Connect with us

Tehnologie

De la idee la afacere, în 54 de ore

Publicat

pe

Nu mai este secret pentru nimeni că domeniul IT din Republica Moldova se dezvoltă cu pași alerți. An de an, numărul evenimentelor dedicate comunității de profil crește odată cu cel al oportunităților și start-up-urilor. Bunăoară, la cea de-a zecea ediție a StartUp Weekend, timp de 54 de ore, s-au născut 12 idei de proiecte care ar face viața mai ușoară multora dintre noi, începând de la grija pentru sănătate și terminând cu ceva mai plăcut – călătoriile.

La ediția aniversară a evenimentului,  participanții s-au unit în 12 echipe și au avut la dispoziție două zile pentru a transforma o idee într-o afacere viabilă. Da, ei au elaborat chiar și modele de business bine definite, planul de marketing și s-au pregătit să-și promoveze ideea în fața unor potențiali investitori.

Desigur că ei nu au făcut aceste lucruri neajutați. Fiind o ediție aniversară, aceasta s-a evidențiat și prin numărul mentorilor. Astfel, participanții au avut acces la cunoștințele a 15 experți din diverse domenii. „Eu, de exemplu, vin din domeniul digital marketing și consumer experience. Au fost mentori specializați în front-end și back-end, design, developement, etc. Respectiv, totul a fost organizat în așa fel, încât participanții să-și vadă proiectele din mai multe unghiuri”, spune Uliana Sidorenko, specialistă în Digital Marketing în cadrul Philip Morris Moldova, care are în spate zece ani de experiență în domeniu.

Safe zone pentru dezvoltare

„Rolul nostru, ca mentori, nu a fost să le zicem ce anume să facă sau nu, ci mai degrabă să le punem întrebări în așa fel, încât ei să meargă în direcția potrivită. Să le dăm ocazia ca ei singuri să înțeleagă ce au de făcut, punând întrebările corecte. De fapt, nu doar ei au avut de învățat de la noi, dar și noi, mentorii, am avut de învățat de la ei. Asta a făcut din mentoratul la StartUp Weekend o experiență inedită pentru mine”, continuă ea.

Uliana Sidorenko, specialistă în Digital Marketing în cadrul Philip Morris Moldova

Mentoratul, pentru Uliana Sidorenko, este și el un fel de start-up, or este pentru prima dată când ea a jucat rolul unui consilier de acest gen. Mai mult, ea consideră că StartUp Weekend este un eveniment de nivel înalt și unul foarte util pentru Republica Moldova, atât pentru dezvoltarea domeniului IT, cât și pentru susținerea tinerilor talente. „Participanților le-a fost oferită posibilitatea extraordinară de a încerca să-și dezvolte ideea cap-coadă, să o prezinte juriului și, plus la toate, posibilitatea de a câștiga premii și susținere. Sper să mai am ocazia să particip la astfel de proiecte”, spune Uliana entuziasmată.

Un alt expert de cunoștințele căruia au putut beneficia participanții a fost Alexandr Lipov, director operațional al companiei AAHA.co și product manager. Acesta are experiență de peste 10 ani în industria IT, începând de la dezvoltare și continuând cu management, administrare a diferitor companii – de la aplicații mobile până la sisteme bancare. Pe Alexandr, experiența anterioară de colaborare cu diverse companii, startup-uri, cu proiecte și companii mai serioase îl ajută să adreseze întrebările corecte, dar și să observe elementele care lipsesc, venind cu recomandări. „Îi ajut și să înțeleagă ce problemă rezolvă cu ajutorul proiectului lor. Este important ca ei să demonstreze că această problemă există, că ea poate genera un business, adică oamenii vor fi gata să plătească pentru rezolvarea acesteia, ca să le fie mai ușor și confortabil”, explică Alexandr. Potrivit lui, statistica arată că puține din aceste startup-uri își vor continua activitatea ulterior. Însă, avantajul evenimentelor de acest gen este că ele generează idei și inspiră oamenii să producă și să fie inovativi. „După cum zic și organizatori, acesta este un „safe zone” (zonă sigură). Pe parcursul acestor 54 de ore se formează un anumit context, o atmosferă unde oamenilor nu le mai este frică să propună ceva nou, unde ei sunt susținuți în toate felurile și unde își pot verifica ideile, adresa întrebări și cere ajutor. Astfel, ei scapă de anumite bariere interne. Nu în ultimul rând, asemenea evenimente oferă posibilitatea, de a se lansa chiar și pe piața noastră mică. În ziua de azi, lumea este destul de globală și comună. O idee se poate naște oriunde în lume”, afirmă Alexandr Lipov.

