Din 2012, ţigările vor dispărea din vitrinele magazinelor din Marea Britanie

Pachetele de ţigări trebuie să dispară din vitrinele magazinelor din Marea Britanie începând din 2012, a anunţat miercuri Ministerul britanic al Sănătăţii, care încearcă astfel să limiteze fumatul, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Măsura urmează să intre în vigoare la 6 aprilie 2012 în marile magazine şi la 6 aprilie 2015 în cazul magazinelor mici.

Totuşi, pachetele de ţigări vor putea fi expuse, ‘în mod temporar şi în anumite circumstanţe’, se precizează într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Fumatul este, fără îndoială, una din cele mai importante provocări pentru sectorul sănătăţii publice, a subliniat ministrul sănătăţii, Andrew Lansley, amintind că acest obicei ‘este responsabil de moartea a 80.000 de persoane în fiecare an’ în Marea Britanie.

Organizaţia britanică de luptă împotriva cancerului Cancer UK Research a salutat anunţul ministerului, dar şi-a exprimat dezamăgirea faţă de termenul relativ lung stabilit pentru punerea în practică a măsurii.

‘Nu trebuie să uităm că în fiecare zi 400 de copii încep să fumeze. Tinerii vor mai fi expuşi încă doi ani la publicitatea convingătoare a industriei tutunului’ – a avertizat directorul general al organizaţiei, Harpal Kumar.

Decizia de a nu mai fi expuse pachetele de ţigări în magazine a fost adoptată de guvernul britanic precedent, condus de laburişti, iar coaliţia aflată la putere din mai 2010, formată din conservatori şi liberal-democraţi, a dorit să studieze mai întâi această măsură, înainte de a o aplica.

Alte ţări cum sunt Canada, Irlanda sau Finlanda au adoptat deja legi similare.

Marea Britanie analizează, între altele, posibilitatea de a le impune producătorilor de ţigări folosirea de ambalaje neutre standard.

Bolile legate de fumat reprezintă o cheltuială săptămânală de 58 milioane de euro pentru serviciile sociale britanice, precizează Ministerul Sănătăţii.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.