Din nou pe val! Companiile angro din Rusia cumpără activ merele din Moldova

După anularea parțială a interdicției la importul de mere moldovenești, companiile angro din Rusia au început să cumpere activ mere din Republica Moldova. Acesta fapt a generat ieftinirea acestora pe piața rusă, scrie presa din Rusia.

Potrivit sursei citate, odată cu reluarea importurilor de mere din Moldova, fermierilor locali le este foarte greu să concureze cu producția ieftină moldovenească.

Companiile angro rusești s-au reorientat spre merele moldovenești, argumentându-şi decizia prin faptul că pot cumpăra merele, reieşind din raportul optim dintre preț și calitate.

Din această cauză, agricultorii ruși care au extins perioada de comercializare până în primăvară, acum sunt nevoiți să reducă din prețuri.

Astfel, merele rusești se vând la un preț de 50-60 ruble/kg, față de 65 de ruble și mai mult, cum se vindeau săptămâna trecută. Pentru comparație: merele din Moldova pot fi cumpărate la prețul de 40-48 ruble/kg, în funcție de calitate.

Reamintim că la 21 iulie 2014 Rosselhoznadzor a impus interdicţie la importul de fructe din Moldova, pe motiv că acestea nu ar corespunde cerinţelor fitosanitare. La 26 februarie 2015,  autoritatea rusă a anunţat că 10 întreprinderi din Republica Moldova pot exporta  mere în Federația Rusă.

Este vorba de următoarele companii: SRL ”Ungureanca”, ”Prima-Nicatim”, SRL ”Plaiul Bârladean”, ”Scutru Victor”, SRL ”Grimafruct”, SRL ”Bona-Fruct”, SRL ”Bucuria-Saturn”, ”Agrodenidan”, firma agricolă ”Agrostar”, ”Unit-Olimp” SRL.

De asemenea, pot exporta mere în Federația Rusă și întreprinderile din raioanele din stânga Nistrului.

Autoritatea rusă a precizat că livrarea de mere va avea „în calitate de experiment” şi „sub garanţia Rosselhoznadzor”.

În prezent, în Moldova sunt depozitate aproximativ 60 de mii de tone de mere.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.