Connect with us
"
"

Lifestyle

Sex pe timp de pandemie / Recomandări pentru cupluri de la sexologa Natalia Pavalachi

Publicat

pe

Pe 17 martie, în Republica Moldova, a fost anunțată stare de urgență și oamenii au fost rugați să stea acasă. Această pandemie ne-a schimbat ritmul obișnuit de viață, valorile și prioritățile. Fiecare dintre noi trebuie să se adapteze la noile condiții de viață, unde cuvântul „carantină” și întrebarea „te-ai spălat pe mâini?” sună mult mai des decât „întârzii la serviciu” și „o cafea, vă rog”. Coronavirusul s-a strecurat în toate zonele vieții noastre, fără a o ocoli și pe cea intimă.

Viața noastră sexuală a fost afectată în aceeași măsură. Despre efectele pandemiei asupra acestui aspect, despre cum să faci față stresului și să-ți salvezi viața sexuală într-o perioadă de auto-izolare prelungită am vorbit cu Natalia Pavalachi, sexologă cliniciană originară din Moldova, care practică în orașul Laussane, Elveția.

În primul rând, coronavirusul se transmite pe cale sexuală?

Da și nu. În principiu Coronavirusul de tip nou nu se transmite prin schimbul de fluide: lubrifierea vaginală, sperma, lichid prespermatic, însă se transmite prin secrețiile respiratorii ca saliva. Deci, ținând cont, că un raport sexual nu se reduce doar la o penetrare, prin proximitatea, respirația și schimbul de salivă în timpul săruturilor, virusul se poate transmite.

Pe 17 martie, atunci când în Moldova a fost declarată stare de urgență, iar bugetarii au fost trimiși acasă, internauții glumeau că peste nouă luni în Moldova va fi un adevărat baby boom. În același timp experții chinezi au arătat că pe fondul pandemiei rata divorțurilor în China a crescut. Cum credeți, unde este adevărul și cum se va răsfrânge carantina asupra cuplurilor din Moldova? 

Această perioadă e una dificilă pentru cupluri, e un fel de test pentru a vedea cine-l trece și cine nu. Noi nici nu ne imaginăm câte cupluri mai durează numai datorită faptului că partenerii nu sunt obligați să fie unul lângă altul 24 din 24h. Eu sunt foarte reticentă față de un baby boom, mai degrabă la o rată a divorțurilor mărită. Eu nu practic în țară, dar datele pe care le am sunt în raport cu feedback-urile pe care le primesc de la membrii grupului de pe Facebook SexTalk, care sunt în mare parte domiciliați în Moldova. Deci, nu vă pot spune cu precizie ce se face anume în Moldova, însă nu este o mare diferență între ce probleme relaționale, sexuale trăiesc acum cuplurile în Moldova sau în altă parte a lumii. Cuplurile bazate pe dragoste vor avea energia necesară să meargă mai departe, la fel vor ține și cuplurile în care unul din parteneri nu are capacități financiare să schimbe ceva în viața sa și din păcate în acest rol de dependență financiară sunt, de cele mai dese ori, femeile. 

Cum credeți că afectează izolarea și schimbările în rutina zilnică viața sexuală a oamenilor?

Pentru unii distanța e ceva super important pentru a-și putea erotiza partenera(ul) și în această perioadă – distanța e un lux dificil de obținut, de asta trebuie să ni-l creăm, să avem momente un pic separate unul de celălalt: unul în salon, celălalt în bucătărie sau balcon și fiecare face ceva ce e important, plăcut pentru el, ceea ce reprezintă un egoism sănătos. 

Pentru alții care trăiesc cu viteza de 200 km/h, a se regăsi acasă, forțați să ridice piciorul de pe accelerație, le poate permite să se regăsească cu partenera(ul) și cu lucrurile ce reprezintă cu adevărat o valoare pentru ei. 

Este normal să vrei să faci mai mult sex în carantină? Este normal să vrei să faci mai puțin sex în carantină?

