Connect with us

Tehnologie

De la idee la afacere, în 54 de ore

Publicat

pe

Nu mai este secret pentru nimeni că domeniul IT din Republica Moldova se dezvoltă cu pași alerți. An de an, numărul evenimentelor dedicate comunității de profil crește odată cu cel al oportunităților și start-up-urilor. Bunăoară, la cea de-a zecea ediție a StartUp Weekend, timp de 54 de ore, s-au născut 12 idei de proiecte care ar face viața mai ușoară multora dintre noi, începând de la grija pentru sănătate și terminând cu ceva mai plăcut – călătoriile.

La ediția aniversară a evenimentului,  participanții s-au unit în 12 echipe și au avut la dispoziție două zile pentru a transforma o idee într-o afacere viabilă. Da, ei au elaborat chiar și modele de business bine definite, planul de marketing și s-au pregătit să-și promoveze ideea în fața unor potențiali investitori.

Desigur că ei nu au făcut aceste lucruri neajutați. Fiind o ediție aniversară, aceasta s-a evidențiat și prin numărul mentorilor. Astfel, participanții au avut acces la cunoștințele a 15 experți din diverse domenii. „Eu, de exemplu, vin din domeniul digital marketing și consumer experience. Au fost mentori specializați în front-end și back-end, design, developement, etc. Respectiv, totul a fost organizat în așa fel, încât participanții să-și vadă proiectele din mai multe unghiuri”, spune Uliana Sidorenko, specialistă în Digital Marketing în cadrul Philip Morris Moldova, care are în spate zece ani de experiență în domeniu.

Safe zone pentru dezvoltare

„Rolul nostru, ca mentori, nu a fost să le zicem ce anume să facă sau nu, ci mai degrabă să le punem întrebări în așa fel, încât ei să meargă în direcția potrivită. Să le dăm ocazia ca ei singuri să înțeleagă ce au de făcut, punând întrebările corecte. De fapt, nu doar ei au avut de învățat de la noi, dar și noi, mentorii, am avut de învățat de la ei. Asta a făcut din mentoratul la StartUp Weekend o experiență inedită pentru mine”, continuă ea.

Uliana Sidorenko, specialistă în Digital Marketing în cadrul Philip Morris Moldova

Mentoratul, pentru Uliana Sidorenko, este și el un fel de start-up, or este pentru prima dată când ea a jucat rolul unui consilier de acest gen. Mai mult, ea consideră că StartUp Weekend este un eveniment de nivel înalt și unul foarte util pentru Republica Moldova, atât pentru dezvoltarea domeniului IT, cât și pentru susținerea tinerilor talente. „Participanților le-a fost oferită posibilitatea extraordinară de a încerca să-și dezvolte ideea cap-coadă, să o prezinte juriului și, plus la toate, posibilitatea de a câștiga premii și susținere. Sper să mai am ocazia să particip la astfel de proiecte”, spune Uliana entuziasmată.

Un alt expert de cunoștințele căruia au putut beneficia participanții a fost Alexandr Lipov, director operațional al companiei AAHA.co și product manager. Acesta are experiență de peste 10 ani în industria IT, începând de la dezvoltare și continuând cu management, administrare a diferitor companii – de la aplicații mobile până la sisteme bancare. Pe Alexandr, experiența anterioară de colaborare cu diverse companii, startup-uri, cu proiecte și companii mai serioase îl ajută să adreseze întrebările corecte, dar și să observe elementele care lipsesc, venind cu recomandări. „Îi ajut și să înțeleagă ce problemă rezolvă cu ajutorul proiectului lor. Este important ca ei să demonstreze că această problemă există, că ea poate genera un business, adică oamenii vor fi gata să plătească pentru rezolvarea acesteia, ca să le fie mai ușor și confortabil”, explică Alexandr. Potrivit lui, statistica arată că puține din aceste startup-uri își vor continua activitatea ulterior. Însă, avantajul evenimentelor de acest gen este că ele generează idei și inspiră oamenii să producă și să fie inovativi. „După cum zic și organizatori, acesta este un „safe zone” (zonă sigură). Pe parcursul acestor 54 de ore se formează un anumit context, o atmosferă unde oamenilor nu le mai este frică să propună ceva nou, unde ei sunt susținuți în toate felurile și unde își pot verifica ideile, adresa întrebări și cere ajutor. Astfel, ei scapă de anumite bariere interne. Nu în ultimul rând, asemenea evenimente oferă posibilitatea, de a se lansa chiar și pe piața noastră mică. În ziua de azi, lumea este destul de globală și comună. O idee se poate naște oriunde în lume”, afirmă Alexandr Lipov.

Nu există probleme, fără soluții

Fiind ghidați de mentori, participanții au reușit să construiască soluții pentru problemele identificate mai devreme. Astfel, cea de-a zece ediție a StartUp Weekend s-a încheiat cu selectarea a trei echipe câștigătoare, o mențiune de onoare și un premiu special. Echipa ICQ a luat locul III, dezvoltând o aplicație care ar transforma experiența de călătorie în una foarte specială, oferind turistului tot felul de instrucțiuni și sarcini. Echipa Neatpal, care a gândit un fel de Uber, doar că pentru curățarea caselor, a luat locul II. Premiul mare s-a dus la echipa Viigo.me, care va construi o aplicație mobilă, ce va avea grijă de sănătatea utilizatorului și îl va responsabiliza să meargă la doctor la timp. Mențiunea de onoare i-a fost oferită echipei Qbell (o aplicație care permite chemarea chelnerului scanând un QR code de pe masă), iar premiul special – echipei Veezify, care vrea să elaboreze o aplicație mobilă, ce va permite persoanelor necunoscute să se găsească reciproc pe o rază de 30 de metri.

„Au fost înregistrate 12 idei demne de atenție, iar eu chiar eram curioasă cine va învinge, pentru că am mizat pe câteva din ele”, recunoaște Uliana Sidorenko, mai ales că echipa Viigo.me a fost și prima cu care a comunicat în cadrul StartUp Weekend. Mai mult, ea declară că ar folosi această aplicație. „Mă gândesc la acest app, în special ca un om care urăște să meargă la doctori. Respectiv, mie mi-ar prinde bine o aplicație mobilă, care să mă bâzâie într-una și să insiste să merg la doctor. O să folosesc neapărat aplicația asta când va fi lansată și chiar cred că membrii echipei din spatele ei sunt genul de oameni care fac lucrurile până la capăt”, spune Uliana Sidorenko, specialista în Digital Marketing în cadrul Philip Morris Moldova.

În același timp, Alexandri Lipov spune că este interesat de toate cele trei aplicații care au atras atenția juriului. „Eu m-aș folosi de toate, când vor fi funcționale. Mă interesează sănătatea, dar și turismul. În călătorii nu mai e interesant pur și simplu să mergi, dintr-un loc în altul, și să faci check-in-uri, e nevoie de interactivitate, de gamification. Elementele de joc vor diversifica experiențele, va garanta noi emoții. Nu prea îmi place să fac curățenie, ba chiar foarte des apelez la serviciile companiilor terțe care oferă asemenea servicii”, argumentează Alexandr.

Startup Weekend Moldova este eveniment emblematic pentru întreaga comunitate IT și s-a desfășurat pentru a zecea oară la Chișinău. Timp de trei zile, participanții și-au putut transpune ideile în realitate.

(P)

S-a lansat în presă în toamna lui 2012, la ziarul Timpul, unde a fost reporteră și redactoare adjunctă. S-a alăturat echipei Moldova.org începând cu iunie 2016.

Tehnologie

Alege abonamentele Internet Oriunde de la Unite şi ai de 2 ori mai mult Internet şi modem 4G cadou la conectare.

Publicat

pe

De către

Ţi s-a întâmplat vreodată să ai prea mult Internet? Evident că nu, prea mult Internet nu există. De aceea primăvara aceasta, la abonamentele Internet Oriunde de la Unite, ai de 2 ori mai mult Internet mobil inclus ca să te bucuri şi mai mult de tot ce îți place să faci online. Şi fiindcă zilele sunt mai lungi, mai însorite şi nu mai poţi sta în casă, la conectare abonament Internet Oriunde primeşti un modem 4G cu WiFi cadou, ca să porţi internetul cu tine, oriunde ai merge.

Dacă îţi iei un abonament cu 10 GB lunar, primeşti 20 GB. Dacă îţi alegi unul cu 100 GB, primeşti 200 GB. Iar cu modemul 4G primit cadou la conectare, printr-un singur buton, conectezi la Internet toate dispozitivele tale, ale prietenilor sau ale celor dragi, oriunde în ţară.

Dublează-ţi momentele de fericire! Acum ai de 2 ori mai mult trafic de date inclus în abonament ca să poţi savura, nelimitat şi de oriunde, comunicarea cu cei dragi. Iar dacă se întâmplă să consumi tot traficul de date inclus în pachet, stai fără grijă, căci navighezi gratuit şi nelimitat la viteză mai redusă.

Priveşte filme, ascultă muzică, descarcă fişiere de mari dimensiuni, încarcă poze şi simte-te liber să faci tot ce-ţi place mai mult cu dublu Internet inclus în abonament, timp de 6 luni.

După expirarea perioadei promoţionale de 6 luni, începi să beneficiezi de programul de loialitate care îţi face abonamentul şi mai avantajos.

În plus, acum nu mai întrerupi activităţile tale. Intră pe unite.md, indică abonamentul de Internet Oriunde potrivit pentru tine şi expediază comanda online, iar noi îţi aducem contractul, cartela şi modemul direct acasă.

Trăieşte primăvara la intensitate maximă cu abonamentele Internet Oriunde de la Unite, reţeaua posibilităţilor mari. Parte a familiei Moldtelecom, operatorul numărul 1 în servicii integrate.

Citește mai departe

Tehnologie

Testează 3 luni gratuit Televiziunea interactivă şi Internetul de mare viteză de la Moldtelecom. În plus, primeşti cadou o cartelă Unite Prepay pentru navigare gratuită pe reţele sociale

Publicat

pe

De către

Trăieşte viaţa colorat, urmărind emisiunile şi filmele preferate la calitate superioară. Primăvara aceasta ai posibilitatea să testezi 3 luni gratuit televiziunea interactivă şi Internetul de mare viteză de la Moldtelecom. În plus, primeşti cadou o cartela Unite Prepay, ca să navighezi gratuit pe reţele sociale. Ai tot ce îţi trebuie pentru o primăvară petrecută frumos împreună cu cei dragi. Până la 195 de canale TV cu un conţinut divers pentru gustul fiecărui membru al familiei, Internet fix stabil şi de mare viteză, nelimitat şi gratuit pe Facebook, Odnoklassniki şi Messenger. Iar daca iți dorești şi un Televizor, poți opta pentru unul Smart la cel mai bun preț în rate: LG de 43 inch, 4K, cu Wi-Fi la doar 330 lei lunar sau un TCL, de 32 inch la doar 115 lei lunar.

Ai atâtea motive să descoperi televiziunea interactivă şi Internetul de la Moldtelecom! Fără nicio preocupare, testezi serviciile gratuit timp de 3 luni. Primeşti conectare la domiciliu, mediabox şi echipament wifi – absolut gratuit, iar serviciul Multiscreen şi video biblioteca Megogo sunt incluse în pachet, ca să petreci cele mai frumoase seri alături de cei dragi, urmărind filme şi emisiuni într-o calitate excepţională.

Alege unul din cele 2 pachete recomandate, televiziune şi Internet cu viteză de 100 Mbps, 125 de canale TV, 28 dintre care în format HD sau televiziune şi Internet cu viteză de 100 Mbps, cu 195 de canale TV, 41 dintre care în format HD. Oferta este valabilă pentru blocurile de apartamente conectate prin tehnologia FTTx sau Gpon. După expirarea perioadei promoţionale, preţul pachetului va fi în conformitate cu tarifele în vigoare.

Iar pentru o experienţă cinematografică completă, la Moldtelecom poți opta pentru un televizor Smart la cel mai bun preț în rate: LG de 43 inch, 4K, cu Wi-Fi, la doar 330 lei lunar sau TCL, de 32 inch la doar 115 lei lunar.

Şi asta nu e tot! Află în continuare toate beneficiile pe care le ai la conectarea serviciilor Moldtelecom.

Pentru Internet fix de la Moldtelecom beneficiezi de acoperire naţională, trafic internet nelimitat, calitate şi stabilitate garantată printr-o reţea de fibră optică 100 G şi de posibilitatea conectării serviciului safe web şi turbo buton.

Televiziunea interactivă de la Moldtelecom îţi oferă, pe lângă multitudinea de canale TV, serviciul Multisceen şi MEGOGO incluse gratuit. În plus, te bucuri de funcţii interactive: pauză, reluare, înregistrare; ghidul electronic de programe cu posibilitatea de a seta liste de programe favorite, arhiva TV, schimbarea limbii de difuzare şi a subtitrărilor şi de o telecomandă unică.

Cartela Unite Prepay pe care o primeşti cadou, îţi oferă navigare gratuită şi nelimitată pe reţelele sociale Facebook, Odnoklassniki şi Messenger. În plus, ai cele mai mici tarife, de doar 1 bani per minut, pentru apeluri în reţea şi de 99 bani per minut pentru apeluri naţionale.

Începe distracţia cât mai curând! Comandă online serviciile. Intră pe moldtelecom.md, alege pachetul dorit, expediază comanda şi vei primi contractul, echipamentele şi conectarea la domiciliu.

Pentru detalii suna la 1181.

Moldtelecom este operatorul numărul 1 în soluţii integrate.

Citește mai departe

Tehnologie

Utilizează-ţi smartphone-ul la maximum, pentru că ai dublu minute şi Internet la conectare abonament Unite

Publicat

pe

De către

Fiecare anotimp are farmecul şi specificul său. Primăvară este acea oază mult aşteptată în care sunt multe activităţi plăcute de făcut, iar smartphone-ul este utilizat la maximum. Şi pentru ca să te bucuri pe deplin de tot ce are să-ţi aducă primăvara, avem grijă să îţi oferim la abonamentele Unite, dublu minute şi trafic Internet Mobil. Pentru doar 60 de lei lunar, ai 500 minute şi 10 GB incluşi timp de 6 luni ca să îţi dublezi toate momentele de fericire.

Primăvara e despre căldură, sărbători, emoţii şi revenirea la natură. Toate acestea sunt trăite la intensitate prin conexiune cu cei dragi şi cu activităţile preferate. Şi pentru ca acestea să fie în tandem, la abonamentele Unite ai dublu minute, trafic Internet mobil, nelimitat în reţeaua Unite şi Moldtelecom şi smartphone-uri de top la cele mai bune preţuri în rate.

Cele mai frumoase poze, video-uri şi emoţii pentru un an întreg sunt la îndemână într-un nou smartphone:

  • Samsung Galaxy J6 cu camera dublă de 13 MP, pe care îl poţi avea la doar 130 lei pe luna sau
  • Samsung Galaxy A7 cu o camera triplă de 24 MP şi procesor Octa-Core, la doar 210 lei pe lună.

Smartphone-ul este oferit în rate pentru o perioadă de 24 de luni, la conectare la abonament cu un preț de minim 150 de lei.

Conectează-te sau dacă eşti la un alt operator păstrează-ţi numărul, prietenii şi treci la Unite şi ai de două ori mai multe minute şi trafic Internet Mobil, plus cele mai bune preţuri în rate la smartphone-uri performante.

În plus, îţi livrăm acasă abonamentul şi smartphone-ul ales. Intră pe unite.md, alege abonamentul şi smartphone-ul potrivit pentru tine şi expediază comanda online, iar noi îţi aducem contractul, cartela şi telefonul acasă.

