Descoperă Moldova rurală în centrul Capitalei

Produsele și rezultatul inițiativelor a peste 30 de Grupuri de Acțiune Locală (GAL) din diverse localități – de la miere de albine la obiecte de artizanat, de la fructe uscate la roșii și castraveți crocanți, de la crescătorie de iepuri la săli de sport pentru săteni sau un club de caiac canoe, vor fi prezentate astăzi, 3 aprilie, începând cu ora 9:30, în scuarul Palatului Republicii, în cadrul Târgului „Descoperă Moldova rurală!”.

Tot astăzi va fi susținută conferința  LEADER UE-Moldova, cu genericul „Creăm prosperitatea rurală pentru oameni”, careva promova rezultatele obținute grație abordării LEADER, la cei trei ani de implementare în Republica Moldova. Rețeaua Națională LEADER își va împărtăși experiența, va face un schimb de opinii și de bune practici, și va încerca, astfel, să creeze o platformă de cooperare între GAL-urile din Republica Moldova și cele din UE.

De ce să veniți la Conferința LEADER UE-Moldova?

Este un eveniment multicultural, care ne arată cum poate fi revitalizată Moldova rurală și cum aceasta poate deveni o sursă de inspirație pentru GAL-urile locale, dar și pentru cele europene. Ca dovadă, joi, 4 aprilie, vor fi organizate patru circuite în localitățile cu cele mai originale și mai performate GAL-uri. Iar asta înseamnă poveste din chiar prima sursă!

Cum arată și ce fac GAL-urile care schimbă Moldova?

LEADER este ideea – o practică europeană de succes care sprijină proiectele orientate spre dezvoltarea locală rurală și care, începând cu 2016, este realizată și în Republica Moldova.

GAL-urile sunt oamenii care au crezut în această idee și mai ales în puterea lor de a-și construi viitorul acasă. Iar datorită sprijinului european acest lucru a devenit realitate de succes.

Vasile și Valentina Necula din Dolna, Strășeni, membri ai GAL „Plaiul Codrilor”, au o livadă de 27 de ha de pruni, iar datorită finanțării obținute prin LEADER au reușit să ridice cel de-al doilea cuptor pentru uscarea fructelor. Tot la Dolna, împreună cu colegii săi din Stejăreni și Micleușeni, apicultorul Sergiu Agafiță modernizează atelierul de meșterit de stupi de albine.

La Varnița, datorită GAL „Serpentina Nistrului”, Mihai Chihaica a obținut finanțare parțială pentru a procura un motor pentru barca clubului de caiac canoe, al cărui antrenor este. La Cișmichioi, Găgăuzia, sprijinul venit prin GAL „Cișmeaua Sudului” l-a ajutat pe Dmitrii Ianul să-și dezvolte afacerea cu struți. Iar la Corten, Taraclia, prin GAL „Bugeac Kilim”, croitoreasa Galina Minceva și-a amenajat un atelier de cusut nou, spațios, dotat cu mașini performante.

Sunt doar câteva dintre istoriile de succes ce au prins viață datorită abordării LEADER, pusă în practică de Solidarity Fund PL în Moldova și Programul UE SARD (Susținerea Agriculturii și Dezvoltării Rurale în UTA Gagauz-Yeri și Taraclia). Mâine, în Scuarul Palatului Republicii, vei avea șansa să discuți pe viu cu oamenii care au creat aceste povești și să vezi rezultatul muncii lor. Vino să-i cunoști! Sunt cei care, zi de zi, schimbă Moldova la față – și o schimbă în bine!

Agenda conferinței: https://events.enpardmoldova.md/index.php/ro/april-03-2019-ziua-conferintei/

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.