Ambele lucruri sunt normale. Unele persoane prin sex reușesc să se liniștească, primesc o descărcare emoțională și corporală plăcută și asta îi face mai puțin stresați. Pe când alte persoane reacționează foarte sensibil la situația în lume în legătură cu acest virus, această teamă sau chiar panică îi va face să se concentreze asupra altor nevoi, sexualitatea fiind ca un desert, la care nu sperăm atunci când situația face că nu avem ce mânca. Eu utilizez aceste imagini ca pe niște simboluri, însă să nu uităm că o mulțime de persoane și-au pierdut lucrul, nu au un venit stabil, deci aceste nu mai sunt simboluri, ci realității. 

Cum să abordăm situațiile în care un partener are apetit sexual crescut, iar altul scăzut?

Nu uitați că suntem într-o situație de criza: fiți atenți și grijulii unii cu alții. Dacă înainte de această carantină lucrurile erau altfel, atunci ele vor reveni la normal după ce vom ieși din această perioada. Pentru persoanele care au un apetit sexual mai important, recurgeți și la masturbare, nu poți impune partenerei(ului) să aibă aceleași nevoi sexuale că și ale tale. Pentru persoanele care au un apetit sexual mai scăzut, însă știi că pentru partenera(ul) ta această activitate e foarte importantă, încearcă să găsești momente și tehnici ce vă vor permite să simțiți o dorință și excitare sexuală. Spre exemplu puteți privi filme erotice/pornografice, citi romane pentru adulți, cere un masaj, inventa un joc erotic bazat pe fanteziile tale, etc. 

Ce le puteți recomanda cuplurilor cu copii? Atunci când în cuplu sunt doi-trei copii, cu care trebuie să te ocupi, iar regimul întregii familii este dat peste cap?  

Prima regulă de aur, faceți lucrurile împreună, organizați-vă o seară romantică, fiți o echipă ce se va organiza pentru a se ocupă bine de copii, a-i hrăni, face duș, culca poate un pic mai devreme și dați-va întâlnire în salon. Puteți să puneți o pătură pe jos de parcă ați fi la un picnic, poate cu o sticlă de vin, cu ceva de mâncare, vorbiți, râdeți și faceți dragoste pe furiș. Sau faceți o baie împreuna, cu lumânări și muzică zen. Pentru ca să ajungem la o bună excitare, deseori avem nevoie de timp și lentoare în manieră în care facem lucrurile. De parcă timpul s-ar opri în loc. 

Izolarea cu un partener poate fi o șansă de a diversifică viața sexuală?

Desigur, dacă ei își doresc acest lucru, în orice caz aș dori asta fiecărui cuplu. Profitați de aceste momente, o lume întreagă e în pauză acum, de parcă special pentru a ne da o nouă șansă de a ne opri și gândi: ce e cel mai important pentru noi? Și cine? Și ce limbaj vreți să utilizați pentru a manifesta dragostea pe care o aveți unul față de altul? Sexul, atingerile, mângâierile sunt unul din aceste limbaje, mai sunt și altele: cuvintele pozitive (comunicarea; timpul prețios petrecut împreună; cadourile; micile atenții. Nu fiți zgârciți, utilizați-le pe toate. 

Ce le puteți recomandă oamenilor care nu au partener sexual stabil și viața lor sexuală s-a schimbat odată cu pandemia? Aceștia nu mai pot merge la întâlniri, nu pot cunoaște alți oameni pentru relații sexuale.

Să profite de acest timp pentru a încerca de a cunoaște persoane prin intermediul internetului. Această izolare se va sfârși într-o zi și atunci vei putea întâlni aceste noi persoane cu un sentiment de parcă le-ai cunoaște de o viață chiar dacă nu le-ai văzut niciodată în realitate. Și desigur recurgeți la masturbare, dacă nu putem avea plăcere cu cineva, putem să avem măcar cu noi înșine. E o șansă de a se cunoaște mai bine. 

Ce alte probleme în viața sexuală credeți că ar putea întâmpina oamenii în pandemie? Când credeți că e potrivit că un cuplu sau o persoană să se adreseze unui sexolog?

Cu cât mai rapid consulți un specialist, cu atât mai bine. Din păcate, cuplurile deseori consultă când e prea târziu, prea au utilizat toate „resursele” lor interne și fisura între parteneri e prea mare pentru a mai lipi ceva. Problemele noastre sexuale sunt ca vârful aisbergului și acest vârf e întotdeauna același: lipsa dorinței sexuale, anorgasmie, ejacularea rapidă, disfuncțiile erectile. Pe când rădăcinile acestui aisberg sunt problemele de comunicare în cuplu, capcane emoționale ce ne fac deseori să alegem un partener care va trezi în noi vulnerabilitățile, traumele, schemele noastre disfuncționale. Însă aceasta e deja o altă tema, foarte importantă însă foarte vastă, o păstrez pentru un nou interviu cu redacția voastră.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Ce este al doilea val al pandemiei și când să-l așteptăm?

Publicat

pe

De către

În multe țări numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a scăzut, în unele nu se mai înregistrează cazuri noi, iar de aceea autoritățile anulează o serie de restricții impuse în timpul pandemiei. Cu toate acestea, infecționiștii internaționali le recomandă oamenilor să nu-și facă planuri pentru călătorii sau tot felul de ieșiri din țară, pentru că pandemia nu a trecut, ci își ia un mic „respiro”. 

Lothar Wieler, președintele Institutului Robert Koch, un institut de sănătate publică din Germania, a declarat pentru The Times că un al doilea val de răspândire a infecției „cu siguranță va veni”, pentru că mulți dintre cei care revin la viața „normală” de până la pandemie ar putea să nu mai țină cont de toate măsurile de igienă, să uite de păstrarea distanței sociale și astfel să răspândească din nou virusul. 

Al doilea val de infectare

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) explică că „al doilea val” nu este un termen tehnic fix, ci un termen care se referă la focare reînnoite după o reducere inițială a cazurilor de infectare. Pandemiile precedente ne arată că răspândirea infecției se împarte în mai multe valuri, iar cel de-al doilea, de obicei, este mult mai puternic decât primul, după ce virusul devine și mai rezistent. Acesta a fost cazul „gripei spaniole” din 1918. Dacă primul val, de la începutul lui 1918 a fost mai blând, apoi, cel de-al doilea, care a urmat după câteva luni, în același an, a fost unul extrem de agresiv. Peste un an au urmat alte șase luni ale celui de-al treilea val de infectare, mai molcom. La fel a fost și în cazul gripei porcine, care a înregistrat primele cazuri în primăvara lui 2009, iar după câteva luni de liniște, a revenit toamna și iarna cu un al doilea val de infectare mult mai puternic. 

Specialiștii presupun că al doilea val COVID-19 ar veni la mijlocul toamnei, în timp ce vor apărea mai multe viroze, care vor slăbi imunitatea oamenilor. Cel puțin așa s-a întâmplat în timpul celorlalte pandemii de gripă: spaniolă, aviară, porcină. Ceea ce iarăși ar putea crea „confuzii”, pentru că simptomele COVID-19 sunt în mare parte asemănătoare cu cele ale răcelii sau virozelor sezoniere. 

70% dintre persoane ar putea fi infectate

COVID-19, spun experții, își va continua cursul de pandemie timp de 18 luni, „până nu va infecta de la 60 până la 70% din oameni de pe întregul glob”, susține Mike Osterholm, directorul Centrului de Cercetare și Politici pentru Boli Infecțioase, scrie CNN. Ulterior, virusul ar putea deveni o boală sezonieră, precum gripa, consideră epidemiologii consultați de publicația americană The Atlantic. Profesorul Marc Lipsitch de la Universitatea Harvard, un cunoscut epidemiolog englez, crede că epidemia va continua să se extindă, iar sezonul de răceală și gripă ar putea deveni în următorii ani „sezonul de răceală, gripă și COVID-19”.

„Acest virus poate deveni doar un alt virus endemic în comunitățile noastre”, este de părere Mike Ryan, epidemiolog specializat în boli infecțioase și sănătate publică de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Ceea ce înseamnă că oamenii ar trebui să se obișnuiască să trăiască cu acest virus, la fel cum au făcut-o și cu alții, mai ales că COVID-19, spun experții, deși are o rată de răspândire mare, totuși nu este atât de periculos ca „gripa spaniolă”, apărută în timpul primului război mondial și care a ucis peste 500 de mii de tineri perfect sănătoși, sau „gripa aviară”, care deși se răspândea greu și perioada de incubare era foarte scurtă, ucidea pe majoritatea celor infectați. „Multe virusuri nu au dispărut, dar au fost dezvoltate medicamente care să le atenueze efectele și am învățat să trăim cu acesta, cum ar fi HIV, tuberculoza etc”, a subliniat Ryan. 

Cum ne pregătim de cel de-al doilea val

Experții în domeniul sănătății spun că lunile următoare ar fi un moment bun pentru ca fiecare țară, pe lângă faptul că își încurajează populația să păstreze distanța socială, să se spele cât mai des pe mâini și să evite aglomerațiile, să-și pregătească noi rezerve de echipamente de protecție și materiale de testare în masă.

În pofida fricii de a reporni un nou val de infectare nu la mijlocul toamnei cum presupun mai mult experți, ci chiar acum, unele state au anulat treptat sau chiar brusc restricțiile impuse la începutul pandemiei de COVID-19. Președintele Tanzaniei, John Magufuli a spus în cadrul unei conferințe de presă că economia este „mai importantă decât amenințarea reprezentată de coronavirus” și că țara se pregătește să se redeschidă pentru turism – în ciuda avertismentelor că Africa ar putea înfrunta următorul val de boală. De asemenea, au redus sau anulat complet restricțiile mai multe state europene: Germania, Spania, Grecia, Muntenegru și altele. Chiar și Regatul Unit, care a înregistrat un număr mare de infecții (265.227) și decese (peste 37 de mii), se gândește la „redeschiderea economiei”, după cum au cerut mai multe întreprinderi mari. În timp ce statul african Zimbabwe a reimpus o serie de restricții dure, India a prelungit termenul stării de urgență și la fel a făcut și Franța, care a decis ca starea de urgență să dureze până la 24 iulie. 

Președintele american, Donald Trump, a spus însă că nu are să mai „blocheze” SUA chiar și dacă va urma un al doilea val COVID-19. „Vom stinge focurile. Nu vom închide țara”. Observațiile lui Trump au venit în condițiile în care toate cele 50 de state americane reduc măsurile care au drept scop stoparea răspândirii virusului, care a infectat peste 1,7 mln de oameni de la ei și a cauzat peste 100 de mii de decese. Să reducă restricțiile au decis și membrii Comisiei Situații Excepționale de la noi, care, deși la 15 mai au declarat stare de urgență pentru sănătatea publică, la zece zile distanță au anulat cea mai mare parte a restricțiilor, în timp ce în țară au fost înregistrate 7305 de infectări și 273 de decese.

Mutațiile virusurilor

Posibilitatea unui al doilea val ține mai degrabă de felul în care va fi gestionată ieșirea din carantină. Felul în care oamenii vor înțelege să respecte măsurile de protecție atunci când vor putea circula din nou liber va determina evoluția pandemiei, spune Maria Neira, directoarea pentru sănătate publică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Într-un interviu acordat unui post de radio din Barcelona ea a menționat că restricțiile trebuie reduse treptat și cu foarte multă precauție. Experta OMS a cerut populaţiei să nu dea dovadă „nici de paranoia, nici de relaxare excesivă” şi să „înveţe să convieţuiască cu bolile infecţioase”. De asemenea, experta a spus că urmează să se vadă cum reacționează virusul după relaxarea restricțiilor, când oamenii revin la serviciu, participă mai activ în viața socială. Cu toate acestea, OMS se arată încrezută că chiar și în cazul unui nou val de infectare, țările vor fi mai pregătite să ajute populația să treacă peste pandemie, iar oamenii vor ști că măsura cea mai sigură de protecție de COVID-19 este să se spele cât mai des pe mâini cu apă și săpun, să păstreze distanța fizică și să nu-și atingă fața în spațiul public.  