E plăcut să primeşti mai mult. Trăieşte frumos primăvara cu Unite – reţeaua posibilităţilor mari. Parte a familiei Moldtelecom, operatorul numărul 1 în servicii integrate.

Detalii la 1181

www.unite.md

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Externe9 ore în urmă

Radovan Karadzici, supranumit „măcelarul din Balcani”, condamnat la închisoare pe viaţă

PE SCURT Fostul lider politic al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzici, a fost condamnat miercuri la închisoare pe viaţă de...

Social10 ore în urmă

Protestatari din fața sediului Judecătoriei Orhei, stropiți cu gaze lacrimogene: Ce declară Poliția

PE SCURT Mai mulți protestatari au fost stropiți astăzi cu gaze lacrimogene, în fața sediului Judecătoriei Orhei, unde s-a pronunțat...

Social11 ore în urmă

Locatarii de pe str Alba Iulia – din nou la proteste

PE SCURT Un grup de locatari de pe strada Alba Iulia din Chișinău au ieșit din nou la proteste împotriva...

Sănătate12 ore în urmă

În România se pregătește legalizarea canabisului

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a spus că se discută despre legalizarea canabisului în România, în scopuri medicinale, în condițiile în...

Politică13 ore în urmă

Blocul ACUM cheamă cetățenii la protest în fața Parlamentului: „Apărăm Justiția!”

PE SCURT Blocul ACUM cheamă cetățenii la protest joi, la 11:30, în fața Parlamentului, „pentru a apăra Justiția”. Manifestația survine după...

Social15 ore în urmă

Un ucrainean a încercat să intre în R.Moldova cu arme și muniții. Ce le-a declarat polițiștilor

PE SCURT Un cetățean al Ucrainei a încercat să intre în Republica Moldova, prin punctul de trecere Palanca, cu un...

Externe15 ore în urmă

Capitala Kazahstanului a fost redenumită în cinstea președintelui

PE SCURT Deputații Republicii Kazahstan au votat în lectura a doua redenumirea capitalei din Astana în Nursultan, în cinstea primului...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri2 zile în urmă

Alegeri parlamentare 2019: 9 candidați care au luat mai puțin de 200 de voturi

Comisia Electorală Centrală a publicat rezultatele finale ale alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. Moldova.org a cercetat rezultatele și vă...

Alegeri4 zile în urmă

PDM, gata să discute cu Comisia de la Veneția și să schimbe Constituția pentru retragerea mandatelor deputaților

Curtea Constituțională a confirmat pe 14 martie rezultatele referendumului republican consultativ din 24 februarie 2019. La referendum au participat mai...

Alegeri4 zile în urmă

Valeriu Munteanu: „Truda” PL în campania electorală a turnat multă apă la moara PD”

Fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, fost membru al Partidului Liberal, a declarat în cadrului unui interviu pentru tribuna.md că „PL...

Alegeri5 zile în urmă

Alegeri parlamentare: top 5 deputați care au câștigat la limită

După afișarea rezultatelor finale de către Comisia Electorală Centrală, Moldova.org a cercetat rezultatele și vă propune topul celor 5 deputați...

AlegeriO săptămână în urmă

Ceasul buclucaș / Cadoul electoral de la Șor, scos la vânzare de un alegător

Pliantele electorale și-au găsit locul în stocul de făcut foc iarna, calendarele stau cuminți pe pereți, dar iată că unul...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Alegătorii din circumscripția 48, învățați cum să voteze pentru un candidat din regiunea separatistă

Un utilizator Facebook a făcut publice niște imagini video în care se vede cum un bărbat îi învață pe ceilalți...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Primara de Budești, Nina Costiuc, supărată foc pe alegătorii din circ. 32

Nina Costiuc, candidata pe circumscripția nr. 32 din partea Partidului Democrat, care a fost devansată de doi contracandidați ai săi,...

Advertisement

Opinii

martie 2019
L Ma Mi J V S D
« feb.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com