Nu există probleme, fără soluții

Fiind ghidați de mentori, participanții au reușit să construiască soluții pentru problemele identificate mai devreme. Astfel, cea de-a zece ediție a StartUp Weekend s-a încheiat cu selectarea a trei echipe câștigătoare, o mențiune de onoare și un premiu special. Echipa ICQ a luat locul III, dezvoltând o aplicație care ar transforma experiența de călătorie în una foarte specială, oferind turistului tot felul de instrucțiuni și sarcini. Echipa Neatpal, care a gândit un fel de Uber, doar că pentru curățarea caselor, a luat locul II. Premiul mare s-a dus la echipa Viigo.me, care va construi o aplicație mobilă, ce va avea grijă de sănătatea utilizatorului și îl va responsabiliza să meargă la doctor la timp. Mențiunea de onoare i-a fost oferită echipei Qbell (o aplicație care permite chemarea chelnerului scanând un QR code de pe masă), iar premiul special – echipei Veezify, care vrea să elaboreze o aplicație mobilă, ce va permite persoanelor necunoscute să se găsească reciproc pe o rază de 30 de metri.

„Au fost înregistrate 12 idei demne de atenție, iar eu chiar eram curioasă cine va învinge, pentru că am mizat pe câteva din ele”, recunoaște Uliana Sidorenko, mai ales că echipa Viigo.me a fost și prima cu care a comunicat în cadrul StartUp Weekend. Mai mult, ea declară că ar folosi această aplicație. „Mă gândesc la acest app, în special ca un om care urăște să meargă la doctori. Respectiv, mie mi-ar prinde bine o aplicație mobilă, care să mă bâzâie într-una și să insiste să merg la doctor. O să folosesc neapărat aplicația asta când va fi lansată și chiar cred că membrii echipei din spatele ei sunt genul de oameni care fac lucrurile până la capăt”, spune Uliana Sidorenko, specialista în Digital Marketing în cadrul Philip Morris Moldova.

În același timp, Alexandri Lipov spune că este interesat de toate cele trei aplicații care au atras atenția juriului. „Eu m-aș folosi de toate, când vor fi funcționale. Mă interesează sănătatea, dar și turismul. În călătorii nu mai e interesant pur și simplu să mergi, dintr-un loc în altul, și să faci check-in-uri, e nevoie de interactivitate, de gamification. Elementele de joc vor diversifica experiențele, va garanta noi emoții. Nu prea îmi place să fac curățenie, ba chiar foarte des apelez la serviciile companiilor terțe care oferă asemenea servicii”, argumentează Alexandr.

Startup Weekend Moldova este eveniment emblematic pentru întreaga comunitate IT și s-a desfășurat pentru a zecea oară la Chișinău. Timp de trei zile, participanții și-au putut transpune ideile în realitate.

(P)

S-a lansat în presă în toamna lui 2012, la ziarul Timpul, unde a fost reporteră și redactoare adjunctă. S-a alăturat echipei Moldova.org începând cu iunie 2016.

Tehnologie

Un moldovean stabilit în Luxemburg a inițiat o afacere pentru „casele inteligente”

Publicat

pe

PE SCURT

Un cetățean al R. Moldova, Vlad Gherciu, a inițiat o afacere din categoria science fiction. Acesta a venit cu ideea creării unui sistem deștept care închide și deschide ușa cu ajutorul telefonului. De la idee și afacere a fost un pas. A găsit o echipă de IT-iști, la fel moldoveni, și a realizat sistemul care costă până la 200 de euro.

PE LUNG

Smart Lock System Keymitt poate fi ușor instalat pe o blocare existentă din interiorul ușii. Keymitt Smart Lock System este un set de dispozitive care pot fi montate pe încuietori mecanice existente și interfoane analogice. Sistemul permite accesul fără cheie și poate fi operat prin aplicația Keymitt.

Sistemul de blocare Keymitt oferă o soluție de acces fără cheie pentru orice gospodărie sau afacere și se potrivește majorității tipurilor de încuietori. Keymitt Lock blochează și deblochează ușile cu ajutorul smartphone-ului și ajută la monitorizarea intrărilor.

Looks simple?😃Yes it is! Install it from the inside and you're ready to go! #Keymitt Smart Lock is compatible with your door lock and its design will leave you speechless. It's a whole new way to open your door! Lock and unlock your door without a key.Sign up for early-bird deals at http://bit.ly/KeymittWe are launching soon, don't miss it!

Geplaatst door Keymitt op Dinsdag 23 april 2019

Cheile electronice pot fi împărțite cu familia, prietenii și oaspeții. Fiecare deschidere și închidere a blocării ușii este înregistrată. Modernizarea încuietorii ușilor cu Keymitt este simplă și se poate realiza fără cunoștințe sau instrumente anterioare, păstrând în același timp blocajul mecanic existent.

Prețul sistemului variază de la 100 la 200 de euro.

Citește mai departe

Tehnologie

„Vestul sălbatic digital”. Instrumente cibernetice scăpate de sub control. China a obţinut coduri informatice ale NSA şi le-a utilizat

Publicat

pe

PE SCURT

Agenţi ai serviciilor secrete chineze au obţinut instrumente cibernetice ale Agenţiei americane pentru Securitate Naţională (NSA) şi le-au utilizat în 2016 pentru a ataca aliaţi ai SUA din Europa şi din Asia, a constatat firma de securitate Symantec, potrivit cotidianului The New York Times, transmite Mediafax.

PE LUNG

Episodul este cea mai nouă dovadă că Statele Unite au pierdut controlul asupra unor elemente centrale ale arsenalului de securitate cibernetică. Ţinând cont de momentul atacurilor şi de indiciile din codurile informatice, cercetătorii firmei Symantec cred că serviciile chineze nu au sustras codurile, ci le-au preluat din atacurile NSA asupra sistemelor informatice chineze.

“Acţiunile chineze arată cum amplificarea conflictelor cibernetice creează un «Vest sălbatic digital» cu foarte puţine reglementări şi certitudini, precum şi cât de dificil este pentru Statele Unite să menţină sub control dispozitivele de tip virus informatic folosite pentru a pătrunde în reţele externe şi pentru atacarea infrastructurii adversarilor. Pierderile au generat o dezbatere în cadrul comunităţii de informaţii cu întrebarea dacă Statele Unite ar trebui să continue dezvoltarea celor mai avansate şi secrete arme cibernetice din lume în condiţiile în care nu le pot ţine sub control”, comentează editorialiştii Nicole Perlroth, David E. Sanger şi Scott Shane într-un articol publicat în cotidianul The New York Times sub titlul “Cum au obţinut spionii chinezi instrumente de atacuri cibernetice ale NSA şi le-au utilizat pentru atacuri”.

Grupul de hackeri chinezi care a capturat instrumentele cibernetice ale NSA este considerat de specialiştii serviciilor americane ca fiind unul dintre cele mai periculoase din China, conform unui raport clasificat obţinut de cotidianul The New York Times. Grupul este responsabil de numeroase atacuri cibernetice asupra unora dintre cele mai sensibile obiective militare din Statele Unite, inclusiv de tip spaţial şi din domeniul tehnologiei de propulsie nucleară.

Descoperirea făcută de specialiştii firmei Symantec sugerează că aceeaşi hackeri chinezi urmăriţi de NSA de peste zece ani au lansat acţiuni împotriva acestei Agenţii.

