Connect with us

Politică

Deputata Ana Guţu la APCE despre relaţiile moldo-ruse

Despre procesul electoral din Transnistria şi incidentul de la 1 ianuarie 2012, produs la postul de control al forţelor de pacificare ruse şi în urma căruia a fost împuşcat tânărul de 18 ani, Vadim Pisari, a ţinut să vorbească astăzi, 26 ianuarie, membra delegaţiei Parlamentului Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), deputata Ana Guţu, în cadrul şedinţei APCE.

Publicat

pe

Despre procesul electoral din Transnistria şi incidentul de la 1 ianuarie 2012, produs la postul de control al forţelor de pacificare ruse şi în urma căruia a fost împuşcat tânărul de 18 ani, Vadim Pisari, a ţinut să vorbească astăzi, 26 ianuarie, membra delegaţiei Parlamentului Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), deputata Ana Guţu, în cadrul şedinţei APCE.

Intervenţia a avut loc în contextul dezbaterilor privind situaţia electorală din Federaţia Rusă.

Aceasta a declarat că în pofida eforturilor făcute de către autorităţile din Moldova cât şi intervenţiile partenerilor internaţionali implicaţi în soluţionarea acestei probleme, democraţia şi drepturile omului, în regiunea separatistă din stânga Nistrului, încă nu constituie un principiu de bază ce stă la fundamentul oricărui stat.

Deputata a ţinut să menţioneze că incidentul petrecut chiar în prima zi anului 2012 ne-a demonstrat încă o dată că necătând la faptul că regiunea transnistreană este parte componentă a Republicii Moldova, Rusia se simte ca la ea acasă şi nu ţine cont de indicaţiile Republicii Moldova, fapt ce tensionează relaţiile dintre cele două state.

Vă prezentăm mai jos discursul integral al Deputatei Ana Guţu la APCE.

"Domnule Preşedinte,
Distinşi membri ai Adunării,

Cu regret, trecerea dintre ani nu ne exonerează de problemele ce ţin de respectarea drepturilor omului în acele colţuri ale lumii unde democraţia încă nu este la ea acasă. Din acest punct de vedere încălcarea drepturilor omului în regiunea separatistă a aşa-zisei Transnistrii, timp de 20 de ani de existenţă, a devenit o realitate cotidiană în pofida eforturilor autorităţilor Republicii Moldova şi a partenerilor internaţionali de a apropia cele două maluri ale râului Nistru. Şi, din păcate, unul dintre participanţi la negocierile formatului 5+2, Rusia, nu contribuie deloc la soluţionarea conflictului îngheţat.

În luna noiembrie, ministrul afacerilor externe ale Rusiei Excelenţa Sa Domnul Serghei Lavrov a vizitat Republica Moldova şi a declarat oficial, cu o sinceritate şi corectitudine care cu siguranţă sunt proprii unui demnitar diplomat de rangul său, că Rusia nu va deschide secţii de votare în zona separatistă a aşa-zisei Transnistrii. Mai mult ca atât, în discursul său ţinut în faţa studenţilor moldoveni, Domnul Ministru a salutat şi încurajat orientarea pro – europeană a Republicii Moldova.

Din păcate, la doar la câteva zile de la aceasta, oficialii ruşi anunţă deschiderea a 24 de secţii de votare în zona separatistă, pe lângă cele trei secţii oficiale deschise de Ambasada Rusă în partea dreaptă a Nistrului. Conform datelor statistice, 52 000 de cetăţeni ruşi au votat pe 4 decembrie 2011, această cifră îmi pare cel puţin excentrică, eu îmi permit să nu cred acestei cifre, căci, cu siguranţă niciun membru al delegaţiei APCE pentru monitorizarea alegerilor nu a vizitat birourile de vot din Transnistria pentru a confirma caracterul democratic al acestora, motivul fiind foarte simplu: deplasarea lor în zona non – controlată de autorităţile Republicii Moldova ar fi cerut prea multe formalităţi sau mai rău, nu ar fi fost posibilă deloc, luând în consideraţie tensiunile din la posturile de control.

Aceste tensiuni au crescut chiar în prima zi a Anului Nou, când un pacificator rus a ucis un tânăr cetăţean al Republicii Moldova, de 19 ani, Vadim Pisari; circumstanţele incidentului nu sunt încă elucidate, dar ambasadorul rus în Republica Moldova şi-a permis să facă declaraţii scandaloase, care nu onorează mandatul său de diplomat, mandat care, din fericire, se apropie de sfârşit, dar care ar fi trebuit de întrerupt de mai demult, căci acest ambasador a depăşit de mai multe ori atribuţiile sale diplomatice.

Manifestările opoziţiei ruse care au avut loc în locurile şi străzile Moscovei, lipsa libertăţii de exprimare şi întrunire, angajarea politică a mass-media, uciderea mai multor jurnalişti, moartea sinistră a avocatului Serghei Magnitskii sunt o dovadă elocventă a faptului că Rusia a intrat în anul nou 2012 cu mari probleme ce vizează democraţia în general şi electorală în special. Oratorul precedent, deputat rus, a făcut apel la respectarea deputaţilor ruşi din APCE. Eu, de asemenea, solicit ca Rusia să respecte integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova, aşa cum prevăd normele internaţionale.

Doamnelor, Domnilor, vă mulţumesc pentru atenţie!" 

Citește mai departe
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Politică

Campania ACUM Vin’ acasă. Andrei Năstase și Maia Sandu vor merge în mai multe localități din țară

Publicat

pe

De către

Lderii și membrii viitorului bloc ACUM, format din PPDA și PAS, au lansat astăzi campania națională ACUM Vin’ acasă.

Aceasta se va desfășura pe parcursul a trei săptămâni, perioadă în care președintele Platformei DA, Andrei Năstase, și președinta PAS, Maia Sandu, alături de echipele celor două partide, vor avea întâlniri cu cetățenii, pentru a le transmite mesajele și angajamentele ACUM.

„E timpul să schimbăm starea de lucruri, e timpul să oferim cetățenilor o viață bună acasă și posibilitatea de a rămâne în Moldova alături de cei dragi. „Vino acasă!” este îndemnul nostru pentru toți cei care pot da o mână de ajutor și se pot implica în campania electorală din următoarea perioadă”, se arată într-un mesaj al Mișcării de Rezistență ACUM.

Campania ACUM Vin’ acasă a început astăzi la Cahul și va continua la Cantemir și Leova, iar în zilele următoare – la Cimișlia, Ștefan Vodă, Căușeni, Comrat, Hâncești, Anenii Noi, Ialoveni, Criuleni, Orhei, Strășeni, Nisporeni, Călărași, Ungheni, Telenești, Rezina, Florești, Bălți, Sângerei, Glodeni, Fălești, Râșcani, Drochia, Dondușeni, Soroca, Edineț, Briceni.

„Aceste alegeri parlamentare sunt decisive – sunt punctul de cotitură pentru Moldova. Fie dăm jos regimul și pornim schimbarea adevărată, fie ne cufundăm tot mai mult în sărăcie și deznădejde. Minciunile promovate zi de zi pot fi combătute dacă noi toți am contribui la transmiterea adevărului”, se mai arată în mesajul transmis presei.

Citește mai departe

Politică

PDM propune reducerea numărului de deputați de la 101 la 61, iar cetățenii să aibă posibilitatea de a retrage mandatele deputaților

Publicat

pe

De către

PDM propune reducerea numărului de deputați de la 101 la 61. De asemenea, formațiunea propunere posibilitatea retragerii mandatelor deputaților de către cetățeni, atunci când ei vor considera că aleșii nu-i mai reprezintă.

Anunțul a fost făcut astăzi de liderul PDM, Vlad Plahotniuc, în cadrul briefingului săptămânal al formațiunii.

În ceea ce privește prima propunere, Vlad Plahotniuc a menționat că reducerea numărului de deputați de la 101 la 61 va genera o optimizare a Parlamentului.

„La fel ca și în cazul reformei puterii executive, când s-a redus numărul ministerelor și s-au eliminat mai multe instituții, credem că un Parlament optimizat, bine structurat și organizat va deveni mult mai eficient, deputații vor fi mai responsabili, iar activitatea lor va fi mai ușor de supravegheat de către societate”, a declarat Vlad Plahotniuc.

A doua propunere a Partidului Democrat vizează „controlul cetățenilor asupra deputaților”.

Potrivit lui Plahotniuc, cetățenii vor putea să retragă mandatele deputaților, „atunci când aceștia i-au dezamăgit când nu-i mai reprezintă în mod corect”.

Vlad Plahotniuc a declarat că PDM intenționează să supună aceste chestiuni referendumului, care urmează să aibă loc odată cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Formațiunea va pregăti o inițiativă de organizare și organizare a unui referendum consultativ privind cele două chestiuni.

„Odată cu desfășurarea alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, apare un moment oportun pentru desfășurarea unui astfel de referendum concomitent cu scrutinul parlamentar, fără să cheltuim bani suplimentari și având certitudinea unei prezențe înalte la urne”, a spus președintele PDM.

Citește mai departe

Politică

PL solicită dedicarea unei ore de dirigenție Centenarului Marii Uniri

Publicat

pe

De către

Președintele fracțiunii PL din CMC Ion Cebanu a solicitat, printr-o interpelare adresată Direcției învățământ a mun. Chișinău, ca cel puțin o oră de dirigenție, în luna decembrie, în instituțiile de învățământ din Chișinău să fie dedicată Centenarului Marii Uniri.

„Nu poate trece Centenarul și cei de la Primăria Chișinău să se facă că plouă”, a menționat consilierul municipal pe pagina sa de Facebook.

De notat că cu o solicitare identică liberalii au venit și la începutul anului școlar , însă autoritățile nu au dat curs acesteia.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com