Doi milionari, unul ceh și altul danez, au făcut front comun cu un fond de investiții din Marea Britanie pentru a prelua Fenosa// RISE

PE SCURT

Doi milionari, unul ceh și altul danez, au făcut front comun cu un fond de investiții din Marea Britanie pentru a prelua Fenosa – grup de companii care asigură cu energie electrică două treimi din populația Republicii Moldova.

Tranzacția, care a provocat discuții și la nivelul Consiliului Suprem de Securitate, nu s-a făcut direct, ci printr-o încrengătură de firme, toate conectate la o entitate din paradisul fiscal cipriot, se arată într-o investigație RISE Moldova.

PE LUNG

RISE Moldova a urmărit firul operațiunii prin registrele comerciale din șapte țări, a contrapus datele obținute cu declarațiile unor oficiali, dar și cu mesajele sporadice ale companiilor implicate în tranzacție și vă prezintă, pas cu pas, modul în care a fost preluat cel mai mare jucător de pe piața energetică.

Grupul Fenosa Moldova constă din două întreprinderi, ambele cu activități în sectorul energetic: Red Union Fenosa SA se ocupă cu distribuția și Gas Natural Fenosa (GNF) Furnizare Energie SRL cu furnizarea. Acestea asigură cu lumină circa 70% din populația Republica Moldova, inclusiv municipiul Chișinău. Până de curând, ambele făceau parte din grupul energetic spaniol Naturgy.

11 aprilie 2019. Duet Private Equity LTD, un fond de investiție din Londra, anunță public că va achiziționa 100% din capitalul companiilor moldovenești Red Union Fenosa și GNF Furnizare Energie. Valoarea tranzacției – 141 de milioane de euro, inclusiv dividendele.

Transferul de proprietate urma să aibă loc până în luna iunie 2019, potrivit unui comunicat al GNF Furnizare Energie. Dar a venit și vara, iar părțile au păstrat tăcerea. Nici fondul de investiție britanic, nici spaniolii de la Naturgy nu au mai anunțat despre finalizarea tranzacției.

18 iulie 2019. Președintele Igor Dodon declară, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, că autoritățile investighează tranzacția de vânzare a Red Union Fenosa și a GNF Furnizare Energie.

Igor DODON: Azi am fost informat despre sursa reală de proveniență a banilor din această tranzacție, cât și despre proprietarii reali ai companiilor care au luat decizia să intre în sectorul energetic… Zilele următoare vor fi unele discuții și cu investitorii, pentru a fi siguri că sunt investitori reali și că nu sunt riscuri asupra provenienței banilor.

ANUNȚĂ UNUL, CUMPĂRĂ TREI

24 iulie 2019. După declarația fondului de investiții britanic din aprilie, a venit și rândul Naturgy să anunțe, prin intermediul raportului său pentru semestrul I al anului 2019, că a încheiat „un acord de vânzare” a afacerii sale din Republica Moldova. Și de această dată e menționată suma de 141 milioane euro – aceeași cifră pe care a pomenit-o și fondul de investiție britanic, când declarase public că va prelua Red Union Fenosa și GNF Furnizare Energie.

Între timp, pe firul transferului de proprietate apare EMMA Capital, un holding controlat de cehul Jiri Šmejc. Šmejc este un cunoscut om de afaceri cu activități în domenii precum imobiliar, hotelier, energie, dar și mass-media. Deține inclusiv un pachet important la TV Nova, unul dintre cele mai populare posturi TV din Cehia și unde este partener cu miliardarul ceh Petr Kellner.

1 august 2019. EMMA Capital anunță că, în parteneriat cu Duet Private Equity din Londra, a preluat activele grupului Fenosa în Republica Moldova. „EMMA Capital Group deține o participație de 69% în această asociere. În acest moment, acționarii au convenit asupra unei abordări comune în gestionarea celor două companii recent dobândite”, se menționează în comunicatul holdingului ceh.

Grupul Fenosa în Republica Moldova are, de fapt, trei stăpâni, iar aceștia au preluat afacerea nu direct, ci printr-o firmă din paradisul fiscal Cipru, potrivit documentelor obținute de RISE Moldova. Compania se numește Joseco Holdings Co. LTD și anume ea figurează în acte ca unic proprietar al Red Union Fenosa și GNF Furnizare Energie.

Partea leului din Joseco, de aproape 69%, i-a revenit holdingului ceh EMMA Capital, prin intermediul Chapalaco LTD. Cu puțin peste 10% s-a ales un holding din Danemarca controlat de Hans August Lund – un om de afaceri danez cu active în domeniul financiar, alimentar şi energetic.

Iar Duet Private Equity, fondul de investiții britanic care anunțase în aprilie că va prelua integral afacerea Naturgy în Republica Moldova, s-a mulțumit cu puțin peste 20%.

Investigația poate fi citită AICI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.