Unele dintre instrumentele NSA obţinute de chinezi au fost lansate ulterior pe Internet de un grup încă neidentificat care se autonumeşte “Shadow Brokers” şi care este utilizat de Rusia şi Coreea de Nord în atacuri informatice globale devastatoare, deşi nu pare a exista o legătură între China şi această entitate.

“Ne-am dat seama că nu se poate garanta că instrumentele cibernetice nu vor scăpa de sub control şi că nu vor fi utilizate împotriva noastră şi a aliaţilor”, afirmă Eric Chien, director pentru Siguranţă cibernetică al firmei Symantec.

Cercetătorii Symantec nu ştiu exact cum au dobândit hackerii chinezi codul informatic dezvoltat de americani. Dar ştiu că instrumentul cibernetic sustras de serviciile chineze a fost utilizat pentru atacuri asupra unor sisteme informatice din cel puţin cinci ţări sau teritorii: Belgia, Luxemburg, Vietnam, Filipine şi Hong Kong. Ţintele vizate au inclus organizaţii de cercetare ştiinţifică, instituţii educaţionale şi reţele computerizate din cel puţin un aliat al Administraţiei SUA.

Un atac asupra unei mari reţele de telecomunicaţii probabil le-a oferit agenţilor chinezi acces la sute de mii sau milioane de conversaţii private, precizează firma Symantec. Compania de securitate cibernetică nu face referire explicită la China în raportul de cercetare. Dar este menţionat grupul de hackeri “Buckeye”, pe care Departamentul Justiţiei din SUA şi firme cibernetice îl consideră o entitate a Ministerului chinez pentru Siguranţa Statului cu sediul în Guangzhou. În 2017, Departamentul american al Justiţiei a anunţat inculparea a trei hackeri chinezi din grupul “Buckeye”. Deşi procurorii nu au afirmat că cei trei inculpaţi ar lucra pentru agenţii guvernamentale chineze, specialişti independenţi şi un raport clasificat al NSA accesat de NYT arată că grupul are contract cu Ministerul chinez pentru Siguranţa Statului şi a comis atacuri complexe asupra unor obiective din Statele Unite.

Un raport al Pentagonului despre competiţia militară exercitată de China, emis săptămâna trecută, descrie Beijingul ca fiind unul dintre cei mai abilitaţi şi persistenţi interlocutori în domeniile militar, al colectării de informaţii şi operaţiunilor cibernetice comerciale, încercând să “erodeze avantaje operaţionale şi tehnologice ale SUA”.

Citește mai departe

Tehnologie

Zuckerberg atacat de un cofondator Facebook. Acesta cere scindarea grupului

Publicat

pe

De către

PE SCURT
Unul dintre co-fondatorii Facebook, Chris Hughes, pledează pentru scindarea grupului în trei şi îl critică pe actualul CEO, Mark Zuckerberg, pe care îl acuză de concentrarea puterii și sacrificarea protecţiei vieţii private în favoarea „clic”-ului, transmite digi24, citând Agerpres și News.ro.

Chris Hughes, care a fondat în Facebook în urmă cu 15 ani împreună cu Mark Zuckerberg şi alţii, în perioada în care erau studenţi la Harvard, crede că Guvernul american ar trebui să dezasambleze platforma social media.

PE LUNG

„Este timpul pentru scindarea Facebook” prin separarea reţelei de socializare – activitatea sa iniţială – de aplicaţiile Instagram şi WhatsApp, scrie, într-un articol publicat de The New York Times, Chris Hughes, cofondator al grupului Facebook, pe care între timp l-a părăsit.

Hughes susţine că Zuckerberg deţine „o putere necontrolată”, ceea ce reprezintă un fapt fără precedent şi total contrar spiritului american.

„Mark este o persoană bună. Dar sunt furios că această concentrare a lui pe creştere l-a făcut să sacrifice securitatea pentru clicuri”, a scris Hughes. „Sunt îngrijorat că Mark s-a înconjurat de o echipă care îi consolidează părerile şi nu i le contestă”, adaugă el.

În acelaşi articol, Hughes cere Comisiei Federale pentru Comerţ şi Departamentului de Justiţie să oblige Facebook să facă din Instagram şi WhatsApp companii separate şi să interzică Facebook să facă achiziţii timp de câţiva ani.

