Dezbateri despre libertatea de exprimare la Soroca

Moldova.ORG – „Libertatea de exprimare în R. Moldova este în pericol.” La sfârşitul săptămânii trecute, Uniunea Jurnaliştilor din Moldova (UJM) a organizat dezbateri la această temă în oraşul Soroca. Preşedintele UJM, Valeriu Saharneanu, referindu-se la adunarea, de la 19 mai 2008, de la Ministerul Afacerilor Interne la care a participat şi preşedintele Voronin, a declarat că „nici în jungelele africane nu se întâmplă aşa ceva, ca să vină şeful statului să-i facă pe toti tâlhari, hoţi şi corupţi şi să ordone să-i de-a pe jumatate afară”.

La rândul său, profesoara de limbă şi literatură română, Ana Bejan a declarat, că jurnaliştii trebuie să aibă acces la televiziune, să discute cu cetăţenii prin ziare, nu să vină să invite societatea civilă ca să spună adevărul. „Lumea s-a săturat de cefele agramate ale celor de la TVM. Ei toată ziua lucrează pentru guvernarea comunistă. TVR-1 ne-au luat. Este foarte dureros să constatăm, că în R.Moldova nu există nici societate civilă. Aceasta este bolnavă, afectată de virusul indiferenţei şi al fricii. Oamenii sunt dezamăgiţi, indiferenţi, pentru că au fost trădaţi şi nu mai au încredere în nimeni”, a mai declarat Ana Bejan.

Preşedintele Mişcării Acţiunea Europeană, Anatol Petrenco este de părere că, în condiţiile în care actuala guvernare face tot posibilul să-şi menţină puterea şi după alegerile din 2009, forţele patriotice ar trebui să se solidarizeze. „A fost modificat Codul electoral şi a fost ridicat pragul electoral la 6 procente, sunt interzise blocurile electorale – toate acestea sunt măsuri antidemocratice, întreprinse pentru ca, la alegerile din 2009, forţele patriotice să nu pătrundă în Parlamentul R. Moldova”.

Potrivit lui Alexandru Moşanu, primul preşedinte al Parlamentului R. Moldova „acum ne aflăm la ultima fază, când se rezolvă, spre bine sau spre rău, problema – încotro merge R. Moldova, iar această perspectivă depinde de rezultatele alegerilor din 2009. În cazul în care comuniştii vor pierde alegerile, destinele noastre, ale românilor, se vor clarifica. În cazul în care comunistii rămân la putere, cercul se inchide, faza incepută la 1991 se termină şi destinul nostru va deveni dramatic”, a declarat Alexandru Moşanu.

Unul din liderii Forului Democrat al Românilor din R. Moldova, Andrei Vartic este de părere că politicienii de la noi se gândesc numai la viitoarele alegeri parlamentare. „Dacă nu se vor găsi soluţii pentru a crea locuri de muncă pentru sutele de mii de şomeri, acest stat este sortit pieirii pentru că toţi tinerii de aici vor pleca şi ne vom trezi intr-un stat pustiu”.

Răspunzând unor intervenţii în care partidele au fost atacate pentru că „nu pot scoate lumea la dezbateri libere”, precum, de fapt, s-a întâmplat la Soroca, preşedintele Partidului Naţional Liberal, Vitalia Pavlicenco a declarat că Opoziţia şi presa independentă trebuie să colaboreze pentru a informa corect populaţia privind actuala situaţie. „Îmi sunt mai puţin clare aceste atitudini categorice privind necesitatea plecării actualilor politicieni din Opoziţie de pe arena politică, atunci când e vorba de cei ce nu au votat comuniştii, nu fac parte din Opoziţia colaboraţionistă şi au îmbătrânit luptând în Opoziţie pentru valorile democratice şi naţionale. Asta înseamnă că trebuie să ne aşezăm la masa de negocieri şi să vedem despre ce anume este vorba: neîncredere, frică, lehamite sau un protest în tăcere din partea oamenilor.” Vitalia Pavlicenco a adresat un apel către formaţiunile politice democratice de a analiza modalitatea de a merge în alegerile parlamentare din 2009.

La manifestarea din Soroca au participat în jur de 100 de persoane, majoritatea – de vârsta a treia. Din aceste considerente, organizatorii şi-au creat impresia că, prin părţile locului, ar avea nevoie de libertatea de exprimare doar bătrânii. – Moldova.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.