Connect with us
"
"

Social

Deceniul hărțuirii femeilor pe internet

Publicat

pe

PE SCURT

Noi nu suntem într-o lume post-feministă, în ciuda faptului că cineva vrea ca tu să crezi asta. Dacă ne uităm la ultimii 10 ani de hărțuire online și furie necontrolată din partea bărbaților care cred că sunt „adevăratele” victime din societatea modernă, este clar că terenul de joc are încă o mulțime de capcane pentru femei, explică jurnalista Jennifer Wright în harpersbazaar.com.

PE LUNG

La începutul acestei decadei, femeile nu erau pregătite la retorica precum că, la răspunsul afișării puterii feminine, mulți bărbați s-au dovedit a fi la fel de fragili ca cojile de ouă. Mulți bărbați nu aveau niciun interes să vadă femeile într-un domeniu, în afară de cea a ajutorului. Odată cu eliminarea barierelor instituționale, singurul recurs rămas la acești bărbați a fost să hărțuiască femeile.

Bărbații erau supărați. Până în 2010, 76% dintre adulți erau pe internet și până în 2011, 50% au folosit site-urile de rețele sociale. Ei puteau folosi internetul pentru a forma diferite grupuri de interese, fie cu colegii de liceu, fie un grup în care să facă schimb de rețete vegetariene. Dar, a fost mai puțin fantastic când s-au descoperit platformele cu misoginii care împărtășeau imagini și opinii violente cu o supraveghere minimă. În 2012, o femeie islandeză pe nume Thorlaug Agustdottir a găsit un grup pe Facebook numit „Bărbații sunt mai buni decât femeile” care conținea imagini cu femei bătute brutal. Când a raportat-o, Facebook a descoperit că nu le încalcă standardele și l-a etichetat „umor controversat”. 

În 2014, Amanda Hess a scris despre cum, când era în vacanță, un bărbat a făcut un cont pe Twitter dedicat hărțuirii ei cu mesaje precum „fericit să spun că trăim în același stat. Te urmăresc și când te găsesc, o să te violez și să-ți tai capul”. 

Hess scria despre sex și întâlnire, dar asta s-a întâmplat femeilor din toate domeniile. După cum a menționat Hess, comentarii similare au fost îndreptate către Alyssa Royse, bloggeră de sex și relații, pentru că a spus că urăște The Dark Knight: „Ești clar retardată, sper că cineva te împușcă, apoi te violează” i-a spus lui Kathy Sierra, scriitoare de software, codare și design.

„Sper că cineva îți va taia gâtul.”

Când oamenii îți spun că o să te omoare sau să te violeze, nu este normal să accepți asta ca fiind ceva normal. Catherine Mayer, fondatoarea Partidului britanic pentru egalitatea femeilor, a primit un mesaj pe Twitter în 2013, spunând: „O bombă a fost plasată în afara casei tale. Am fixat ora 10:47 pe un cronometru și va distruge totul”. Când a scris despre asta, articolul a fost intitulat: „Am primit o amenințare cu bombă pe twitter. Am avut dreptate să-l raportez?”

Singurul mod de a nu fi atacat a fost să nu vorbim deloc. Sau cel puțin, să nu exprimi niciodată opinii care te-ar putea diferenția de „turmă”. Așa că, un număr de femei s-au oprit. Un studiu din 2016 realizat de Alice Marwick, de la Institutul de Cercetare a Datelor și Societății, a descoperit că „femeile tinere… sunt mai puțin susceptibile să contribuie online, deoarece sunt îngrijorate să fie atacate pentru asta”.

Donald Trump și adversarele

Faptul că am ajuns să acceptăm hărțuirea bărbătească în acest deceniu a făcut ca un candidat la președinție  SUA să fie înțelegător cu privire la hărțuirea femeilor și „să le apuce de păsărică”, așa cum a făcut Trump. Trump a mers pe atacurile sexiste cu adversarele sale feminine, susținând că nimeni nu va vota pentru o singură candidată Carly Fiorina, spunând: „Vă puteți imagina asta fața următorului nostru președinte? Adică, este o femeie și nu trebuie să spun lucruri rele, dar, într-adevăr, oameni buni. Suntem serioși?” El a continuat la adresa lui lui Hillary Clinton: „Dacă Hillary Clinton nu-și poate satisface soțul, ce o face să creadă că poate satisface America?”.

Mulți dintre adepții lui Trump nu au tolerat doar acest comportament. Au văzut-o ca un punct de vânzare. În timp ce Trump a luptat împotriva lui Hillary Clinton, tricourile cu mesaje precum „Trump that Bitch” sau „Life’s a bitch, not vote for one” au fost populare și s-au vândut. 

Și acum suntem aici. Cu un președinte care hărțuiește o activistă de 16 ani pe Twitter, deoarece încearcă să atenueze daunele provocate de schimbările climatice. Și iată-ne, restul dintre noi. Femeile, care încă încearcă să lucreze într-o lume în care capcanele sunt mai numeroase decât am fost determinate să credem și unde poți fi atacată pentru aproape orice.

Unele dintre femeile din acest articol au supraviețuit și chiar au prosperat în ciuda campaniilor de hărțuire împotriva lor. Greta Thunberg este personajul anului al revistei Time. Brianna Wu candidează la Congres.

Au fost mai puternice decât ar fi trebuit să fie vreodată. Dar apoi, suntem ceilalți dintre noi, care am urmărit cum aceste femei au fost hărțuite de-a lungul deceniului și ne-am gândit „Chiar nu vreau să mi se întâmple asta”.

Citește și reportajul Moldova.org:
OBIECTUL PE NUME „FEMEIE”

Într-un sondaj Amnesty International din 2017, 76% dintre femei au spus că au schimbat modul în care au folosit social media după ce au fost hărțuite. 32% dintre femei au declarat că au încetat să posteze conținut care își exprimă părerea cu privire la anumite probleme. Din această cauză, unele voci foarte importante se pierd. 

Femeile care lucrează în politică sunt acum instruite de organizații precum VoteRunLead despre cum să se ocupe și să răspundă la hărțuire. Anticipează instruirea a 30.000 de femei până în 2020. Acest lucru este vital, dar nu face ca politica să pară mai atrăgătoare.

Unele femei aleg pur și simplu să renunțe la muncă în general. Dacă sunteți acasă cu propriii dvs. copii, vor fi mai puțini bărbați care amenință să vă ucidă.

Eliminarea barierelor instituționale și totuși să permită hărțuirea este similară cu primirea unei femei într-un birou plin de scorpioni. 

Bărbații susțin că nu există o diferență de remunerare între sexe, deoarece femeile aleg un loc de muncă mai prost plătit. Nimeni nu se trezește dimineața și spune: „Vreau într-adevăr un loc de muncă care mă plătește prost”. Majoritatea oamenilor ar accepta cu veselie sume imense de bani pentru munca lor. Iar, femeile astăzi aleg joburi considerate pentru bărbați cum ar fi știința politică, criminalitatea, justiție și reformă, administrarea afacerilor și sunt în număr egal în instituțiile de învățământ cu bărbații, a scris Jennifer Wright în harpersbazaar.com.

Dar, unii nimeni nu se angajează gândindu-se „abia aștept să câștig mai puțin”. Este foarte rezonabil să alegi să nu lucrezi în industrii cu plăți mai mari atunci când devine clar că sunt industrii în care vei fi vulnerabil la atacuri și amenințări de viol. De asemenea, este rezonabil să acceptați un loc de muncă mai puțin plătit la o companie unde veți fi hărțuit mai puțin.

Foto principală: Gary Chow

Jurnalistă și racheta redacției, omul cu idei și cu metode verificate de a le aduce la viață. Nu există subiect pe care să nu-l îmblânzească Georgeta, cu viteză, talent și atenție la detalii.

Social

Pandemia, un pas în urmă pentru feminism. Și în Moldova treburile casnice cad pe umerii femeilor

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Echilibrul dintre viața personală și cea profesională a fost mereu o provocare pentru multe femei, iar unele progrese în domeniul egalității de gen făcute în ultimii ani par să fie anulate de noua pandemie.

The Guardian scrie despre Dusti Arab, mamă a doi copii din Portland, statul Oregon din SUA. Femeia povestește că virusul i-a distrus mica afacere, o agenție de marketing: „E un dezastru”, spune Arab.

Soțul ei, care în mod normal lucra într-un birou din centrul Portlandului, va lucra de acasă cel puțin pentru următoarele două săptămâni, dar acest lucru nu rezolvă problemele familei. „El se descurcă minunat și mă ajută cu plimbările și transportul copiilor, dar acest lucru va cădea în mare parte pe umerii mei”, a declarat aceasta.

PE LUNG

Dusti Arab este una dintre milioanele de femei care vor avea mult mai mult lucru domestic pe timpul pandemiei. 

The Atlantic scrie și despre inegalitățile economice dintre bărbați și femei, care vor fi și mai mari după criza economică provocată de virus. Închiderea școlilor și a grădinițelor face ca îngrijirea copiilor să treacă de la munca plătită la cea neplătită. Coronavirsul distruge pactul încheiat de multe cupluri în care ambii parteneri aveau venituri economice: putem să lucrăm ambii, pentru că altcineva are grijă de copiii noștri. Acum, cuplurile vor trebui să decidă cine își va asuma acest rol.

Vă sună cunoscut? Deși nu avem încă date oficiale referitoare la repartizarea  muncilor domestice pe timpul pandemiei, se pare că și femeile din Moldova au luat asupra lor o mare parte dintre aceste sarcini: gătitul, curățenia, îngrijitul copiilor și altele.  

Am stat de vorbă cu câteva femei de la noi pentru a afla cum s-a schimbat viața lor odată cu instaurarea carantinei. 

Irina, o mamă a trei copii de 4, 13 și 17 ani, este profesoară de artă teatrală. Spune că săptămâna aceasta e mai ușor: „fetița care este la liceu are ore online. Deci de dimineață i se dau sarcini și nu stă cu nasul în telefon. Cea mică este la grădiniță, unde tot i se dau anumite sarcini, dar am epuizat deja toate materialele. În acest timp eu tot fac lecții online. Ne vine greu. Facem online până și bazinul. Tata este programator și lucrează în altă odaie. Este stresant. Tu trebuie să ai grijă de toate, dar soțul mă ajută. Astăzi de exemplu el a gătit o supă. Totuși, aproape la fiecare oră, pentru că suntem toți în casă, se deschide frigiderul. Copii cer ceva să ronțăie. Mai este ceva, când era un regim obișnuit, o supă gătită, putea liber să fie consumată și a doua zi. Veneai de afară, de la lucru sau de la școală, graniță, și se mânca totul. Acum, copiii vin la tine și spun: mamă ești acasă. Vreau plăcinte,sau copturi, iar mama trebuie să facă”. 

Luminița, angajată în sistemul public, mamă a doi copii, spune că acum trebuie să gătească mult mai des. 

„Copiii, imediat ce a fost declarat regimul de carantină, au revenit acasă. Dacă simt că mi s-a împovărat viața? Dar întotdeauna cea mai mare parte a grijirilor casnice îmi revenea mie. Acum totuși, trebuie să dedic mai mult timp gătitului. Trebuie de făcut mai des mâncare și încă să te gândești ce bucate să gătești. Pentru că aceleași bucate a doua zi nu te prea trage să le pui pe masă. Acest regim a picat înaintea sărbătorilor de Paști, iar acum ai de făcut ordine, spălat, aranjat. Este greu pentru că toți membrii sunt în aceeași locuință și vrei-nu vrei, dar dezordine se face mai des și astfel ai de aranjat mai des”.

Toate intervietale au recunoscut că regimul de carantină este greu de suportat, mai ales în cazurile când toți membrii familiei sunt izolați într-un spațiu închis, fără posibilitatea de a merge prea mult afară. Copiii apelează cel mai des la verificatul temelor la mămici, iar atunci când și-au făcut temele mămicile cel mai des sunt cele care trebuie să le ofere celor mici spațiul de joacă. 

