldova: „Turismul și industria turismului se dezvoltă rapid și are potențial mare de a crea noi locuri de muncă și de aduce profit și de a atrage investiții în Moldova. Moldova are tot ceea ce turiștii străini caută acum, are experiențe autentice, are peisaje frumoase, are o natură frumoasă deci, are totul ce un turist modern caută.”

Prima pensiune rurală din Republica Moldova, „Casa din luncă”, situată pe malul râului Răut, în satul Trebujeni, raionul Orhei are o ofertă turistică adaptată trendurilor mondiale. Pe lângă peisajul natural, pensiunea atrage străinii datorită elementelor tradiționale și activităților specifice comunităților rurale. Tocmai de aceea, în ultimii ani, un număr tot mai mare de turiști a vizitat pensiunea „Casa din luncă”. Recent, unitatea de cazare și-a extins facilitățile de cazare renovând o casă tradițională de peste 100 de ani.

Oxana Benzing, gazda pensiunii „Casa din Luncă”: „Sunt Oxana Benzing gazda pensiunii Casa din Luncă, din satul Trebujeni, raionul Orhei, din inima Moldovei. Pe când eram în clasa a noua părinții mei au deschis prima pensiune rurală din țară, toți acești ani, am acumulat experiență. Ne face o mare plăcere să primim turiști, să le arătam ospitalitatea moldovenilor, să-i delectăm cu bucate tradiționale, să pregătim împreună mâncarea. Oferim turiștilor plimbarea cu bicicletele pe care le avem aici, avem o barca pe râu, dar acum așteptăm ghețușul că să ieșim cu patinele, avem căruța trasă de cal care ne poate arătă natura frumoasă a satului.”

 „Casa din luncă” dispune acum de 10 camere moderne, care păstrează farmecul și istoria autentică a pensiunii. Pentru îmbunătățirea facilităților pensiunii, partenerii de dezvoltare au oferit un grant de 10 mii de dolari, care au fost distribuiți pentru renovarea casei, proiectului servicii de design și arhitectură și achiziționarea mobilierului nou. 

Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Moldova: „Guvernul Suediei sprijină astfel de pensiuni pentru a se extinde și pentru locurile de muncă pe care le oferă și mai ales atunci când este vorba despre femeile antreprenoare. Mai mult de 60% dintre pensiunile din țară sunt conduse de femei, iar acesta constituie un mare succes.”

Eugen Burdelnii, expert în guvernare, Ambasada Marii Britanii la Chișinău:

Asistăm la o creștere neașteptată a sectorului, inclusiv în țări precum este Moldova. Aici vedem un salt al dezvoltării acestei industrii în țară iar istoriile precum sunt cea a pensiunii „Casa din Luncă” denotă implicarea UK aid pentru dezvoltarea acestui domeniu. Am fost foarte fericiți să vedem concordanța și continuitatea a ceea ce am văzut la nivel de strategie, când ne gândeam să ne implicăm în susținerea dezvoltării sectorului turismului și ceea ce vedem acum.”

În perioada sărbătorilor, partenerii externi de dezvoltare au fost întâmpinați conform celor mai bune tradiții ale ospitalității moldovenești: au împodobit bradul de Crăciun, au participat la un master-class de preparare a Crăciuneilor și au ascultat colindele specifice regiunii interpretate de un ansamblu folcloric din sat.

Conform sondajului turiștilor la frontieră publicat în 2019, 70% dintre turiștii străini declară că vor recomanda rudelor și prietenilor să viziteze Moldova. În 2018, 160.000 de turiști au vizitat Moldova,o creștere de 70% față de anul 2015.

USAID, Suedia și UK aid sprijină dezvoltarea turismului durabil în Republica Moldova.

Citește mai departe

Divertisment

De la Harlem Shake la Fidget spinner. Tendințele deceniului care-au năvălit și-n Moldova

Publicat

pe

PE SCURT

Ultimul deceniu a fost marcat de multe tendințe sociale online, care, pornit ca niște avalanșe și s-au terminat rapid. Ceea ce le-a făcut populare este inexplicabil, însă este clar că oamenii au fost curioși să repete experiența altora și să o împărășe. De la Harlem Shake până la Ice Bucket Challenge, oamenii au repetat și au distribuit pe rețelele sociale și înregistrările video au acumulat milioane de vizualizări.

