De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Din anii ’40 ai secolului XX până în prezent 3 schelete senzaţionale au fost găsite pe teritoriul judeţului Prahova, România. Ultima descoperire a fost de-a dreptul extraordinară. Inedită este vechimea scheletului care a aparţinut unui om care a murit acum 4500 de ani pe acest teritoriu.
La Ariceştii Rahtivani, în Prahova, arheologii au dezgropat, după 4.500 de ani, osemintele unui bărbat ce a trăit în epoca bronzului. Se pare că defunctul a avut o poziţie importantă în comunitate, spun arheologii, pentru că a fost îngropat sub o movilă, un tumul de pământ, de 60 de metri diametru. Pe când egiptenii în Egiptul Antic erau îngropaţi în piramide, în România în loc de piramide se ridicau tumuli, nişte ridicături de pământ.
Descoperirea a fost făcută de arheologii de la Muzeul de Istorie şi Arheologie Prahova, sub o movilă de pământ din Ariceşti. “Din fericire, în acest caz a fost respectată legea, iar administratorii firmei care investesc în exploatarea de agregate minerale în zona ne-au chemat să facem investigaţiile arheologice necesare", a declarat Alin Frănculeasa, şeful Secţiei de Arheologie din cadrul muzeului.
Suveranul, căruia îi aparţine scheletul vechi de 4500 de ani, a avut parte de o înmormântare ritualică, corpul fiind orientat spre Răsărit. Arheologii spun ca astfel de vestigii sunt extrem de rare.
Scheletul este mai vechi cu 12 secole decât faraonul Egiptului Antic Tutankamon şi a fost găsit într-un mormânt de 50 de centimetri.
Ritualul de îngropare este foarte auster. Nu am găsit, încă, podoabe, dar este posibil ca, după înlăturarea pământului tasat în craniu, să descoperim, ulterior, cercei", a adăugat Alin Frănculeasa.
Zona este destul de bogată în astfel de artefacte istorice, arheologii speră să mai găsească, astfel că zona este studiată şi cercetată amănunţit.
Aceste descoperiri sunt importante pentru demonstrarea existenţei unei civilizaţii vechi şi prospere pe teritoriul românesc.
Aşteptăm ca arheologii să ne mai bucure cu astfel de descoperiri.