În același timp, foarte multe familii din Republica Moldova au unul dintre părinți plecat peste hotare. Femeile care se vedeau nevoite să-și crească copiii de unele singure până acum, după explozia coronavirusului nu pot beneficia nici de suportul oferit de școli, grădinițe sau cei apropiati.

Ana, angajată la o fabrică și mamă a doi copii de 1 și 11 ani, are soțul plecat în Israel și se descurcă de una singură. 

„Este greu să faci unul și același lucru în fiecare zi. Speli, ștergi praful. Vrei, nu vrei dar îți găsești singură de lucru câte ceva. Copii fac dezordine și întorc casa pe dos. Este greu în primul rând  din punct de vedere psihologic. Când băiatul mergea afară era mai ușor. Acum în fiecare zi, copilul cere prăjituri, învârtită sau plăcinte. Soțul de peste hotare, când vorbim la telefon, glumește: băiete, tu atâta aluat n-ai mâncat de când ești tu! Și toate mămicile cu care vorbesc îmi zic: o să ieșim  din carantină ca niște chifle. Stând în casă, îți zici: ia să mai spăl și să ascund niște haine de iarnă, să-mi fac ordine din casă. Și parcă tot ce nu ai reușit să faci până acum, le faci acum – speli, gătești, faci ordine. Și cel mai greu este că oricât nu ai face ordine și nu ai aranja în casă în câteva ore totul este la fel, ca până la curățenie”.

Și Nadia Darie, jurnalistă din Republica Moldova, spune pe Facebook că nu prea mai are timp liber în aceste zile.

Svetlana Andrieș, coordonatoare programe UN Women Moldova, a menționat că pandemia de COVID-19 afectează disproporționat și mai mult femeile. Aceasta în condițiile în care și până acum aceste sarcini erau duble pentru femeile de la noi. Situația creează presiuni psihologice, fizice și morale, la care femeile, în special mamicile cu mai mulți copii, trebuie să le facă față. „Familia necesită multă atenție, iar recomandarea mea este ca femeile să implice în treburile casnice și partenerii și să convină asupra partajării sarcinilor casnice”, a menționat ea. Sarcina casnică a fost completată și cu asigurarea procesului de învățământ de la distanță. Aceasta pentru că mamele trebuie să-și asume rolul de educatoare,  profesoare, ș.a.

În opinia Svetlanei Andrieș sunt mamele singure. Atunci când trebuie să meargă la magazin ca să cumpere alimente sunt nevoite să-și lase copiii nesupravegheați. În acest caz, recomandarea ar fi să apeleze la vecini. „Pentru că avem un fel de stereotipuri în ceea ce privește răspunderea la solicitările comunitare. Atunci când avem o bucurie, o împărtășim cu toții din preajmă, dar în situații dificile ezităm să apelăm, dar și să ajutăm atunci când cei din preajmă au nevoie de ajutor”, a menționat Svetlana Andrieș.  

În plus, din propria experiență, experta spune că munca de la distanță a făcut ca numărul orelor de muncă să crească. „Sfatul ar fi să echilibrăm viața profesională cu cea personală. Pentru că încă nu am învățat să divizăm orele de muncă în condițiile în care lucrăm de acasă, se întâmplă cazuri când ora de muncă se termină seara târziu”, a menționat ea.

Totodată, Svetlana Andrieș a relatat că UN Women Moldova lucrează la realizarea unui sondaj, care va avea loc pe parcursul a două-trei săptămâni, care va arăta inegalitățile dintre  activitatea femeilor și cea a bărbaților în această perioadă, dar și va identifica care sunt necesitățile ambelor sexe.

