Delegatia RM a participat la sesiunea a XV-a a Comisiei ONU pentru Dezvoltarea Durabila

Moldova.ORG — In perioada 9-11 mai, delegatia moldoveneasca a participat la reuniunea la nivel inalt a sesiunii a XV-a a Comisiei ONU pentru Dezvoltarea Durabila care a avut loc la Cartierul General al ONU, informeaza serviciul de presa al Ministerului Ecologiei si Resurselor Naturale.

Delegatia moldoveneasca a fost reprezentata la eveniment de catre domnul Constantin Mihailescu, Ministrul Ecologiei şi Resurselor Naturale al R. Moldova, care a participat la lucrarile sesiunii pe intreaga durata a segmentului inalt şi a rostit o alocutiune in fata delegatiilor la nivel inalt din cele 192 state membre ale ONU .

In discurs, Mihailescu s-a axat pe anumite prioritati ale R. Moldova in domeniul mediului cum ar fi producerea energiei nonpoluante, implicit din sursele regenerabile de energie, reciclarea deşeurilor, colectarea biogazelor, dar şi pe aspectele generale ale protectiei mediului inconjurator, care sunt reglementate la nivel mondial prin asemenea tratate internationale cum ar fi Conventia Cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarea Climei, Protocolul de la Kyoto etc.

In acelasi context, Ministrul moldovean a mentionat necesitatea sporirii rolului ştiintei in domeniul prevenirii calamitatilor naturale şi nu doar a evaluarii şi ameliorarii situatiei post-calamitationale. Astfel, dumnealui a exprimat parerea ca evaluarile prezentate in raportul elaborat de Panelul International al Conventiei Schimbarii Climei reflecta doar partial starea lucrurilor la acest capitol, la nivel global, mentionand necesitatea efectuarii unor cercetari complementare la nivel regional, subliniind ca fiecare regiune reactioneaza in mod particular la schimbarile climatice. Astfel, dumnealui a propus refocusarea volumului finantarilor in domeniu de la lichidarea consecintelor hazardelor naturale la masuri de prevenire şi reducere a impactului acestora.

Concomitent, Mihailescu a avut mai multe intrevederi bilaterale cu reprezentantii organismelor internationale finantatoare a UNEP, UNDP, GEF, cu omologii sai şi experti la nivel inalt in domeniul mediului din mai multe state, inclusiv Asistentul Secretarului de Stat pentru Mediul Inconjurator al SUA, Dan Reifsnyder, Ambasadorul de stat al Frantei pentru probleme de mediu, Laurent Stefanini, reprezentantii la nivel inalt ai Japoniei, Republicii Cehe, Suediei, Norvegiei, Letoniei, Estoniei, cu care au fost discutate de asemenea posibilitati de preluare a experientei acestor state in anumite domenii de interes particular pentru R. Moldova in domeniul mediului, precum şi posibilitatea initierii unor proiecte de asistenta in acest sens.

Comisia ONU pentru Dezvoltare Durabila a fost creata de catre Adunarea Generala a ONU in decembrie 1992 şi are drept scop asigurarea implementarii eficiente a deciziilor adoptate la Conferinta de la Rio de Janeiro privind Mediul Inconjurator şi Dezvoltarea (1992), a Planului de Actiuni adoptat la Conferinta de la Johannesburg precum şi prevederile Agendei a 21-a.

Sesiunile anuale ale Comisiei se desfaşoara in doua cicluri şi reunesc atat reprezentanti ai guvernelor Statelor Membre, cat şi un cerc larg de reprezentanti ai societatii civile.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare