Dictatura „microbusistilor”

Gata! Microbusistii au hotarit sa ne invete minte. Si-au priponit „rablele” puturoase pe marginea drumului si au zis ca fac greva. Pricina bosumflarii, dupa spusele lui Ion Mamaliga, seful Asociatiei transportatorilor privati, este ca marti, Consiliul municipal Chisinau n-a inclus in ordinea de zi chestiunea cu privire la majorarea taxei de calatorie de la 2 la 3 lei. Ce nedreptate! Cum a indraznit Primaria sa-i ofenseze pe cei mai oropsiti si sarmani stapini de maxi-taxi de cinci stele? Nu-i frumos, draga Consiliu, nu-i frumos. in loc sa le saruti piciorul acelor proprietari care apasa pe „gaz” de dimineata pina-n seara pentru a face o copeica, voi ii neglijati. Nu-i etic, si gata!

Eu inteleg ca sinteti influentati de ziaristi, care indraznesc sa scrie ca chisinauienii sint transportati in maxi-taxi ca niste, scuzati, vite, duse la abator. Dar parca soferii poarta vreo vina? Nici o tira! Calatorii, iata cine trebuie criticati, ei se imbulzesc sa intre cu orice pret in supragazificatele automobile. in acest caz, ce pot face soferii, decit sa-i bage… in fundul microbuzului, care dupa umila lor parere e „fara fund”. Si daca ridici putin vocea, in el poti ticsi si un microraion.

De aceea, draga Primarie, ridicati cit mai repede pretul la trei lei, cit bosii nu s-au razgindit sa ceara cinci lei. Nu-l ascultati nici pe analistul economic Veaceslav Ionita, care se intreaba: daca stapinii de maxi-taxi o duc rau, de ce dau cite 5 mii dolari pentru a deschide o ruta noua? Nu-i atrageti atentia nici lui Denis Staros, directorul Centrului pentru protectia consumatorului, care afirma ca va da in judecata decizia primariei in caz ca va majora pretul. Cit priveste umila mea persoana, sustin ca Primaria risca sa nimereasca in sant, daca va majora taxa, deoarece prin aceasta metoda nu se va rezolva problema transportului urban. Dar si de dictatura burghezilor microbusisti nu vom scapa, caci poftele lor sint mari si miine pot cere chiar 10 lei si Consiliul municipal va fi nevoit din nou sa cedeze, caci transportul, cum n-ai da si ce n-ai face, se tine cam pe spatele nostru, iar noi alternative n-avem.

Care este solutia?

Sint de parerea ca trebuie schimbate actuala strategie si tactica de dezvoltare a transportului urban. Microbuzele n-au fost si nici nu sint salvarea orasului. Ba, dimpotriva. Ele sint o rusine pentru o capitala care se vrea de talie europeana. Oare ce impresie isi fac despre tara noastra turistii veniti de peste hotare, cind vad pecetluite pe microbuze funduri si fete turtite? Unde ne plaseaza ei: in Europa sau la periferiile unei sarmane civilizatii? Oare n-ar fi mai bine ca municipalitatea sa puna accentul pe dezvoltarea parcului de autobuze si troleibuze? Cred ca e destul sa casti gura si in capitala vor aparea investitori care timp de o luna ne vor pune la dispozitie atitea autobuze si troleibuze, de cite chisinauienii au nevoie, ca sa simta si ei confortul european. Cit priveste microbuzele, ele pot fi folosite la caratul gunoiul din oras. Aceasta-i destinatia lor. Caci, s-o spunem pe sleau: proprietarii de microbuze cind si-au cumparat „rablele” de la gunoistile din Germania, nu s-au gindit nici un pic la confortul nostru. Banii! Iata care a fost si este preocuparea lor. Sa faca avere pe spatele poporului. Iar cit priveste problema transportului urban, ei au rezolvat-o si continua s-o rezolve cu ajutorul „fundului” microbuzului. Dar, draga Primarie, aceasta e o parere subiectiva, pe cind microbusistii sint o forta, o „bomba” atomica, care daca explodeaza, dupa cum ati vazut, paralizeaza intreaga capitala si chisinauienii pierduti cu firea, ametesc de aerul care a devenit putin mai curat. / Anatol FISER // Moldova Suverana

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.