Conform studiului „Bărbații și egalitatea de gen din Republica Moldova”, realizat la cererea Centrului de Drept al Femeilor, ponderea bărbaților care, actualmente, se ocupă zilnic de îngrijirea copiilor este foarte mică. Conform relatărilor bărbaților, aceasta este o activitate realizată de obicei sau întotdeauna de parteneră. Totuși 1/4 dintre bărbați consideră că participă în egală măsură la îngrijirea copilului, pe când doar 15,7% dintre femei au semnalat acest fapt, ceea ce înseamnă că deși unii bărbații au declarat că participă la îngrijirea copilului, ei percep îngrijirea într-un mod diferit. Cu toate că unii bărbați au menționat că au fost învățați în familiile de origine să realizeze unele activități în cadrul gospodăriei, totuși împărțirea responsabilităților în familiile/cuplurile nou create relevă aspectele familiei tradiționale. Astfel, responsabilitățile femeii se referă la spălarea hainelor, prepararea mâncării șii curățenia casei. Responsabilitățile ce țin de cumpărarea produselor alimentare și achitarea facturilor sunt realizate împreună, iar bărbațiii, cel mai frecvent, în cadrul familiei rămân cu responsabilitatea de a realiza reparațiile minore ale casei.

Citește mai departe

Social

Poți să-ți faci operație plastică și să rămâi feministă?

Publicat

pe

PE SCURT

Fac modificările cosmetice parte dintr-o nouă eră a „iubirii de sine”? Sau ideologia feministă este interpretată greșit?, se întreabă jurnalista Moya Lothian-McLean se întreabă, pe BBC Reel. Potrivit mișcării feministe și promotorilor egalității de gen, femeile, la fel ca bărbații, au autonomie față de propriile corpuri, iar în ultimele timpuri, au existat un număr tot mai mare de tineri care urmează proceduri cosmetice chirurgicale și nechirurgicale.

PE LUNG

Autonomia corporală este unul dintre pilonii centrali ai feminismului modern. Asta se referă la consimțământ, avort și hărțuire sexuală.

În acest sens, jurnalista se întreabă: dar acest concept feminist a fost adoptat în mod involuntar pentru a susține ascensiunea chirurgiei cosmetice? Sau, ar trebui să acceptăm că autonomia corporală înseamnă că nu putem pune la îndoială faptul că procedurile cosmetice ar putea să fie o normă?

92% dintre persoanele din Marea Britanie care fac operații cosmetice sunt femei

mărirea sânilor este, în general, cea mai populară procedură din 2018

eliminarea ridurilor și liposucția sunt proceduri care au crescut, cel mai repede, în popularitate

52% dintre femeile cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani ar vrea să fie „retușate” prin operații estetice

Efectul Love Island

Efectul a fost descoperit după ce clinicile au raportat o creștere de 200% a cererii pentru proceduri precum mărirea buzelor. Specialiștii au observat că femeile vor să arate ca  personajul din reality-show-ul The Love Island, Megan Barton-Hanson.

Începând cu vârsta de 19 ani, Megan continuă seria de proceduri cosmetice, inclusiv mărirea sânilor și umplerea buzelor. În acest sens, despre apariția lui Megans în emisiune se spune că a trimis multe femei la clinică pentru operații estetice.

Tânăra este extrem de deschisă cu privire la alegerea ei de a avea o intervenție chirurgicală și susține că „a face o intervenție chirurgicală este o formă de iubire de sine. Este dreptul femeilor să se simtă puternice în corpurile lor. Dacă operația ajută, nu ar trebui să punem asta la îndoială”.

Al patrulea val al ideologiei feministe tinde să fie reformat pentru a susține procedurile cosmetice. Asta se face prin limbajul „a fi puternic, a te simți bine în propria piele”. Această mișcare coincide cu creșterea accesibilității la procedurile cosmetice.

Apoi, toate discuțiile despre procedurile cosmetice sunt stopate atunci când se insistă că este dreptul femeii la autonomia corpului.

„Este vorba de împuternicirea chirugiei sau de presiunea patriarhală care a transformat femeile să se conformeze să arate într-un anumit fel?” Este întrebarea principală a jurnalistei Moya Lothian-McLean.

Poate că, în unele cazuri, este necesar ca cineva să-și facă o intervenție chirurgicală pentru a se simți confortabil în pielea sa. Dar, pentru mulți, insecuritățile pe care încearcă să le remedieze sunt direct legate de consumul imaginilor cu fețe și corpuri modificate cosmetic. Doar pentru că ceva implică femei, nu îl face feminist”, a menționat tânăra, adăugând că, deși este în mod evident dreptul unei femei de a alege ce face cu corpul ei, ar putea exista mai multe întrebări cu privire la ce alte presiuni au influențat alegerile ei cosmetice.

