Connect with us
"
"

Social

Două cărți din secolul al XIX-lea, depistate la Leușeni într-un microbuz ce se întorcea din Danemarca

Publicat

pe

Două cărți vechi de peste 100 de ani au fost depistate duminică de vameșii de la Leușeni într-un microbuz care se întorcea din Danemarca. Bunurile, care datează din anii 1875 și respectiv, 1895, erau ascunse sub unul dintre scaunele pasagerilor.

Ulterior, în cadrul cercetărilor, s-a stabilit și posesorul acestora – o tânără de 25 de ani, domiciliată în orașul Căușeni.

Ambele exemplare urmează a fi transmise Muzeului Național de Istorie a Moldovei pentru efectuarea expertizei.

În cazul în care, expertiza va stabili că acestea reprezintă valori culturale, va fi inițiat un dosar penal.

Potrivit prevederilor legale, trecerea peste frontiera vamală a valorilor culturale, tăinuite de la controlul vamal, se pedepsește cu închisoare de la 3 la 8 ani.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Ai decis să te izolezi benevol acasă? Iată 11 lucruri pe care le poți face #stauacasă

Publicat

pe

PE SCURT

Ca să nu răspândim coronavirusul, autoritățile recomandă să rămânem acasă și să păstrăm distanța socială. Prin urmare, Moldova.org îți recomandă pentru acest weekend să rămâi acasă și să eviți cât mai mult zonele aglomerate.

Pentru tine am pregătit 11 idei de activități pe care le poți face acasă, singur sau cu ajutorul copiilor. Ai nevoie de puțină inspirație, pentru că ideile le găsești mai jos. Poți să faci curățenie generală și să dezinfectezi casa sau poți să joci în jocuri de societate.

De asemenea, îți spunem ce evenimente majore s-au anulat sau amânat din cauza coronavirusului.

PE LUNG

1. Dormi

Dacă ești angajat full-time și trebuie să fii de dimineață la muncă, amintește-ți momentele când pur și simplu nu te puteai trezi sau nu aveai putere să te ridici din pat.

Dacă ești elev sau student, acum este momentul să recuperezi somnul dulce la care ai renunțat din luna septembrie.

2. Fă sport

Fie că ai dat vina pe lipsa de timp, fie pe oboseală, fie pe job sau ai găsit alte o mie de motive să nu faci sport, acum este momentul. Rezervă-ți 30 de minute și fă yoga sau exerciții cardio. Ai putea să încerci zumba. Pe Youtube poți găsi tutoriale în orice limbă dorești. Eu, de exemplu, am început să fac yoga acum câteva săptămâni, urmărind acest video.

3. Ai grijă de florile tale

Dacă ai flori acasă, acum este momentul să le îngrijești și să le acorzi mai multă atenție. Poți să le schimbi ghiveciul, să rărești puișorii plantelor, poți să le cureți, să le schimbi locul, să le schimbi pământul sau să le uzi.

4. Fă o plimbare în pădure sau curăță via

Dacă locuiești lângă o pădure sau parc, ai putea să faci o plimbare. Totuși, fii atent să păstrezi distanța față de alți vizitatori. Poți să-ți organizezi un picnic, să admiri viorelele înflorite acum sau să strângi gunoiul din pădure. Acolo mereu o să găsești gunoi!

Dacă trăiești în sat sau ai decis să te izolezi la rude și ei au vie, ai putea să dai o mână de ajutor la curățit via, la legat vițele sau la strâns vițele curățite de pe jos.

Este momentul potrivit să plantezi puieți de vie sau flori în grădină. De asemenea, este important ca și aici să păstrezi distanța față de rudele tale sau alți oameni.

5. Învață o limbă străină

Poți să începi să înveți o limbă străină. Poți să treci un curs online, poți să urmărești filmulețe pe Youtube, să îți iei un profesor privat cu care să comunici prin Skype sau orice platformă dorești. Mai există și aplicații la telefon precum Duolingo sau jocuri cu ajutorul cărora poți să înveți ușor o limbă străină.

6. Citește cărți

Moldova.org îți recomandă să citești cartea care te face să îndrăgești un morocănos minunat. „Un bărbat pe nume Ove” de Frederik Backman este cartea care te indignează, te face să râzi, apoi să plângi, după care să ai impresia că plutești pe un nor și toate acestea datorită morocănosului Ove, care are o inimă nemaipomenit de mare.

Îți recomand și cartea pe care am devorat-o în trei zile și provoacă emoții încă mult timp după lecturarea ei. „Mințile lui Billy Milligan” este un roman de non-ficțiune care îți prezintă viața tânărului Billy și a celor 24 de personalități care i s-au cuibărit în minte.

El este prima persoană din istoria Statelor Unite achitată de o crimă majoră pledând prin tulburarea de personalitate multiplă. Intens mediatizat, cazul lui a șocat și intrigat milioane de oameni, dar și a atras atenția scriitorului american Daniel Keyes care, în 1981 a publicat această carte.

Reportera Moldova.org, Tatiana Beghiu, îți recomandă să citești cartea care te pune în pielea unui copil de 9 ani la Auschwitz. „Băiatul cu pijamale în dungi” este cartea care, deși are personaje inventate, totuși îți povestește în amănunte realitățile dure din timpul celui de al Doilea Război Mondial.

Cartea a fost publicată în anul 2006, iar scriitorul irlandez John Boyne spune că primele schițe ale istoriei le-a scris în doar două zile și jumătate. „Dormeam puțin și mă grăbeam să revin la schiță”, povestește el într-un interviu. Dar nu e totul atât de simplu precum pare. Înainte de a scrie acestă istorie, Boyne s-a documentat minuțios timp de aproape 20 de ani. Citea foarte mult despre Holocaust, despre acel fragment tragic din istorie.

Iar dacă vrei să citești despre iubire, vezi cartea care-ți povestește despre iubirile lui Ernest Hemingway.

Ernest Hemingway este scriitorul care prin textele sale te aduce în mijlocul unei ierni geroase și morocănoase, în timp ce afară este o arșiță insuportabilă. El este cel care a scris atât de bine, dar totuși prea puțin.

Îi plăceau vânătorile, discuțiile liniștite între prieteni, acompaniate de o sticlă de tărie pe care le sorbeau încet și care încălzea discuția. Cartea „Iubirile lui Hemingway, povestite de el însuși” și consemnate de A.E. Hotchner îți povestesc despre lucrurile pe care nu le știai, dar care îți prezintă un altfel de Hemingway.

7. Fă puzzle, alege jocurile de societate sau inventează jocuri

Cui nu-i plac jocurile? Poți să ștergi praful de pe puzzle-urile vechi și să revii la ele. Dacă îți pare plictisitor, încearcă să faci puzzle-ul fără să privești la desen sau setează o oră ca să-l faci. Jocurile de societate sunt, la fel, o idee foarte bună. Poți alege Monopoly – un joc economic în care se bazează pe conceptul economic monopol. Dacă nu-l ai acasă, poți juca online sau îl poți confecționa singur, căutând pe Google sau pe Youtube. Acest joc se potrivește atât copiilor, cât și adulților.

De exemplu, ai putea să provoci persoanele cu care ești în aceeași casă să căutați comori. Alegi un obiect cum ar fi telefonul și-l ascunzi cât poți tu de bine. Apoi ceilalți trebuie să-l găsească. Poți să stabilești și un premiu. Dacă ceilalți nu reușesc să găsească comoara, continuați să jucați după principiul rece, cald și fierbinte.

8. Fă un podcast despre izolarea ta acasă sau scrie despre asta

Pentru podcast poți să folosești telefonul ca să înregistrezi. Ulterior, poți să montezi podcastul la computer prin programul Audacity sau în altele care îți plac mai mult.

De crezi că nu o să reușești, scrie în fiecare zi pe Facebook despre ceea ce faci acasă în carantină, ce emoții ai, la ce te gândești și alte lucruri care sunt importante pentru tine și ai vrea să te împarți cu ele.

De exemplu, reportera DOR Ioana Burtea a povestit în Izolare în vremea coronavirusului”, timp de 12 zile. Citește cum se vede panica legată de coronavirus dintr-o locuință pusă sub izolare voluntară pentru două săptămâni.

