Dependența Europei de gazele rusești / INFOGRAFIC INTERACTIV

Se vorbește mult despre faptul ca UE nu se poate certa cu Rusia din cauza dependentei de gazele rusesti.În acest context, președintele SUA, Barack Obama, declara ieri că administrația de la Washington este dispusă să permită exportul de gaze americane, care să asigure volumul necesar pentru consumul zilnic al Europei.

Cat de reala este, însă, dependenta UE de gazele rusești? Pro TV a realizat un infografic interactiv, în care este prezintă accesibil situația fiecărei țări în parte și analizează cum stau lucrurile în România.

În primul rand, ce înseamna dependența energetică? Cât gaz trebuie să importe o țară ca să fie considerată “dependentă”? Potrivit Margaritei Balmaceda, cel mai important expert în domeniu care a primit o bursa de 200.000 de euro de la UE pentru a studia această problemă, o țară este dependentă energetic dacă “peste 50% dintr-una din resursele energetice majore pe care le folosește (petrol, gaze), provin din surse externe”.

În infograficul interactiv puteți vedea cât de dependente – sau de independente – sunt țările Uniunii Europene, plus Turcia și Elveția, de gazele Rusiei. Datele provin de la Eurogas, asociația europeana a companiilor din acest sector, și sunt exprimate în Terawati/oră (TWh). Un Terawat/oră este egal cu 1.000.000.000 de kilowati/oră.

Din acest punct de vedere, România stă bine, constată ProTV, asigurându-și trei sferturi din consumul de gaze naturale din resurse proprii. De altfel, începând de anul trecut Romania a devenit exportator de gaze, fiind un fel de “insula” de independenta energetica intr-un “ocean” de tari dependente de gazele rusesti.

[blockquote style=”3″]Eurogas nu face referință la Republica Moldova, însă este evident că țara noastră depinde de livrările rusești în proporție de 100% (n.red.)[/blockquote]

Intr-o situatie buna sunt si tari ca Franta, Spania sau Italia, care isi importa gazele, insa din alte surse decat Rusia. Cu cat avansam spre estul Europei, dependenta devine tot mai accentuata, mergand pana la 100% in cazul tarilor baltice si Finlandei, care isi importa toate gazele din est.

61485577

Ce solutii sunt? Una dintre ele este importul de gaze din alte surse. E vorba in principal de Statele Unite, in cazul careia costurile mari de transport sunt compensate de cele mici de exploatare. Asa incat s-ar putea ajunge la un pret semnificativ mai mic decat cel al gazelor rusesti.

Cand si la ce pret vom avea gaze americane

O alta solutie este interconectarea gazoductelor din UE, astfel incat tarile care importa gaze din alte surse (de pilda Spania, Franta sau Italia) sa le poata da si celor care acum sunt dependente de Rusia. In acest fel, UE ar putea incepe sa foloseasca mai degraba gazele din Algeria, Norvegia sau Qatar. Inclusiv presedintele Romaniei a invocat aceasta solutie in ultimii ani.

In acelasi timp, din punct de vedere comercial Rusia nu are niciun avantaj din situatia actuala. Dimpotriva, actiunile Gazprom au scazut dramatic incepand de la sfarsitul lunii februarie, ajungand sub 119 ruble/actiune, fata de 242 ruble/actiune, valoarea maxima inregistrata in ultimii 5 ani.

61485578Iar orice problema a Gazprom afecteaza dramatic si economia Rusiei. Gigantul energetic reprezentand 8% din PIB-ul tarii. Asa incat dependenta are doua fete: Europa are nevoie de gazul rusesc, dar si Rusia are nevoie de cash-ul european.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.