Doar doua companii it au depus cereri pentru obtinerea facilitatilor fiscale, anuntate la inceputul anului

Doar doua companii din sectorul tehnologiilor informationale (IT) au depus la Inspectoratul Fiscal cereri pentru obtinerea facilitatilor fiscale anuntate pentru producatorii de soft-uri inca la 1 ianuarie 2005 (companiile de soft si angajatii acestora sunt scutiti de platat impozitului pe venit pe o perioada de 5 ani, dupa depunerea unei cereri in acest sens – n.r.)

"Desi cunosc in mare parte conditiile de acordare a inlesnirilor, managerii companiilor IT nu se grabesc sa le obtina, deoarece au temerea ca statul ar putea renunta intr-un moment la facilitati, iar presiunea fiscala asupra firmelor va creste brusc", constata un sondaj telefonic realizat de proiectul BIZPRO-Moldova. Sondajul a fost efectuat in perioada 21-29 martie in rindul managerilor a 12 dintre cele mai mari companii din domeniu.

Aproape jumatate din companii nu intentioneaza sa obtina facilitati in anul curent, iar raspunsul frecvent al majoritatii managerilor este: "Mai intii sa incerce eroii, apoi si noi". Pe de alta parte, producatorii de soft sunt interesati, in perspectiva, de obtinerea inlesnirilor fiscale, majoritatea din ei considerind ca aceasta va fortifica afacerea, iar banii economisiti ar putea fi investiti in dezvoltare sau indreptati pentru acoperirea cheltuielilor.

Totodata, majoritatea managerilor considera ca dupa obtinerea facilitatilor, preturile la produsele IT nu se vor modifica. BIZPRO a precizat ca sondajul nu este bazat pe metode statistice, iar scopul investigatiei este de a scoate in evidenta problemele aparute in implementarea legii privind scutirile fiscale pentru producatorii de soft.

De mentionat ca de la 1 ianuarie 2005 companiile de soft din R. Moldova, precum si angajatii acestora sunt scutiti pe o perioada de cinci ani, de plata impozitului pe venit cu conditia ca nu au datorii la bugetul public national si dispun de licenta de activitate, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Anterior reprezentantii Ministerului Economiei au mentionat ca majoritatea intreprinderilor producatoare de soft-uri activeaza "in umbra" si nu platesc impozite. Astfel, in anul 2002, cele circa 100 de companii producatoare de soft-uri au achitat la buget doar 800 mii lei (65,5 mii USD), dintre care peste 600 mii lei au fost platite de compania Compudava.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare