Desi s-au inregistrat evolutii in domeniul justitiei, increderea populatiei in sistemul judecatoresc este redusa

Asociaţia pentru Democraţie Participativă (ADEPT) şi organizaţia „Expert Grup” au lansat recent cel de-al 9-lea număr al publicaţiei „Euromonitor” – Planul de Acţiuni Uniunea Europeană – Republica Moldova (PAUERM): Evaluarea progresului în cel de-al IV-lea trimestru al anului 2007. Astfel, potrivit acestui studiu, în domeniul justiţiei s-a înregistrat un progres redus, însă, oricum, se mai observă şi unele abateri de la Planul de Acţiuni UE-RM.

Evoluţiile înregistrate de către experţii acestor organizaţii au constituit în această perioadă, în domeniul justiţiei, adoptarea mai multor modificări legislative privind publicarea informaţiilor şi hotărârilor judecătoreşti, stabilirea drept încălcare disciplinară a încălcării prevederilor despre depunerea de către judecător a declaraţiei de venituri şi avere şi transparenţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Totodată, în trimestrul IV al anului 2007, CSM a aprobat Codul de etică al judecătorului, precum şi Regulamentul-model de ordine internă al judecătoriilor şi curţilor de apel. A fost monitorizată implementarea Programului comun al Consiliului Europei privind sporirea independenţei, transparenţei şi eficienţei justiţiei. A fost inaugurat Institutul Naţional al Justiţiei, în cadrul căruia sunt instruiţi executori judecătoreşti, colaboratori ai serviciului de probaţiune prin cursuri şi seminare tematice, iar activităţile acestui institut sunt apreciate pozitiv de instituţiile internaţionale.

De asemenea, potrivit experţilor, în această perioadă au fost înregistrate şi unele deficienţe şi probleme în acest domeniu. Astfel, se întârzie executarea mai multor măsuri ce rezultă din PAUERM şi trebuiau îndeplinite până la finele anului 2007. Nu au fost executate plenar şi în termen acţiuni stabilite în Planul de acţiuni pentru implementarea Strategiei de consolidare a sistemului judecătoresc care prevede implementarea standardelor europene cu privire la asistenţa juridică garantată de stat, elaborarea unui cadru normativ privind evaluarea activităţii judecătorilor şi personalului auxiliar şi a unui concept de implementare a programului computerizat de administrare a cauzelor. Se tergiversează şi unele activităţi din Planul de măsuri privind asigurarea respectării dreptului la petiţionare, informaţie şi acces la justiţie. Schimbările din justiţie încă nu se resimt în societate, încrederea populaţiei în sistemul judecătoresc este redusă (în jur de 30 la sută). Continuă să fie invocate cazuri de implicare a demnitarilor de rang înalt în cadrul unor procese judiciare, iar reprezentanţi ai instituţiilor comunitare atenţionează că în Republica Moldova se mai admit cazuri de persecuţie judiciară a oponenţilor politici şi a mass-media. Totodată, calitatea urmăririi penale necesită îmbunătăţire considerabilă, procurorii au restituit pentru completarea urmăririi penale 900 de cauze penale aflate în gestiunea MAI şi 11 cauze penale – în gestiunea Serviciului Vamal.
Victor TĂNASE  // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.