Citește mai departe

Social

28 mai 2020: COVID-19, PE SCURT: Opt persoane au decedat

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

  • 188 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate astăzi, după ce au fost procesate 1445 de teste. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 7725 de cazuri. Pe parcursul zilei de astăzi 140 de persoane au fost externate. Astfel, bilanțul persoanelor vindecate a ajuns la 4123.
  • Alte șase persoane au decedat pe parcursul acestei zile. Astfel, în Moldova au decedat 282 de persoane infectate cu COVID-19. Majoritatea sufereau și de alte boli cronice.
  • 7537 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate în Republica Moldova, dintre care 952 sunt persoane din regiunea transnistreană.
  • 248 de pacienți se află într-o stare de sănătate gravă, 16 fiind conectați la aparate de respirație asistată. Pe parcursul zilei de ieri, au fost externate alte 148 de persoane tratate. Bilanțul persoanelor tratate de COVID-19 a ajuns la 4123.
  • Până la ziua de azi, au fost confirmate 1545 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate. 276 de persoane infectate cu COVID-19 au decedat pe parcursul acestor trei luni de pandemie.
Citește mai departe

Social

Gyneco.md, proiectul care aduce educația sexuală pe Instagram

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Două prietene din Moldova care se află la mii de kilometri distanță au decis să-și unească forțele ca să pună la cale un proiect de informare și consiliere ginecologica a femeilor pe rețelele de socializare. Deși proiectul lor a ajutat multe femei să descopere lucruri noi, și autoarele proiectului au învățat lucruri utile din această experiență

PE LUNG

Natalia Lupușor și Iraida Snigur sunt prietene de mulți, mulți ani. Natalia este specialistă în managementul proiectelor și de mai bine de zece ani e stabilită în Praga, iar Iraida este medic obstetrician-ginecologă la o clinică din sectorul Botanica al capitalei. În discuțiile telefonice pe care le aveau prietenele își împărtășeau experiențele și trăirile și emoțiile cotidiene, Iraida povestea istoriile din practica sa de medic, iar Natalia asculta povestioarele care doar la prima vedere păreau amuzante, despre femeile care veneau la consultații și cunoșteau atât de puțin despre corpul și sănătatea lor. Până într-o zi, când Natalia a realizat că prietena sa are cunoștințe care ar putea ajuta și alte femei. „Am sunat-o și cred că în cinci minute am pus fundamentul proiectului gyneco.md, iar în mai puțin de șapte zile eram live”, povestește Natalia. Așa a apărut proiectul gyneco.md, o platformă online ce le permite femeilor să obțină gratis o a doua părere, sugestie, o interpretare a rezultatelor, diagnozelor la orice temă din domeniul ginecologic și obstetric, iar tinerelor să afle informații generale despre corpul lor, despre metode de contracepție, despre sexualitate.

Proiectul a luat naștere pe 9 aprilie și în doar două luni de activitate a ajuns la peste 7000 de urmăritori pe Instagram. „A fost ceva spontan. Și când a venit pandemia, am înțeles că iată a venit momentul să pornim la drum”, spune Iraida. Pentru gyneco.md pandemia a fost mai degrabă un catalizator. „Nu ne-am gând că, uite, în pandemie femeile nu pot să meargă la medic și hai să creăm această platformă. A fost nițel altfel, pandemia a creat mai mult spațiu, mai mult timp în activitățile zilnice și am înțeles că timp de o lună-două vom putea să punem bazele acestui proiect”, adaugă Natalia.

Am înțeles că fără să vrem am atras fetele care nu au fost niciodată la ginecolog

Natalia și Iraida au job-uri de bază, iar pe gyneco.md și-au propus să ofere, pe lângă materiale informaționale, și consiliere pentru femeile care au nevoie de ea. „Consiliere, pentru că nu punem diagnoze și nu indicăm tratamente”. La început platforma era concepută să răspundă solicitărilor de consiliere sau la oricare întrebare de specialitate, dar după ce a început proiectul, autoarele au înțeles că au atins fără să vrea și un public specific, fetele care încă nu au fost niciodată la medicul ginecolog și nu și-au început viața sexuală. „Cred că acum o jumătate din următorii noștri sunt fetele care beneficiază de educația incipientă. Cum ar fi educația ginecologică de bază și sexuală, care ar trebui să fie discutată în familie sau în școli. Deci, targetul nostru nu mai sunt femeile care se adresează după consiliere, ci și fetele adolescente care au întrebări generale despre corpul lor”, spune Natalia. 

