Despre mărul roșu și câinele cu două boturi. Poeții vorbesc despre situația politică din țară

PE SCURT

S-au adunat poeții la „Poezie Politică” unde și-au exprimat, prin intermediul operelor lor, dar și al altor autori, atitudinea față de evoluțiile politice „fulgerătoare și primejdioase” care se-ntâmplă în ultimul timp în Republica Moldova.

Autorii au adus în discuție, subtil prin poezii, armata rusă, alianța politică de astă-vară dintre blocul ACUM și PSRM, căderea Guvernului Sandu, „limba moldovenească” și altele.

PE LUNG

Ieri seara, 27 noiembrie, a avut loc evenimentul „Poezie Politică”. Gazda serii, poeta Irina Nechit, a menționat că evenimentul este o reacție a societății la evoluțiile politice „fulgerătoare și primejdioase” din Republica Moldova.

Moni Stănilă a ținut să vorbească „armata rusă care nu va pleca nici din Moldova, nici din Ucraina și niciodată”. Fragment din poezia scrisă recent de Moni Stănilă:

Roșu

Cuvântul cheie al serii a fost „roșu”. Poetul Arcadie Suceveanu a vorbit despre cum poeții au trebuit să se implice cu poezia în realitate. „Nu poți să stai deoparte atunci când se întâmplă ceva în casa ta, în comunitatea ta”.

Suceveanu a amintit de poezia „Noua Danemarcă”. „Nu, Noua Danemarcă e mai Danemarcă decât vechea Danemarcă, vizând realitățile de astăzi, degradante, urâte, terifiante, teribile, triste. Este o poezie care exprimă starea socială în care a ajuns acest fragment de pământ și popor, starea istorică a noastră”.

De asemenea, poetul a ținut să citească poezia „Mărul îndrăgostit de vierme”. „Este firesc ca viermele să se îndrăgostească de măr. Dar este o anomalie, este terifiant, infernal, este contrar oricărei logici normale ca mărul să se îndrăgostească de vierme. Și asta se întâmplă cu noi. Noi astăzi trăim anume aceste stări sociale, politice, istorice.

Mărul îndrăgostit de vierme

În mărul roșu doarme viermele alb.
În mărul alb doarme viermele roșu.
Încă de la naștere viermele alb s-a îndrăgostit de mărul roșu,
Fapt ce mi se pare aproape normal.

La fel și viermele roșu, încă din prima zi, s-a îndrăgostit, numaidecât, de mărul alb,
Ceea ce, de asemenea, mi se pare cât se pare de firesc.

Farmecul inedit al acestei duci povești de sfârșit de mileniu este că
Într-o zi mărul roșu se pomeni și el îndrăgostit de viermele alb
După cum mărul alb se văzu îndrăgostit de și el de viermele roșu.

Întâmplare ce ne face să ne gândim la armonia contrariilor în natură.
Concordia Discors.

Poetul Vitalie Șega a citit două poezii, care-i vizează, direct, pe politicienii din Republica Moldova: Andrei Năstase, Ion Ceban, Igor Dodon, Maia Sandu. Citiți două fragmente din două poezii semnate de Vitalie Șega.

Seara a adunat câteva zeci de spectatori, tot cu poeți. Scaunele scârțiau atunci când răsfoiau poeziile în cărți și carnete sau când se ridicau pentru a recita poezii.

În contextul ultimelor știri legate de „limba moldovenească”, Emilian Galaicu-Păun, a citit următorul amendament:

Amendament la Articolul 13 al Constituţiei Republicii Moldova:

Cum ai/ liiiinge/ de bună/ voie la/ – 20 C/ şinele/ de cale/ ferată/ în urma/ trenului/ care ţi-a/ deportat/ neamu-n/ Siberia,/ iată ce/ vrea să/ spună/ a vorbi/ limba/ moldovenească!

A mai citit o scurtă poezie de Rolf Bossert:

Mică publicitate

Caut câine cu două boturi
Să poată și lătra când mușcă.

„Bilingvismul armonios” și „câinele cu două boturi” au animat seara. Totuși, poeții au declarat că realitatea nu s-a schimbat în ultimii 30 de ani.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.