Citește mai departe

Social

„Picioare dezgolite, alături de un slogan cu aluzii sexuale”. Produse de încălțăminte, promovate prin publicitate sexistă

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a emis o nouă decizie în care a constatat că un panou publicitar, care era amplasat la intrarea unui magazin de încălțăminte, poartă un caracter sexist.

Panoul publicitar ilustra o poză în care erau prezentate picioarele dezgolite ale unei femei, alături de un slogan cu aluzii sexuale.

PE LUNG

În plângerea depusă la Consiliu a fost invocată o faptă de discriminare sub formă de hărțuire, manifestată prin producerea și distribuirea publicității care lezează demnitatea umană.

Consiliul a notat că expunerea picioarelor într-o ipostază provocatoare face aluzie la fantezii sau dorințe sexuale și urmărește scopul de a atrage clienți.

Astfel, a fost stabilit faptul hărțuirii, prin plasarea în spațiul public a panourilor publicitare care prezintă femeia într-o ipostază umilitoare.

Reamintim că publicitatea sexistă este interzisă prin lege. Astfel,  se consideră sexistă publicitatea care prezintă femeia sau bărbatul drept obiect sexual, în situații umilitoare ce ofensează demnitatea umană sau care promovează stereotipuri discriminatorii susținătoare ale percepției că femeia este o ființă slabă, vulnerabilă și dependentă, având o poziție socială inferioară.

În primul semestru al anului 2019, la Consiliu au parvenit 14 plângeri în care se invocă lezarea demnității umane, dintre care pe 6 cauze au fost emise decizii de constatare (3 prin publicitatea sexistă ), celelalte fiind în proces de examinare.

Consiliul încurajează și apreciază deschiderea agențiilor publicitare care, periodic, vin cu solicitări de aprobare a conținutului panourilor publicitare, înainte ca acestea să fie distribuite public.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Economie6 ore în urmă

Cât costă să treci la transport ecologic

Pandemia de coronavirus – când o bună parte a angajaților lucrează la distanță – pare o perioadă prielnică pentru a...

Social12 ore în urmă

15 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 332 cazuri noi de infectare. Bilanțul total trece de 20 000 de cazuri

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

EcologieO zi în urmă

„Dacă vrei să faci o faptă bună, sortează plasticul”

Probabil ai auzit deja despre „iulie fără plastic”, dar știi ce înseamnă? De unde vine? Și ce trebuie să faci...

SocialO zi în urmă

Pandemia în Rusia: „COVID-19 nu e ceva rușinos”

Rusia a fost una dintre țările care a ales să nu recunoască impactul real al pandemiei. Primul caz de infectare...

SocialO zi în urmă

14 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 269 cazuri noi de infectare și șase decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Alegeri2 zile în urmă

Pandemia, pretext pentru a restricționa votul în diasporă? Soluții

Pe data de 10 iulie 2020, în cadrul emisiunii „Președintele răspunde” Igor Dodon a făcut o declarație despre următoarele alegeri...

Social2 zile în urmă

Trei știri bune din Moldova: rezerve locale pentru iarnă, cetatea Sorocii în imagini și clătite olandeze la Chișinău

Umple-ți borcanele la Cămara Fest În fiecare sâmbătă de august în Scuarul Catedralei Mitropolitane va fi organizat un târg al...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

Pe banii noștri: un deputat în căutarea identității și două partide care s-au lansat în gaming și aplicații mobile

La începutul acestei săptămâni Parlamentul părea că nu se putea trezi. Era luni dimineața, iar în acel moment, exista cam...

Politică6 zile în urmă

Rezumat din Parlament: angajarea răspunderii și minus două ore de democrație

Pe ordinea de zi ședinței au fost puse inițial 42 de proiecte de legi. Printre acestea au fost și alte...

DivertismentO săptămână în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

Politică2 săptămâni în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

Politică2 săptămâni în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031