Bariera umană este eliminată în mediul online, iar fetele se simt libere să pună o întrebare pe care nu ar avea curajul să o adreseze medicului ginecolog în față. „Dispare temerea de a nu fi înțeleasă și se simt în siguranță, pentru că tot ce întreabă este confidențial și obțin răspuns fără să le fie frică și fără a le fi rușine”, zice Iraida. Astfel, fetele se interesează despre menstruație, eliminări, despre primul act sexual, vizita la ginecolog. ș.a.

View this post on Instagram

Prima vizită la medicul ginecolog pentru adolescente poate fi o experiență stresantă, din cauza lipsei de transparență și claritate – care va fi procedura urmată și în ce va consta această primă vizită. Iată cîteva lucruri care merită să fie știute: .. ❇️ La vârsta de 13-15 ani, prima vizită la ginecolog, în cazul în care domnișoara nu are plîngeri, se poate limita la o discuție, colectarea acuzelor (plângerilor), anamnezi, consilierea în privința relațiilor sexuale și a metodelor de contracepție. .. ❇️ Examinarea pelvină și examinarea glandelor mamare se recomandă a fi efectuată de la 19 ani sau din momentul începerii vieții sexuale. .. ❇️ PAP testul, conform standardelor din Republica Moldova, se colectează de la 25 de ani, după începerea vieții sexuale. .. ❎ PAP testul nu se colectează la femei virgine indiferent de vârstă, chiar dacă pacienta are 40 de ani. .. ❇️ În cadrul check-up-ului este important ca adolescenta să fie informată și despre importanța vaccinării contra HPV (virusul papilomei umane, care poate provoca cancerul colului uterin). .. #ginecologie #gynecology #gynecomd

A post shared by Consilierul Tău Ginecolog (@gyneco.md) on

95% – femei, 5% – bărbați

Apoi, Natalia și Iraida au început să organizeze live-uri și webinare. Primul a fost pe patologia colului uterin. „Și vreau să vă spun sincer că și mie mi-a plăcut”, spune zâmbind Iraida. A fost prezentată o informație destul de structurată și corectă din punct de vedere științific. La primul webinar au aplicat 35 de femei, iar la ultimul au fost înregistrate 200 de persoane.

 „Primim zilnic zeci și zeci de întrebări, 95% dintre acestea vin de pe instagram. Sunt cazuri când tinerele și femeile ne atașează și rezultatele investigatiilor ginecologice și au nevoie de interpretarea rezultatelor”, povestește Natalia. Mai sunt întrebări despre concepție și contracepție, despre combinarea medicamentelor, etc. De cele mai multe ori Iraida le sugerează la care medic să meargă și ce investigație să facă. „Evităm cazurile când se încearcă a pune diagnoza online sau să recomandăm tratamente”.

În prezent, doctora oferă câte 20-30 de sesiuni de consiliere pe zi, cele mai multe fiind pentru fetele adolescente. Iar fetele care au mai puțin de 16 ani pot participa doar cu acordul părinților. 

„Avem următori și bărbați 5%”, spune Natalia. Aceștia își fac curajul să adreseze întrebări în live-urile pe care le fac pe instagram. Au fost și câteva persoane care au solicitat consiliere în limba engleză. 

„Pandemia și-a spus cuvântul”

Iraida Snigur ne spune că pe parcursul celor nici două luni de activitate a platformei au avut și situații de urgență. Solicitările veneau de la femei gravide din Franța, Olanda, Dubai, Germania sau Spania, care aveau o urgență, și care, din cauza pandemiei, dar și a modului în care este organizat sistemul medical de peste hotare, nu aveau posibilitatea să se adreseze atunci la medic. „Și atunci ne scriu nouă. Fiind departe, nu știu cum să acționeze sau se temeau să piardă din vedere anumiți factori și atunci solicitau sfaturi”. 

