Chișinău / Moldova.ORG / — Directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, are un salariu lunar extrem de mare: 44 de mii de lei. Acesta și-a declarat venitul, după ce mai mulți deputați comuniști au promovat mai multe acuzații, pe motiv că bugetul ANRE, pentru anul 2011, trebuie redus la jumătate, deoarece tarifele la resursere energetice cresc continuu și, astfel, înșeală consumatorii.
Cu toate că această declaraţie nemulțumește atît pe cetăţenii de rînd, cît și pe unii politicieni ai PCRM, Parlicov se îndreptățește.
"Nu este o rușine să primești un astfel de salariu, este o onoare. Eficiența companiei depinde de salariul angajaților. În 2010, ANRE a lucrat bine și cred că angajații merită salarii pe masură", a declarat directorul ANRE. El a precizat că salariul său atinge cifra de 19-20 de mii de lei, însă cu tot felul de adaosuri și premii venitul său lunar ajunge pînă la 44 mii de lei.
Pe lîngă toate că salariul lui Parlicov este uriaş, mai mulți membri ai AIE, în frunte cu președintele interimar, Marian Lupu, îl apără, aducînd argumente menite să justifice venitul directorului ANRE.
"Fostul director avea venituri de peste 50 de mii de lei pe lună", a declarat Veaceslav Ioniță, menționînd că leafa ex-directorului ANRE, Victor Iurcu (PCRM) era cu 20 % mai mare.
Marian Lupu, de asemenea, îi ia apărarea lui Parlicov: "Predecesorul său avea 50 de mii, acesta are doar 44 de mii pe lună", a conchis președintele interimar.
În replică, deputatul comunist, Alexandr Petkov, a comentat cu ironie spusele lui Ioniță: "Vcera raki bîli po 3" ( ieri racii costau doar 3 lei), a zis Petcov.
Conform unor calcule, Parlicov primește un salariu exagerat, încă de pe timpul cînd l-a înlocuit pe fostul director ANRE, Vitalie Iurcu. Exact un an în urmă, acesta declarase că are un salariu lunar de 19.700 de lei, ceea ce înseamnă că ar acumula peste 230.000 de lei pe an. Nuștiu cum se face, că doar într-un an, de la 19.000 s-a ajuns la 44.000 de lei.
Victor Parlicov a dat și un răspuns pe potrivă referitor la aceasta: "Veniturile mari pe care le cîștigă angajații ANRE sunt garanția că cetățenii vor avea tarife corecte și mult mai mici decît cer de fiecare dată furnizorii", a subliniat directorul ANRE.
Amintim, însă, că salariile angajaților Agenției pentru Reglementări în Energetică se calculează din tarifele consumatorilor, şi nu din bugetul statului. Cei mai dezavantajaţi și înșelați rămîn, pînă la urmă, a fi cetățenii, care sunt nevoiți să îmbogățească lucrătorii ANRE, doar pentru faptul că aprobă noi și noi majorări la resursele energetice.
Menționăm că în ședința Parlamentului de astăzi, s-a adoptat bugetul solicitat de ANRE pentru 2011. Acesta fiind de 18,9 milioane de lei. Însă, ceea ce ține de salariile angajaților întreprinderii, va fi introdusă, în curînd, o normă în legislație, conform căreia veniturile lunare ale acestora nu vor depăşi 5 salarii medii pe instituție.