De unde vine mirosul insuportabil din capitală

PE SCURT
În ultimele zile, capitala este invadată de un miros insuportabil care dispare doar după masă. Mirosul neplăcut persistă și în afara Chișinăului, arată comentariul unui activist care a postat pe pagian sa de Facebook mai multe fotografii cu stația de epurare.
Potrivit lui, sursa mirosului ar veni anume de la această stație de epurare „defectă”.

PE LUNG

„Am fost astăzi la stația de epurare de la S.A Apă Canal, stimați locuitori ai s. Floreni și ai r-lui Anenii Noi, mirosul insuportabil și mizeria care se resimte este de la stația de epurare defectă!”, a scris Igor Hîncu.

Cu toate acestea, cei de la Apă-Canal susțin că mirosul neplăcut nu vine de la stația de epurare. „Procesul tehnologic de epurare a apelor uzate din municipiul Chişinău se efectuează în conformitate cu prevederile Regulilor de exploatare tehnică a sistemelor de alimentare cu apă şi evacuare a apelor uzate din localităţi… Având în vedere că în ultimele zile miros neplăcut persistă în același moment, în mai multe zone ale orașului, când curenții de aer se mișcă într-o direcție, ceea ce rezultă că sursa de poluare și mirosul nu este neapărat determinat doar de activitatea stației”, se arată într-un comunicat emis de întreprindere.

În același timp, Valriu Munteanu, fostul ministru al Mediului, susține că cei de la Apă-Canal mint. „Poziția lor oficială precum că mirosul urât nu este emanat de la stația de epurare și respectiv de la râul Bîc, este o minciună. Cu siguranță stația este defectă”, a spus Munteanu. De asemenea, el a solicitat angajaților Inspectoratului Ecologic să vină cu o reacție și să spună ce se întâmplă de fapt.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.