Este important de menționat că în ultimul deceniu s-a dezvoltat, ca o avalanșă, vloggingul, astfel încât există și copii de cinci ani, din Moldova care au un vlog pe Youtube.

PE LUNG

1. Gangnam style

În 2012 a apărut piesa Gangnam Style a coreeanului Psy, care a adunat primul miliard de vizualizări pe Youtube. Celebrul dans din videoclip a fost preluat și imitat, transformându-se într-un fenomen online.

Gangnam Style a devenit celebru și-n Republica Moldova. Elevii din școală îl ascultau și fredonau pe coridoarele școlii (ori pe la lecții) sau… pregăteau un dans de Ziua Profesorului.

2. Cine-și amintește de Harlem Shake?

În mod obișnuit, videoclipul durează aproximativ 30 de secunde sub o parte din piesa  „Harlem Shake” a lui EDM Baauer. De obicei, videoclipul începe cu o singură persoană care cască sau este mascată și dansează timp de 15 secunde. Persoana este înconjurată de mai multe persoane care ignoră dansul individului. Când se spune „do the Harlem Shake” începe nebunia. Toți dansează, fiecare în stilul lui, mascați în recuzite ciudate sau dezbrăcați. Videoclipul trebuie să se termine cu o mișcare încetinită.

Harlem Shake a fost un val care s-a răspândit și a fost replicat de către autorități sau de instituții de stat. De exemplu, la fel a făcut și armata din Norvegia.

De asemenea, 15 pompieri au făcut versiunea lor de Harlem Shake. Muncitorii au făcut parte dintr-un echipaj de noapte care lucra la Mina Agnew din Australia de Vest. Aceștia au fost demiși, pentru că dansul lor în mină a fost văzut ca o încălcare a standardelor stricte de siguranță.

3. Ice Bucket Challenge 

Ice Bucket Challenge a început în 2014 ca o campanie de donații dedicate ajutorării celor suferinzi de scleroză laterală amiotrofică (boala Charcot sau boala Lou Gehrig) și conștientizării acestei maladii, de care suferea și Stephen Hawking.

La această campanie au aderat o mulțime de personalități americane și din întreaga lume, printre care se numără: Bill Gates, Lady Gaga, Oprah Winfrey, Shakira, Mark Zuckerberg, Selena Gomez. 

Ice Bucket Challenge

Îi mulțumesc doamnei Valentina Ursu pentru această provocare pe care am acceptat-o cu mare plăcere. Mă alătur acestei acțiuni de caritate și fac o donație pentru Hospice Angelus Moldova. Și îi provoc pe jurnalista Lorena Bogza, pe Ministrul Educației, Maia Sandu și pe prietenul meu Mikheil Saakashvili să urmeze această acțiune și sper ca împreună să ajutăm cât mai mulți oameni care au nevoie de sprijinul nostru! Aveți 24 de ore să răspundeți acestei provocări! #ÎNAINTE, MOLDOVA!

Geplaatst door Vlad Filat op Zondag 24 augustus 2014

Și politicienii din Republica Moldova nu au trecut pe lângă această provocare. Printre ei se numără fostul premier Vlad Filat, deputatul PDM Sergiu Sîrbu, fostul președinte PL Mihai Ghimpu și alții.

Participanții trebuie să-și toarne pe cap apă foarte rece sau amestecată cu gheață. Regula presupune ca în 24 de ore de la nominalizare trebuie să donezi bani și/sau să torni o găleată cu apă rece sau gheață pe cap.

4. Rochia care a împărțit lumea în două

În 2015 a ajuns și pe online-ul moldovenesc rochia care, pentru unii părea albă cu auriu sau albastră cu negru. Conform unui sondaj Buzzfeed, aproximativ două treimi dintre respondenți văd rochia în alb cu auriu. 

Dar, explicația este simplă. Felul în care rochia este luminată în imagine arată că pixelii sunt maro și negri, culori adesea asociate cu lumina naturală. Acest lucru, combinat cu lumina la care se expune fiecare dintre noi zilnic, poate afecta felul în care oamenii percep diverse culori. Așadar, percepția #whiteandgold este cauzată de faptul că oamenii au petrecut mult timp în lumină naturală, iar #blackandblue de faptul că au stat în lumină artificială, potrivit IFL Science, citați de Playtech.ro.

