Discursul public al PCRM – schimbare de mesaj sau de tonalitate?

Oponenţii noştri politici au început să vorbească ceva mai mult despre Moldova, despre independenţa ei, despre necesitatea consolidării societăţi şi Partidul Comuniştilor (PCRM) salută această schimbare survenită în ideologia concurenţilor noştri, a declarat, miercui, 15 iulie, liderul PCRM Vladimir Voronin, care este şi Preşedinte în exerciţiu al ţării.

În acelaşi timp, Vladimir Voronin s-a declarat convins că această transformare este o consecinţă a „eforturilor pedagogice” depuse de PCRM.

„ /…/ Actorii politici activi, după ce au trecut prin evenimentele din 7 aprilie, încearcă să-şi demonstreze în fapt ataşamentul faţă de democraţie şi faţă de valorile europene, faţă de cursul spre integrarea europeană a Moldovei”, a menţionat liderul comunist.

„Observăm că în Moldova se constituie în mod evident două forţe politice – PCRM şi cele patru forţe radicale de dreapta”(aluzie la Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat, Alianţa „Moldova Noastră” şi Partidul Democrat – n.a.), a subliniat Voronin.

Şeful statului a declarat că „Partidul Comuniştilor nu intenţionează să agraveze, după alegeri, starea de scindare socială, care a apărut nu din vina noastră”, dar, în acelaşi timp, „partidului nostru îi va reveni iniţiativa în dialogul privind un eventual nou consens parlamentar”.

„Indiferent de faptul câte mandate va obţine partidul nostru în scrutinul din 29 iulie, iar noi sperăm să obţinem majoritatea absolută, numai PCRM va fi capabil să facă faţă misiunii de consolidare a întregii noastre societăţi” a spus Vladimir Voronin.

Liderul PCRM a lansat cinci principii pe care ar trebui să se bazeze consensul naţional: (1) „activitatea comună pentru contracararea crizei economice”; (2) „activitatea legislativă şi politică comună pentru modernizarea europeană a Moldovei”; (3) „recunoaşterea reintegrării ţării drept principala sarcină a statalităţii moldoveneşti”; (4) „dezvoltarea în continuare a politicii naţionale a Moldovei, bazată pe consolidarea şi susţinerea identităţii moldoveneşti, precum şi pe asigurarea de nădejde a drepturilor cetăţeneşti ale tuturor naţionalităţilor care trăiesc în Moldova”, (5) menţinerea şi întărirea parteneriatului Republicii Moldova cu Federaţia Rusă, precum şi intensificarea dezvoltării colaborării mutilaterale în cadrul CSI”.

Răspunzând la una din întrebările jurnaliştilor, Vladimir Voronin a declarat că PCRM ar fi pregătit să formeze un Guvern de coaliţie. „Nu putem lăsa ţara fără conducere, avem de soluţionat probleme social-economice. Chiar şi dacă vom avea peste 61 mandate, noi tot trebuie să lucrăm împreună. Ar fi normal ca după alegeri să lucrăm toţi împreună pentru bunăstarea populaţiei şi să terminăm aceste bătălii politice”, a spus Vladimir Voronin.

Comentarii:

Nicolae Negru: „Mesajul lui Voronin este unul electoral şi nu un mesaj de pace”

Comentatorul politic Nicolae Negru este de părere că PCRM şi-a schimbat tonalitatea discursului, nu însă şi mesajul.

„Voronin vorbeşte despre două forţe politice, PCRM şi patru forţe radicale de dreapta, care sunt indiferente faţă de problemele reintegrării ţării, nu văd motive pentru un parteneriat strategic cu Rusia, se pronunţă pentru aderarea Moldovei la NATO, nu văd în stat un apărător al intereselor majorităţii, ci doar, cum se spune, „un paznic de noapte”. Este un mesaj electoral, nu un mesaj de pace, un mesaj destinat alegătorilor, nu partidelor respective”, susţine dl Negru.

„Probabil, PCRM o fi ajuns, prin diverse analize, la concluzia că tonalitatea războinică, prăpăstioasă, isterică nu are priză la alegători şi a decis să vorbească mai blând. Dar e o blândeţe falsă. Voronin pune, de fapt, nişte condiţii, pe care le dă drept principii, iar condiţiile, se ştie, se negociază”, consideră Nicolae Negru.

El se întreabă retoric dacă Vladimir Voronin este pregătit de negocieri. „Se vede de la o poştă că nu. Una din condiţii este „activitatea legislativă şi politică comună pentru modernizarea europeană a Moldovei”. „Iar aceasta înseamnă mult”, spune Voronin. E mult, într-adevăr, dar nu e totul”, precizează Nicolae Negru care constată că din discursul liderului comunist a dispărut obiectivul integrării europene.

„Care din partidele liberale va fi de acord cu această „omitere”, fără riscul de a-şi pierde electoratul? Mai cu seamă că „omiterea” se face în contextul „menţinerii şi întăririi parteneriatului Republicii Moldova cu Federaţia Rusă, precum şi intensificarea dezvoltării colaborării multilaterale în cadrul CSI”. Ne asigură CSI perspectiva europeană?”, se mai întreabă Nicolae Negru.

Igor Munteanu: Discursul lui Voronin este plin de ură necamuflată, dar şi de inexactităţi şi falsuri

Nici directorul executiv al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul” nu crede că liderul comunist ar fi sincer atunci când ar vorbi despre conciliere naţională

„Dacă Voronin vorbeşte doar în calitate de lider al PCRM, nu şi de Preşedinte în exerciţiu, atunci nu este clar cum poate acesta chema opoziţia la cooperare constructivă, după ce tot el a autorizat filmul „Atac asupra Moldovei”. Erijându-se pe post de procuror şi de judecător, şi de executant al sentinţei, în acelaşi timp, Voronin minte atunci când pretinde că a contribuit pedagogic ca opoziţia să ţină mai mult la Republica Moldova. Pentru că acuzaţiile sale doar au turnat gaz pe foc, şi nu au servit la conciliere, ori la „oprirea războiului”, slogan care şi l-a asumat altcineva, cu mai mult sau mai puţin tupeu”, afrimă analistul.

„Peste tot în Europa, uneori, protestele se mai termină şi cu nişte sticle sparte, dar acest lucru nu serveşte poliţiei drept pretext pentru „a se răzbuna”, ori cei care au bătut civili şi i-au torturat trebuie să fie alungaţi din organele plătite din bani publici. Cu atât mai mult, un preşedinte nu se poate lăuda cu modul în care au acţionat autorităţile statului, în aprilie şi după. Cred că mesajele lansate pe parcursul acestei conferinţe arată că PCRM nu a înţeles nimic din evenimentele tragice care s-au produs în aprilie, şi pare să fie interesat doar în „recrutarea” unor grupuscule politice, care ar accepta de dragul unor beneficii colaterale o participare decorativă la guvernare, în spiritul mai vechii „opoziţii constructive” de după 2005”, mai spune Igor Munteanu.

Analistul politic consideră că Vladimir Voronin „minte în tradiţiile şcolii politice de partid sovietic” atunci când anunţă că va urma după alegeri cele cinci obiective declarate pentru „consens”. „De ce? Pentru că nu poţi atinge cooperare cu opoziţia, atâta timp cât nu respecţi drepturile şi statutul acesteia, o discriminezi zi de zi, oră de oră, întocmind dosare penale contra celor afiliaţi acestor partide”, crede Igor Munteanu.

Vitali Andrievski: Diavolul se ascunde în problema împărţirii fotoliilor

Într-un comentariu despre posibilitatea constituirii în Parlament a unei „mari coaliţii” după 27 iulie, comentatorul politic Vitali Andrievski spune că „toată lumea, practic, înţelege că partidele politice din noul parlament vor trebui să ajungă la o înţelegere”.

Numai că „procesul de unire este destul de anevoios. Problema nici măcar nu este că ar urma să se pună de acord în privinţa unor „acţiuni comune” nişte „duşmani ireconciliabili” /…/ Da, sunt abordări diferite în privinţa politicii externe şi în primul rând e vorba de neutralitate, atitudinea faţă de NATO, aflarea Moldovei în CSI… Dar, la dorinţă, în aceste privinţe se poate ajunge la înţelegere reciprocă, la un compromis. Diavolul se ascunde însă în aşa-numitul „factor uman”, mai exact în problema împărţirii fotoliilor. Comuniştii sunt gata să cedeze opoziţiei orice funcţie în afară de posturile de şef al statului, premier şi preşedinte al Parlamentului. A astfel de abordare este contraproductivă şi blochează orice înţelegere”, apreciază dl Andrievki.

„Am scris în repetate rânduri că primul pas spre o bună înţelegere ar trebui să-l facă Puterea. Sper că aceasta va avea destulă bărbăţie şi minte să întindă mâna opoziţiei. De asemenea, să sperăm că opoziţia nu va respinge mâna întinsă, nu va considera acest gest (al PCRM – n.r.) un indiciu al slăbiciunii sau un joc viclean”, a mai menţionat Vitali Andrievski, înainte ca liderul PCRM să-şi facă publice condiţiile pe care le vede obligatorii pentru un consens politic cu opoziţia.

Dosar:

Vladimir Voronin s-a născut la 25 mai 1941 în satul Corjova, aflat acum sub controlul administraţiei de la Tiraspol.

Are gradul militar de general-maior.

De specialitate este inginer-economist, politolog şi jurist.

A studiat la diverse instituţii din Republica Moldova (pe atunci Republica Sovietică Socialistă Moldovenească – RSSM), inclusiv la Şcoala de partid la Moldova. În 1991 a absolvit Academia Ministerului Afacerilor Interne al URSS.

Şi-a început activitatea în anul 1961 în calitate de şef al brutăriei din satul Criuleni. Din 1966 până în 1971 a deţinut funcţia de director al Fabricii de Pâine din Dubăsari.

În următorii zece ani a activat în organele administraţiei de stat: comitetele executive raionale Dubăsari şi Ungheni, Comitetul Executiv orăşenesc Ungheni. Din anul 1983 până în anul 1985 ocupă funcţiile de inspector, şef adjunct al Secţiei organizare a Comitetului Central al Partidului Comuniştilor din Moldova (PCM – subdiviziune a Partidului Comunist din Uniunea Sovietică). În anul 1985 este numit în funcţia de şef de secţie în Consiliul de Miniştri al RSSM. Din 1985 şi până în 1989 a lucrat în calitate de prim-secretar al Comitetului orăşenesc Bender al PCM. În anii 1989 şi 1990 a ocupat funcţia de ministru al Afacerilor Interne al RSSM.

În 1993 lansează campania de reînfiinţare a Partidului Comuniştilor, iar în 1994 este ales lider al PCRM. În 1996 a candidat la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, acumulând 10% din sufragii.

În martie 1998, devine deputat, după ce PCRM obţine la alegerile parlamentare din acel an aproximativ 30% din voturi şi 40 de mandate în Parlament din totalul de 101.

La 4 aprilie 2001 este ales Preşedinte al Republicii Moldova.

Are o fiică şi un fiu. Fiul său, Oleg Voronin, este preşedintele băncii „FinComBanc” şi este considerat unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri din Republica Moldova. Fiica, Valentina Rusu, este medic.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.