9. Învață să coci pâine sau prăjituri

În condițiile în care toată lumea cumpără pâine, cereale și alte produse în cantități mari, fiind panicați de ce se întâmplă în lume din cauza coronavirusului și ți-e frică că ai putea rămâne fără pâine, noi îți spunem să înveți să coci pâine acasă. O poți urmări pe Natka Minunatka care vrăjește în făină.

Dacă nu vrei să coci pâine, poți coace prăjituri sau checuri. Dacă nu vrei ceva dulce, alege să pregătești mâncarea ta preferată sau să încerci ceva nou. Pe blogul Valeriei – Valerie`s Food – poți găsi rețete verificate în care poți avea încredere.

10. Curățenie generală

După ce ai făcut ceva gustos și ai lăsat bucătăria ca după război, îți recomandăm să faci curățenie generală. Este important să dezinfectăm spațiile comune cum ar fi masa de la bucătărie, suprafețele din baie și alte lucruri pe care le utilizezi foarte des cum ar fi telecomanda. Putem să spălăm geamurile.

După ce ai terminat curățenia în casă, poți face curățenie în curte. Dacă trăiești în apartament, în bloc, poți dezinfecta butoanele de la ascensor, mânerele de la ușa de intrare, balustradele, cutiile poștale sau alte locuri atinse cel mai des.

11. Telefonează rudele și prietenii

Cât ești izolat în casă, ai putea să-ți suni rudele, bunicii, prietenii să vezi ce mai fac, dacă se simt bine și să-i informezi despre coronavirus, despre riscuri și despre ce se întâmplă în lume. Îi puteți informa despre faptul că sunteți izolat și îi rugați să nu vină în vizită la tine.

Dacă nu ai bani pe cont, există internet. În așa fel, ai putea să vorbești cu rudele din Italia care sunt izolate acolo și să vă întrebați dacă la Paște sau la Paștele Blajinilor situația se va schimba.

Evenimente anulate din cauza coronavirusului

Multe evenimente din Moldova, dar și în restul lumii, au fost anulate sau amânate. De exemplu, Federația Moldovenească de Fotbal a decis că mai multe meciuri vor avea loc fără spectatori. Până pe 20 aprilie, toate concertele de la Sala cu Orgă sunt anulate. La Palatul Național „Nicolae Sulac” a fost amânat concertul „Fluieraș la 75 de ani”, dar și evenimentele până la 20 aprilie. Respectiv, Lara Fabian, Pavel Volea, trupa „3 Sud Est” nu vor mai veni la Chișinău în martie.

Mai mult, Ministerul Agriculturii a anulat expoziția internațională „Moldagrotech”.

Peste hotare, Festivalul de Muzică și Arte Coachella Valley care se organizează în deșertul Colorado, a fost amânat pentru luna octombrie. Festivalul a adunat peste 300 de mii de oameni.

Expoziția și conferința anuală de muzică din Austin, Texas – SXSW – au fost anulate complet.

Facebook și Google și-a anulat unele evenimente, iar întâlnirea anuală dintre Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional va avea loc online. Chinese Grand Prix a fost amânat, iar Geneva International Auto Show a fost anulat. 

Artiști ca Mariah Carey, Stormzy, Green Day, BTS, Ciara, Avril Lavigne, The Metropolitan Opera, The Boston Symphony Orchestra, Khalid, Ben Harper, The National, Pearl Jam, Miley Cyrus, Louis Tomlinson, Madonna și anulat sau amânat concertele din zonele afectate de coronavirus.

Citește mai departe

Cultură

5 idei de peste hotare pentru reinventarea Cafenelei Guguță

Publicat

pe

PE SCURT

Consiliul Național al Monumentelor Istorice a anulat avizele eliberate companiei Regata Imobiliare pentru construcția unui centru multietajat în locul Cafenelei Guguță. În continuare, vrem să vă arătăm ce s-ar putea de făcut în clădirea Cafenelei Guguță, prin exemple de spații și clădiri reinventate.

PE LUNG

Lupta nu este terminată, dar aceasta a fost o bătălie crucială pe care am învins-o pentru păstrarea integrității Grădinii Publice Ștefan cel Mare. Este un pas important în lupta cu acele decizii și autorizații care vin în contradicție cu Legea Ocrotirii Monumentelor și care atentează la integritatea monumentelor istorice și naturale”, au scris activiștii Occupy Guguță pe Facebook. 

În continuare, ne întrebăm ce se va întâmpla cu Cafeneaua Guguță, la ce ar putea folosi această clădire. Platforma „Save Chișinău” a fost printre organizațiile care, împreună cu Occupy Guguță au cerut Consiliului Național al Monumentelor Istorice reîntoarcerea clădirii în proprietatea publică. Anneta Dabija, reprezentanta platformei zice că cel mai important lucru acum este ca această clădire să fie restaurată și să primească statut de clădire protejată, să devină monument de arhitectură.

„Vrem să fie restaurată clădirea Cafenelei Guguță. Ea poate fi transformată într-un centru cultural sau o cafenea. Poate fi orice, atât timp cât clădirea rămâne intactă.

Moldova.org a „răsfoit” Internetul și a identificat cinci spații și clădiri vechi de peste hotarele Republicii Moldova, care au fost reinventate și reutilizate în alte scopuri.

1. Danemarca

În 2004, o companie a câștigat competiția pentru transformarea Turnului de apă Jaegersborg într-o clădire cu utilizare mixtă. Clădirea se află în Copenhaga.

Acum, etajele de sus ale clădirii sunt spații de cazare pentru studenți. La etajele de mai jos, există un centru pentru tineret.

2. Franța

În orașul Sizun din Franța, un hambar din secolul al 17-lea a fost transformat într-un studio de artă.

Exteriorul a păstrat identitatea arhitecturală locală, iar interiorul este netezit și vopsit în alb, astfel încât să lumineze spațiul.

3. Olanda

În orașul Vuren din Olanda, un buncăr a fost transformat într-o casă de vacanță pentru două familii.

Proiectul a făcut parte dintr-o campanie publicitară. Datorită succesului renovării, s-a decis ca buncărul să fie mereu deschis pentru cazare. Mai mult, buncărul este protejat și susținut de către Comisia olandeză pentru monumente.

4. Spania

În orașul Cadiz din Spania, un abator din secolul al 19-lea a fost transformat într-o școală de bucătari profesioniști.

Casele din această regiune sunt cunoscute pentru pereții lor albi și acoperișurile ceramice. Prin urmare, cei care au restaurat abatorul au respectat stilul orașului. Arhitectura vechiului abator cu pereții de cărămidă și coloanele feniciene a fost păstrată.

5. Cehia

În Praga, subsolul unei clădiri mici folosite anterior pentru depozitarea rufelor a fost transformat în spațiu pentru expoziții, prelegeri, concerte și biblioteca privată a lui Franz Kafka.

Un spațiu întunecat și mic a fost transformat, fapt ce a revitalizat clădirea. Clădirea are un singur etaj și găzduiește Centrul Societății Franz Kafka. Designerii au împărțit spațiul subsolulu în două părți: una albă și alta neagră. Există o ușă cu rafturi de cărți care se rotește la 360 de grade și desparte birourile directorului de coridor.

Citește mai departe

Social

Dosar penal pe achiziţia celor 31 de autobuze pentru Chişinău. Ce declară fostul primar interimar Ruslan Codreanu

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Pe procedura de achiziţie a 31 de autobuze de către Parcul Urban de Autobuze din municipiul Chişinău la un preț de peste 78 milioane lei (fără TVA) a fost iniţiată o cauză penală. Ofiţerul de urmărire penală Roman Moscalu din cadrul Direcţiei generale urmărire penală a Inspectoratului General de Poliţie a confirmat acest fapt dar a refuzat să ofere detalii invocând secretul anchetei, scrie Mold-street. com.

PE LUNG

Potrivit unor surse, în cadrul acestui dosar au fost deja audiate unele persoane implicate în procesul de licitaţie.

Pe 8 februarie 2019, comisia de concurs pentru licitația de cumpărare a 31 de autobuze a selectat oferta Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd din Ciprul de Nord, o regiune considerată zonă offshore.