„Mark Zuckerberg nu poate repara Facebook, dar guvernul nostru poate”, a mai scris el. „Aspectul cel mai problematic al puterii Facebook este controlul unilateral al lui Mark asupra discursului. Nu există precedent privind abilitatea lui de a monitoriza, organiza şi chiar cenzura conversaţii a două miliarde de oameni”, arată fostul partener al lui Zuckerberg.

Mai multe detalii pe digi24

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social47 de minute în urmă

Un asteroid sub forma unui de titirez va trece aproape de Pământ, cu propria lună după el

PE SCURT Un asteroid sub forma unui de titirez va trece aproape de Pământ, cu propria lună după el. Asteroidul...

SocialO oră în urmă

O femeie din Hâncești, condamnată la 7 ani. A racolat o tânără și a obligat-o să se prostitueze în Turcia

PE SCURT O locuitoare a raionului Hânceşti, de 36 de ani, a fost condamnată la 7 ani de închisoare, după...

Social2 ore în urmă

Pericol de inundații în raionul Ștefan Vodă. A fost dispusă crearea unei celule de criză

PE SCURT Pericol de inundații în raionul Ștefan Vodă, în special în localitățile din zona limitrofă a râului Nistru. Din...

Cultură14 ore în urmă

Documentarul „Moldova 89-91″ al regizorului Eugen Damaschin. Despre cum Moldova și-a câștigat independența// VIDEO

PE SCURT Versiunea completă a documentarului „Moldova 89-91″ al regizorului moldovean Eugen Damaschin a fost publicată astăzi pe portalul Newsmaker....

Social17 ore în urmă

Moldova.org, desemnată cea „mai proactivă instituție media” pentru Egalitate

Redacția Moldova.org a fost desemnată drept cea mai proactivă instituție media de către Consiliul pentru prevenirea, eliminarea discriminării  și asigurarea...

Politică18 ore în urmă

Atacuri înjositoare în adresa Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase la contramanifestația din fața Guvernului// FOTO

PE SCURT Blocul ACUM a organizat astăzi un flashmob în fața Guvernului împotriva scumpirii prețurilor la carburanți. În același timp,...

Social21 de ore în urmă

În Chișinău au fost pornite mai multe camere video pentru monitorizarea traficului rutier. Vezi locațiile

PE SCURT Inspectoratul Național de Patrulare a informat astăzi conducătorii auto că în Chișinău au fost pornite mai multe camere...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri6 zile în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Irina Vlah, înregistrată în calitate de candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei

PE SCURT Irina Vlah a fost înregistrată în calitate de candidat independent la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei....

Alegeri3 săptămâni în urmă

Candidații la funcția de bașcan vor susține testul la limba găgăuză. Prima își va testa cunoștințele Irina Vlah

PE SCURT Pentru a fi înscriși în cursa pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, candidații vor trebui să susțină testul...

Alegeri3 săptămâni în urmă

În Găgăuzia a început campania electorală pentru alegerea başcanului

PE SCURT În Găgăuzia a început astăzi campania electorală pentru alegerile bașcanului autonomiei care vor avea loc pe 30 iunie,...

Alegeri3 săptămâni în urmă

Unde pot vota cetățenii români din R. Moldova la europarlamentare / Lista secțiilor de votare

PE SCURT Pentru cetățenii români din R. Moldova vor fi deschide 36 de secții de votare a membrilor Parlamentului European....

Alegeri4 săptămâni în urmă

Ce efecte ar putea avea alegerile anticipate

PE SCURT Diminuarea caracterului geopolitic în recentele alegeri parlamentare, tergiversarea procesului de operaționalizare a structurilor instituționale ale noului parlament ales,...

Alegeri4 săptămâni în urmă

Cine sunt magistrații care au decis că nu renunțăm la sistemul electoral mixt

PE SCURT Cei șase magistrați ai Curții Constituționale au decis, la sfârșitul acestei săptămâni, că în cazul alegerilor parlamentare anticipate vom...

Advertisement

Opinii

mai 2019
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com