5. Pokemon Go

Jocul care s-a răspândit masiv printre tineri, atât online, cât și offline a fost Pokemon Go. Pokémon Go este un joc pentru mobil. Acesta a fost lansat în iulie 2016 pentru dispozitivele iOS și Android. Jocul le permite jucătorilor să captureze, să se lupte și să antreneze creaturi virtuale, numite Pokemon, care apar pe ecranele dispozitivelor ca și cum ar fi în lumea reală. Pentru asta este folosit GPS-ul și camera dispozitivelor compatibile.

Și-n Republica Moldova a ajuns Pokemon Go. Fanii au creat un grup pe Facebook unde-și împărtășesc impresiile și joacă împreună.

6. Fidget spinner

Fidget spinner este o jucărie care constă dintr-un rulment cu bile cu mai mulți lobi, de obicei două sau trei. Jucăriile sunt realizate din metal sau plastic concepute să se învârtească de-a lungul axei sale cu puțin efort. Ele au devenit populare în 2017, deși dispozitive similare au fost inventate încă din 1993.

Jucăria a fost promovată persoanelor cu probleme de concentrare, pentru cei nervoși, anxioși sau stresați psihologic. Campania de marketing a acestei jucării s-a bazat pe faptul că ea ar putea ajuta calmarea persoanelor cu anxietate și tulburări neurologice precum ADHD și autism. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice precum că ele ar fi eficiente ca tratament. 

"în rînd cu lumea"

Geplaatst door Ion Ples Alexandru op Vrijdag 16 juni 2017

Revista Forbes spune că în jumătate de an, în 2017, s-au vândut în jur de 19 milioane de jucării de acest fel. Conform unui sondaj realizat de Alexi Roy și publicat în mai 2017, 32% dintre cele mai mari 200 de licee publice și private americane au interzis aceste jucării. 

În Republica Moldova a devenit atât de popular această jucărie că o companie producătoare de pufuleți pune, în calitate de surpriză, în cutii Fidget spinner-uri.

7. Dame Tu Cosita Challenge

Dame tu Cosita este o melodie a artistului panamez El chimbo în colaborare cu muzicianul din Jamaica Dancehall Cutty Ranks. A fost înregistrată inițial în 1997, dar extinsă în 2018. A fost făcut un remix și un videoclip pentru el unde apare un extraterestru verde dansator. Videoclipul a acumulat până astăzi mai mult de un miliard și jumătate de vizualizări.

8. Vlogurile 

Multe dintre challenge-uri menționate au devenit populare, în special printre tineri și pe rețele sociale cum ar fi Facebook, Instagram, Vine, TikTok și altele. De asemenea, mulți dintre tineri au început să dezvolte vlogging-ul. 

Vlogging-ul este ca un jurnal video zilnic în care, cel mai des, utilizatorii povestesc despre viața lor, despre ce fac, cu ce se ocupă, fashion, culinărie, make-up și multe altele. De exemplu, în Republica Moldova a fost și este în continuare Ilie’s vlogs. Acesta a început aproximativ în anul 2015 și a devenit popular datorită provocărilor nebune pe care i le cereau alți tineri. Acum Ilie are peste 1,32 milioane de abonați.

De exemplu, Patricia are 5 ani și 111 abonați. 

Fenomenul vlogging-ului a devenit atât de popular încât cei mici au și ei canale pe youtube și în cele mai dese cazuri le arată abonaților jucăriile pe care le au, cum despachetează cadouri și altele. 

Citește mai departe

Cultură

Persoanele LGBT plecate din Moldova au povestit ce le lipsește cel mai mult

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Peste zece persoane LGBT originare din Republica Moldova, dar emigrate de mai mulți ani, au povestit ce le lipsește cel mai mult de acasă. Artista și fotografa Natalia Gârbu, cunoscută pentru umorul, realitatea, creativitatea, nebunia și autenticitatea din colajele și fotografiile pe care le face, i-a ascultat și a ilustrat sentimentele lor în fotografii.

Expoziția de fotografii, care ulterior vor deveni cărți poștale, este expusă la Casa Dacă Boutiqie Hotel. Dacă te grăbești, mai reușești să o vezi.

PE LUNG

„Cărți poștale de acasă”, cum a fost întitulată expoziția, vine să puncteze mai multe lucruri – că din Moldova se pleacă nu doar de sărăcie, dar și din cauza discriminării pe criterii de orientare sexuală; că indiferent de orientarea sexuală, ne plac și ne lipsesc aceleași lucruri pentru care iubim Moldova; că dorul de casă este universal; că în pofida dorului, timpul și distanța le lecuiesc pe toate.

Pentru a realiza aceste fotografii, Natalia Gârbu a discutat și a ascultat mărturisirile persoanelor LGBT plecate din Moldova pentru că nu au putut locui aici deschis, despre lucrurile, locurile, gusturile și senzațiile de acasă care le este cel mai dor.

La vernisajul expoziției, Natalia a povestit despre Valerie, una dintre protagonistele expoziției, care este o persoană transsexuală emigrată în Rusia și care a insipirat-o prin curajul pe care l-a avut când, îmbrăcată într-o fustă scurtă, a făcut o plimbare prin Piața Centrală. Natalia Gârbu a povestit celor prezenți la vernisaj și despre felul în care fiica sa este bulită de copiii de la grădiniță pentru că se joacă cu mașinele.

„Cărți poștale de acasă” este punctul culminant al Coming Out Days Fest2019, care s-au desfășurat între 11 și 18 octombrie la Chișinău. Evenimentul a fost organizat de Centrul de Informaţii „GENDERDOC-M”.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Cultură15 ore în urmă

Salut! Sunt Oana și o să-ți recomand săptămânal filme

Mereu mi-a fost greu să mă prezint în mod serios în fața cuiva, dar cred că cea mai simplă introducere...

Sănătate18 ore în urmă

Ce fac specialiștii IT din Moldova împotriva COVID-19? Roboți, aplicații și hărți

PE SCURT În timp ce medicii încearcă să trateze pacienții infectați și sectorul IT se implică în lupta cu COVID-19....

Divertisment18 ore în urmă

R.Moldova va procura 100 000 teste din China. Pentru revenirea moldovenilor vor fi organizate zilnic curse charter

PE SCURT Autoritățile de la Chișinău vor procura din China 100 000 de teste pentru diagnosticarea COVID-19. Acestea vor fi...

Social20 de ore în urmă

LIVE TEXT/ 35 de cazuri noi cu COVID-19 în Republica Moldova

PE SCURT Ora 18:00 Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat despre cinci curse charter pentru perioada 31 martie – 5 aprilie...

SocialO zi în urmă

Transnistria / Doi soți, pedepsiți pentru că nu au stat în carantină după ce au fost „peste hotare” în Moldova

PE SCURT Transnistria a numărat astăzi, 29 martie, al 18-lea caz de infectare cu COVID-19. Autoproclamatele autorități au dispus ca...

Sănătate2 zile în urmă

E în regulă să te simți iritat, copleșit, înfricoșat. 7 sfaturi și 6 exerciții, dacă ești în izolare

PE SCURT Șoc. Criză. Acum iese la iveală insecuritatea noastră interioară. Frici și stări greu de suportat: nu mai putem...

Social2 zile în urmă

LIVE TEXT/ +32 cazuri de COVID-19. Va fi deschis un spital de triere. „Dacă va fi dinamica actuală, ne va trebui de săptămâna viitoare”

PE SCURT 18:00 Încă 32 de cauzuri de COVID-19. În total, avem 263 de cazuri, dintre care două decese și...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

PoliticăO săptămână în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică2 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri3 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Politică3 săptămâni în urmă

Moțiune simplă, povara miliardului furat, suspendarea reducerii pedepsei deținuților. Ce s-a aprobat astăzi la Parlament

PE SCURT Blocul ACUM a înaintat astăzi în ședința Parlamentului o nouă moțiune simplă împotriva politicii externe a Republicii Moldova,...

Politică4 săptămâni în urmă

Stoianoglo confirmă reținerea și audierea a patru persoane din conducerea BNM. Alte declarații ale procurorului general

PE SCURT Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat astăzi că a eliberat o ordonanță prin care a permis reținerea și...

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova4 săptămâni în urmă

Vlogul lui Dodon. Președintele răspunde, iar politologii comentează

PE SCURT  Deja de trei luni, președintele Igor Dodon comunică cu cetățenii Republicii Moldova prin intermediul unui vlog dinstribuit pe...

Advertisement

Opinii

martie 2020
L Ma Mi J V S D
« feb.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031