Dependența de jocurile video: China impune restricții drastice pentru minori

PE SCURT

În China, minorilor li s-a interzis să joace jocuri video mai mult de o oră și jumătate pe zi pe parcursul săptămânii și trei ore pe zi în weekend. De asemenea, pentru minori a fost stabilită interdicție la jocurile video între orele 22:00 și 08:00.

Autoritățile chineze au limitat, de asemenea, suma de bani pe care minorii o pot transfera pentru jocurile online. Jucătorii între 8 și 16 ani își pot reînnoi contul cu doar 200 de yuani (29 dolari) pe lună, suma maximă lunară pentru jucătorii între 16 și 18 ani va fi de 400 de yuani (57 de dolari). Mai multe publicații au calificat noile reguli drept stare de asediu pentru dependenții de jocurile video.

PE LUNG

Astfel, China va introduce un rating de vârstă pentru jocurile video și va înăspri regulile de identificare a jucătorilor. Deja acum, chinezii sunt obligați să ofere numele și numerele de telefon reale pentru înregistrarea conturilor, dar autoritățile sunt îngrijorate de faptul că minorii folosesc în mod secret telefoanele părinților lor pentru asta.

Despre noile reguli a anunțat agenția de știri Xinhua, care a citat Direcția Generală pentru Presă din China. Potrivit unui reprezentant al autorității, restricțiile vor conduce la reducerea dependenței de jocurile video în rândul  minorilor. De monitorizarea respectării acestor interdicții vor fi responsabili  părinții, dar și companiile online, care în caz contrar vor fi pedepsite, inclusiv până la suspendarea licenței.

Daniel Ahmad, un analist al companiei Niko Partners ce se ocupă de cercetarea pieței asiatice a  jocurilor video, a declarat pentru The New York Times că restricțiile cel mai probabil vor reduce veniturile dezvoltatorilor și editorilor de jocuri video. „Ei vor trebui să fie foarte atenți la conținutul jocurilor lor”, a spus Ahmad. El a remarcat, de asemenea, că, în acest moment, piața chineză a jocurilor video este una dintre cele mai reglementate din lume.

Autoritățile chineze încearcă de câțiva ani să reducă popularitatea jocurilor video în rândul copiilor și adolescenților.

Primele restricții au fost stabilite încă din 2007, dar nu s-au referit la jocurile mobile. În 2017, presa de stat a criticat Honor of Kings, un joc popular din China, numindu-l „drog” pentru adolescenți. După aceea, în vara lui 2017, dezvoltatorul jocului Tencent a permis jucătorilor până la 12 ani să joace doar o oră pe zi, iar celor între 12 și 18 ani – două ore pe zi. Ulterior, compania a impus restricții și asupra cheltuielilor pentru copii și adolescenți și chiar a început să testeze sistemul de recunoaștere facială a minorilor.

În pofida concesiilor făcute de către Tencent și alți dezvoltatori de jocuri, autoritățile au continuat să limiteze piața. În special, în august 2018, Xi Jinping a cerut autorităților să depună eforturi pentru a combate miopia, care a început să se răspândească în rândul copiilor și adolescenților (aproximativ 37% dintre elevi și aproape 70% dintre studenți au o vedere slabă). Ministerul Educației a numit utilizarea intensivă a telefoanelor mobile și a calculatoarelor unul dintre motivele principale ale miopiei – și a anunțat că intenționează să introducă un rating de vârstă pentru jocurile video și să limiteze numărul acestora (prin urmare, normele actuale nu au venit ca o surpriză pentru piață).

În același timp, Direcția Generală pentru Presă a suspendat eliberarea de licențe pentru jocuri video noi. „Înghețarea” eliberării licențelor a durat din martie până în decembrie 2018. Din această cauză, acțiunile Tencent au scăzut cu 23% în 2018, compania a pierdut peste 120 miliarde de dolari din valoarea de piață (în 2019, acțiunile Tencent au început să crească din nou). Potrivit companiei de cercetare Newzoo, din cauza restricțiilor guvernamentale, piața chineză de jocuri video, care în 2015-2018 a fost cea mai mare din lume la capitolul venituri, în 2019 va ceda primul loc celei din SUA, scrie Meduza.io. 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare