Drăguțanu cere suportul statului pentru salvarea Băncii de Economii

Comunistul Victor Gurău a făcut publică pe contul său de pe o rețea de socializare o scrisoare semnată de Guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțan, către conducerea statului.

În cadrul acesteia, se menționează că există riscul ca statul să fie nevoit să susţină Fondul de garantare a depozitelor cu suma de 460 mil. lei. pentru a returna depozitele garantate din Banca de Economii în sumă de 604 mil. lei. "Efectele lichidării Băncii de Economii vor fi resimţite de întregul sistem bancar, fiind posibilă o retragere a depozitelor de cca. 20-30%. stoparea activităţii de creditare, presiuni de depreciere a monedei naţionale şi riscul de faliment al altor bănci", se arată în scrisoare.

"Conform rezultatelor preliminare ale controlului complex efectuat de către BNM la Banca de Economii S.A. în luna ianuarie 2013 s-a constata înrăutăţirea continuă a creditelor băncii, fapt ce va determina crearea la data de 31 martie 2013 a provizioanelor adiţionale pentru pierderi la credite şi alte active în mărime de cca. 430 mil. lei. Aceasta va atrage după sine diminuarea capitalului băncii până la minus 300 mil. lei şi declanşarea automată a procedurii de lichidare a băncii în conformitatea cu Legea Instituţiilor Financiare. In cazul lichidării Băncii de Economii, există riscul de pierderi semnificative a tuturor depozitelor persoanelor juridice (inclusiv mijloacele Statului) de 1.386 miliarde", se menționează în scrisoare.

Totodată, în scrisoare se declară că pentru a restabili încrederea în BEM și evitarea lichidării băncii la 31 martie 2013 este necesar de luat urgent decizii concrete de capitalizare a băncii în termeni restrânşi. "Suportul prompt şi fără echivoc din partea Statului este unica soluţie de salvare a Băncii de Economii", se arată în mesaj.

Notă: Scrisoarea este însoțită de semnătura Guvernatorului, însă nimeni dintre conducerea statului n-a confirmat sau infirmat autenticitatea ei.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare