Connect with us

Social

Directorii de grădinițe, școli și colegii vor primi salarii mai mari. Vor fi majorate şi salariile subofiţerilor și ofiţerilor de la MAI

Publicat

pe

Directorii de grădinițe, școli și colegii vor primi salarii mai mari, în medie cu 1000-1200 de lei.

Guvernul a anunțat că a aprobat astăzi modificările necesare pentru a motiva unele categorii de angajați, salariile cărora nu au fost majorate în urma implementării noii legi cu privire la salarizare.

Pentru a elimina deficiențele existente, vor fi majorate valorile minime de referinţă pentru calcularea salariilor a circa 4 mii de persoane care ocupă funcții de conducere în cadrul instituțiilor de învățământ.

Potrivit aceluiași document, vor fi majorate şi salariile subofiţerilor, dar şi ofiţerilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

În acest caz, majorările vor constitui aproximativ 500 și 800 de lei, de care vor beneficia 9500 de angajaţi ai MAI.

De asemenea, potrivit acestui proiect, cinci consilieri ai Agenţiei Naţionale pentru Soluţionarea Contestaţiilor vor avea venituri mai mari.

Modificările erau necesare pentru că aceste persoane primeau salarii mai mici decât subalternii lor.

Pentru efectuarea majorărilor sunt necesare 138 de milioane de lei, bani prevăzuți în bugetul de stat.

Introducerea modificărilor în Legea bugetul de stat pentru acest an a fost aprobată de către Guvern prin asumare de răspundere.

Conform aceluiași principiu, în cadrul ședinței de astăzi, Cabinetul de miniștri a aprobat încă 6 proiecte.

„A fost necesar să o facem, luând în consideraţie funcţionalitatea redusă a Parlamentului acum. Aţi văzut că am analizat puţin şi am venit cu unele ajustări în Legea cu privire la salarizare şi cu alte lucruri importante care a trebuit să le facem şi care nu aşteaptă până când vom avea alt Parlament funcţional” , a precizat premierul Pavel Filip.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Toate terminalele vamale vor activa fără întreruperi și cu program extins în perioada sărbătorilor pascale

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Toate posturile vamale interne vor activa fără întreruperi pe tot parcursul perioadei sărbătorilor pascale și a minivacanțelor de 1 și 9 mai.

Totodată, acestea își vor extinde programul de activitate cu încă două sau trei ore, în funcție de numărul de tranzacții, anunță Serviciul Vamal. La muncă se vor afla și factorii de decizie din cadrul Aparatului Central, care au indicația să se deplaseze în posturile cu trafic sporit pentru a-i asista pe inspectori în acțiunile întreprinse pentru accelerarea circulației transfrontaliere.

PE LUNG

Serviciul Vamal a precizat că are dispuse o serie de măsuri de fluidizare a traficului transfrontalier. Este vorba despre suplinirea numărului de personal și a echipamentelor de verificare, utilizarea tuturor pistelor de control, inclusiv a celor destinate Corpului Diplomatic sau de pe sensul opus de traversare, precum și implicarea șefilor posturilor vamale și a adjuncților acestora în efectuarea controlului vamal.

Totodată, aceste măsuri au fost agreate atât cu Poliția de Frontieră, cât și cu instituțiile partenere din România și Ucraina, astfel încât formalitățile de control să decurgă mai rapid pe ambele părți ale frontierei.

În același timp, va fi intensificată și activitatea Echipelor Mobile, care asigură cea de-a doua linia de control pe întreg teritoriul țării, astfel încât să nu fie admise fraude care ar putea prejudicia bugetul de stat.

Mai multe informații privind orarul de activitate a terminalelor vamale în perioada menționată pot fi aflate prin intermediul Centrului Unic de Apel al Serviciului Vamal, la numărul de telefon +373 22 574-111. Tot la acest număr, cetățenii pot solicita informații privind regulile de traversare a frontierei cu diverse bunuri sau pot reclama eventuale abuzuri admise de către angajații instituției.

Citește mai departe

Social

Vloggerul englez își continuă aventura în satele din Moldova. A băut vin cu câteva femei, care au spus că-i vor găsi mireasă// VIDEO

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Vloggerul englez „Bald and bankrupt” , care se află într-o vizită în Moldova, își continuă aventura. De data aceasta, bărbatul a publicat pe canalul său de Youtube un filmuleț, în care arată cum a degustat vin de casă.

În unul din satele vizitate, el a băut vin cu trei pensionare, care când au aflat că acesta nu este însurat, i-au spus că-i vor găsi o mireasă din Moldova. După ce a gustat din vinul de casă, englezul a constatat că acesta este mai bun decât cel cumpărat din magazin.

PE LUNG

„Moldova este renumită pentru vinul ei, dar am vrut să încerc lucrurile reale, băutura pe care o fac oamenii, așa că am pornit prin sate în căutarea vinului, dar și a oamenilor cu care pot să-l beau. Faceți cunoștință cu „babushk-ile epice ale Moldovei” … Ele vor să-mi găsească o soție moldoveancă”, a scris bărbatul pe canalul sau de Youtube.

Vloggerul a întâlnit cele trei pensionare pe una din străzile satului. El le-a întrebat dacă au vin de casă și dacă îl poate gusta. Acesta a fost invitat în gospodăria uneia dintre acestea.

Cele trei femei i-au povestit cum se face vinul de casă. Discuțiile au vizat, de asemenea, și femeile din Moldova. Interlocutoarele au dat asigurări că femeile din Moldova sunt cele mai bune,„ Sunt frumoase și muncitoare”, au spus ele.

Iar una din ele chiar s-a interesat în glumă dacă vloggerul i-ar putea găsi și ei un soț bogat.

În primul său video, vloggerul a publicat impresiile din Chișinău. Acesta s-a arătat oripilat de felul în care arată centrul capitalei, de condițiile din subterane, de calitatea drumurilor. „Dacă eu mi-aș fi furat țara așa cum au făcut-o politicienii din țara asta, mi-ar fi rușine să-mi arăt fața”, a declarat englezul.

După ce a criticat politicienii și Chișinăul și a vizitat satul Ratuș, aflat la 30 de km de Chișinău, vloggerul englez a mers în Transnistria, unde s-a interesat de Uniunea Sovietică și de existența Transnistriei.

Citește mai departe

Social

Arina Spătaru în lacrimi pe Facebook: Unicul meu păcat este că sunt deputată. Că reprezint un bloc// VIDEO

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Deputata Blocului Politic ACUM Arina Spătaru, care a organizat la Bălți Târgul de Florii dedicat copiilor cu autism, respinge acuzațiile unor mămici din grupul de inițiativă, precum că ar fi colectat fonduri pentru o acțiune nobilă, însă banii i-ar fi pus în safeu.

Deputata a povestit printre lacrimi că a făcut raportul de cheltuieli, unde a menționat că 10 mii de lei au fost colectate pentru organizarea evenimentului. „Ați fost ieri în oficiu, ați numărat banii, i-ați luat cu voi. De ce astăzi sunt învinuită că am luat banii și-i țin în safeu?”, a întrebat ea printre lacrimi

PE LUNG

Ieri, portalul Deschide.md a scris că Arina Spătaru este acuzată că ar fi colectat fonduri pentru o acțiune nobilă, însă banii i-ar fi pus în safeu refuzând să-i transmită beneficiarilor finali. Este vorba despre Târgul de Florii dedicat copiilor cu autism, eveniment pentru organizarea căruia aleasa poporului a colectat 10 mii de lei.

Potrivit sursei citate, mămicile din grupul de inițiativă spun că Arina Spătaru le-a arătat banii și le-a promis că ei vor merge la organizarea Târgului de Florii. Având aceste garanții, femeile din grupul de lucru au cumpărat din banii proprii materiale pentru decorul Pieței unde avea să fie Târgul, au pregătit câteva sute de plăcinte, au confectionat obiecte handemade, au organizat aparataj și colective artistice care aveau să încingă atmosfera la eveniment.

Când au rugat-o pe Arina Spătaru să le acopere din acea suma de 10 mii de lei, o parte din cheltuieli, Arina Spătaru ar fi cerut CEC-uri. Organizatoarele evenimentului, neștiind inițial de această condiție, nu le-au putut prezenta.

La rândul său, deputata a făcut apel la calm, invitând miercuri mămicile la o întâlnire, unde va fi clarificată situație. „ Unicul meu păcat este că sunt deputată. Că reprezint un bloc, care îi stă în gât cuiva. Am vrut să-mi asum responsabilitatea și să arăt că politicienii pot fi altfel. Am vrut doar să-mi onorez obligațiunea de a vă ajuta”, a declarat ea.

Arina Spătaru a menționat că inițial a crezut că este o pană de comunicare între ele, dar apoi a văzut comentariile și a înțeles că „ așa nu se mai poate”

„Dacă de dimineață credeam că e o pană de comunicare între noi, că nu mi-ați înțeles mesajul, nu ați înțeles ce este contribuție personală, că nu ați observat postarea mea pe Facebook, acolo unde am făcut raportul de cheltuieli de 10 mii de lei pe care le-am colectat pentru organizarea evenimentului. Dar acum seara când am văzut că presa asta turbată din copii noștri face nimic. Am înțeles că nu se poate”, a spus deputata.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Justiție1 minut în urmă

O însoțitoare de vagon i-a transmis șefului de tren 7000 euro. Unde urmau să ajungă banii

PE SCURT Doi angajați ai ÎS Calea Ferată din Moldova, o însoțitoare de vagon și un șef de tren, dar...

Social26 de minute în urmă

Toate terminalele vamale vor activa fără întreruperi și cu program extins în perioada sărbătorilor pascale

PE SCURT Toate posturile vamale interne vor activa fără întreruperi pe tot parcursul perioadei sărbătorilor pascale și a minivacanțelor de...

SocialO oră în urmă

Vloggerul englez își continuă aventura în satele din Moldova. A băut vin cu câteva femei, care au spus că-i vor găsi mireasă// VIDEO

PE SCURT Vloggerul englez „Bald and bankrupt” , care se află într-o vizită în Moldova, își continuă aventura. De data...

Social2 ore în urmă

Arina Spătaru în lacrimi pe Facebook: Unicul meu păcat este că sunt deputată. Că reprezint un bloc// VIDEO

PE SCURT Deputata Blocului Politic ACUM Arina Spătaru, care a organizat la Bălți Târgul de Florii dedicat copiilor cu autism,...

Divertisment2 ore în urmă

Chiar dacă Legislativul nu va fi funcțional. Andrian Candu: Alegerile locale trebuie să fie desfăşurate în această vară

PE SCURT Alegerile locale trebuie să fie desfăşurate în termenii prevăzuţi de lege, a declarat fostul președinte al Parlamentului, vicepreşedintele...

Externe15 ore în urmă

O femeie s-a trezit din comă după 27 de ani. Primul lucru pe care l-a zis

PE SCURT O femeie din Emiratele Arabe Unite, care era în comă de 27 de ani, s-a trezit după ce...

Social15 ore în urmă

„Vor fi necesare 350 de camioane cu lut”. O groapă de fundație din Chișinău, abandonată de șapte ani, va fi astupată

PE SCURT O groapă de fundație de pe strada Alba – Iulia 89 din capitală, abandonată de șapte ani, va...

Advertisement

Electorala 2019

AlegeriO săptămână în urmă

Cui sunt dedicate condițiile PSRM și ce au de spus Maia Sandu și Andrei Năstase despre ele

PE SCURT Condițiile de negocieri înaintate de Partidul Socialiștilor nu sunt pentru blocul politic ACUM, ci pentru Partidul Democrat. Opinia...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Ciocan vs. Filip / Câți deputați vor fi în Parlament în caz de alegeri anticipate

PE SCURT Iurie Ciocan, fostul președinte și actual membru Comisiei Electorale Centrale, combate o declarație a premierului Pavel Filip, potrivit...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Cine ar fi fost viceprimarii Chișinăului, dacă alegerile locale erau validate

PE SCURT Dacă alegerile locale din Chișinău ar fi fost validate, primarul ales Andrei Năstase i-ar fi numit ca viceprimari...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Cota de încredere între PSRM și ACUM „este la nivelul zero”

PE SCURT Cota de încredere între cele două formațiuni „este la nivelul zero”, declară Andrei Năstase, și doar dacă aceasta...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Primele 10 decizii ale lui Zelenski dacă va deveni președintele Ucrainei

PE SCURT Vladimir Zelenski, președintele Ucrainei. Jumătate de an în urmă, aceasta putea fi o glumă marca Kvartal 95, dar...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Tot ce trebuie să știi despre alegerile pentru Parlamentul European

PE SCURT Parlamentul European este organul Uniunii Europene cu puteri legislative. Acesta este ales în mod direct, de către cetățenii...

Alegeri2 săptămâni în urmă

CEC acuză Partidul Șor. Cum se apără fracțiunea?

PE SCURT Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că Partidul Șor a încălcat prevederile legislației electorale, la subiectul finanțării campaniei electorale...

Advertisement

Opinii

aprilie 2019
L Ma Mi J V S D
« mart.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com