Compania câștigătoare a oferit cel mai mare preț 78,08 milioane de lei (fără TVA) pentru 31 de autobuze. Cu TVA prețul este de peste 93 de milioane lei. Oferta companiei BMC Truck & Bus din Bucureşti, care a fost mai mică cu câteva milioane lei, a fost descalificată.

După apariția acestei informații, fostul primar general interimar al capitalei Ruslan Codreanu a declarat că „cei care încearcă astăzi să discrediteze bunele intenții la sigur nu merg cu transportul public, nu transpiră când pleacă de la serviciu acasă, nu le pasă de oameni”.

„Instrumentele de presiune folosite de unii în perioada electorală și speculațiile pur politice nu vreau să le comentez. Există organe abilitate și competente pentru aceasta. Sper eu competente și sper eu că cei care flutură cu schimbarea, nu fabrică la comandă politică dosare. Fiecare are însă lucrul său și eu îl respect. Cineva cum a făcut politică până acum, continuă să o facă și din scaunul de funcționar public”, a comentat Codreanu.

Totodată, fostul primar interimar a precizat că el nu a participat la elaborarea caietului de sarcini și nici membru al grupului de lucru privind achiziția autobuzelor nu a fost. Totodată, el a menționat că autobuzele sunt noi, achiziționate pe garanție, fiind vorba despre o companie internațională turco-japoneză. Cât privește prețul autobuzelor, aici „nu doar prețul a avut rol, dar și calitatea, condițiile de distribuție”.

Reamintim că la 20 februarie, Primăria municipiului Chişinău a informat că  a fost semnat contractul de achiziționare a 31 de autobuze marca „ISUZU” .   Contractul în valoare de 78 milioane lei a fost încheiat între Î.M. „Parcul Urban de Autobuze” (PUA) și dealerul oficial al Uzinei producătoare de autobuze „ISUZU” din Turcia, Unipay Danișmanlik Yazilim Teknolojileri Ltd..

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Lifestyle14 ore în urmă

Recomandare Moldova.org / Sorina Ștefârță povestește cum se informează ca să nu înnebunească

Sfaturi practice și subiective, despre cum să rămânem teferi la cap  Carantina aceasta pe care, dacă e să-l parafrazăm pe...

Sănătate16 ore în urmă

COVID-19 explicat. Cum plasma persoanelor tratate de infecția COVID-19 ar putea să-i ajute pe ceilalți bolnavi

Deocamdată nu există studii care să demonstreze eficiența plasmei persoanelor tratate de infecția de COVID-19. Totuși, primele rapoarte despre utilizarea...

Lifestyle19 ore în urmă

Pâinea cu maia, o sectă în care vrei să intri

Pandemia asta ne-a închis în casă și ne-a trimis la origini. La propriu și la figurat. Rafturile golite de drojdie...

Divertisment2 zile în urmă

Ce mesaj mi-aș transmite mie din trecut, dacă aș putea călători în timp? (II)

Continuăm să călătorim cu mașina timpului! Împreună cu Prietenii Moldova.org facem un exercițiu de imaginație: călătorim în timp și vorbim cu noi...

Economie3 zile în urmă

Afaceri pe timp de criză: cum s-au reinventat companiile străine 

PE SCURT În timp ce „coșmarul” numit COVID-19 a închis foarte multe afaceri, altele au reușit să aibă chiar succes...

Economie3 zile în urmă

Afaceri din Moldova, apărute pe timp de criză

PE SCURT 88% dintre companiile din Republica Moldova sunt afectate negativ de scăderea cererii la produse și servicii, spune un...

Economie3 zile în urmă

Coronavirusul seacă industria vinului

PE SCURT Până la pandemia de coronavirus, sectorul vitivinicol din Republica Moldova era în plină dezvoltare. În anul 2019, Moldova...

Advertisement

Politică

Politică6 zile în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică7 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Externe1 lună în urmă

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

PE SCURT Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria: „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin grija față de transnistreni”

PE SCURT Și săptămâna aceasta autoritățile separatiste de la Tiraspol au continuat să atace autoritățile de la Chișinău. Cu toate...

Advertisement

Opinii

mai 2020
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031