Situații mai puțin obișnuite

Scurta lor experiență a fost suficientă ca să-și de seama cam la ce nivel se află educația sexuală în țara noastră. „O domnișoară ne-a întrebat dacă este ok, ca să nu rămână gravidă, ca după terminarea actului sexual băiatul să urineze în vaginul fetei”, spune Iraida. „Iar un băiat a întrebat dacă prin masturbare el își poatepierde virginitatea.” La început întrebările trezeau uimire, apoi medica a început să se obișnuiască cu astfel de situații. „Încercăm să nu ne uimim, ci să le explicăm”. Au fost cazuri când a simțit că este cu adevărat utilă. „De exemplu o tânără gravidă din Marea Britanie avea cu adevărat o problemă de sănătate, iar prin faptul că am consiliat-o, am ajutat-o foarte mult. Fata mi-a scris înapoi și acum mă ține la curent cu ceea ce se întâmplă la ea. Într-un alt caz am consiliat o domnișoară de peste hotare, cu probleme de sănătate, care în aceeași zi a mers la medic și a făcut investigația recomandată, iar situația s-a confirmat”, adaugă Iraida. 

La consiliere apelează și femeile mai în vârstă, dar… prin intermediul fiicelor lor. „Au fost situații când am primit mesaje de genul: «mămica mea are vârsta aceasta. Are menopauză» și apoi figura întrebarea”, spune Iraida. 

Un alt caz memorabil a fost atunci, când la cel de-al doilea webinar, unde se discuta despre ce trebuie să știe domnișoarele, s-au înregistrat o mămică și fetița ei de 14 ani. Mămica le-a scris că vrea ca fetița să afle de la un specialist și din prima sursă transformările care au loc în organismul.  

De notat că 2167 adolescente au născut în anul 2018 în Republica Moldova, iar 652 de adolescente au întrerupt sarcina. Deși numărul adolescentelor care rămân însărcinate descrește în ultimii ani, acesta este de două ori mai mare comparativ cu alte țări din Europa. Experții susțin că responsabilitatea o poartă părinții, societatea, sistemul de învățământ și migrația. 

Moldova.org a publicat un șir de reportaje privind educația sexuală, în care a reflectat problemele și frământările tinerelor de la noi, atitudinea societății față de subiecte tabu, dar și lupta activiștilor împotriva stereotipurilor înrădăcinate în cultura noastră. Poți să citești reportajele aici: Sunt Maia și am menstruație, „În dulapul din clasă avem absorbante și prezervative“, Nadejda, un copil – mamă, Satul în care minorii nu devin părinți.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Sănătate2 ore în urmă

Plasma convalescentă, eficientă sau nu în lupta cu COVID-19? Rezultatele spitalelor noastre

PE SCURT Cetățenii care au depășit infecția de COVID-19 continuă să doneze plasmă convalescentă pentru persoanele în stare gravă cu...

Externe7 ore în urmă

Pacientul care a văzut marea, după 50 de zile în spital

După aproape două luni de spital, Isidre Coreea este unul dintre pacienții care s-a putut bucura de mare, alături de...

Social9 ore în urmă

4 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 223 de cazuri noi. Bilanțul persoanelor infectate ajunge la 9 018

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

SocialO zi în urmă

Prea devreme? Ce cred medicii despre relaxarea restricțiilor

PE SCURT După aproape trei luni de luptă intensă cu COVID-19, o bună parte din statele europene au anunțat relaxarea...

JustițieO zi în urmă

Un vlogger român a instigat la viol. S-a lăsat cu revolte, contracte pierdute și anchetă penală

PE SCURT Un vlogger popular din România, cu peste 850 de mii de abonați pe Youtube, a rămas fără contracte,...

SocialO zi în urmă

3 iunie 2020: COVID-19, PE SCURT: 247 de cazuri noi de infectare

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social2 zile în urmă

2 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT/ +188 cazuri noi de COVID-19. 17 sunt lucrători medicali

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică3 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

PoliticăO săptămână în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Politică2 săptămâni în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Advertisement

Opinii

iunie 2020
L Ma Mi J V S D
« mai    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930