Connect with us

Tehnologie

De la idee la afacere, în 54 de ore

Publicat

pe

Nu mai este secret pentru nimeni că domeniul IT din Republica Moldova se dezvoltă cu pași alerți. An de an, numărul evenimentelor dedicate comunității de profil crește odată cu cel al oportunităților și start-up-urilor. Bunăoară, la cea de-a zecea ediție a StartUp Weekend, timp de 54 de ore, s-au născut 12 idei de proiecte care ar face viața mai ușoară multora dintre noi, începând de la grija pentru sănătate și terminând cu ceva mai plăcut – călătoriile.

La ediția aniversară a evenimentului,  participanții s-au unit în 12 echipe și au avut la dispoziție două zile pentru a transforma o idee într-o afacere viabilă. Da, ei au elaborat chiar și modele de business bine definite, planul de marketing și s-au pregătit să-și promoveze ideea în fața unor potențiali investitori.

Desigur că ei nu au făcut aceste lucruri neajutați. Fiind o ediție aniversară, aceasta s-a evidențiat și prin numărul mentorilor. Astfel, participanții au avut acces la cunoștințele a 15 experți din diverse domenii. „Eu, de exemplu, vin din domeniul digital marketing și consumer experience. Au fost mentori specializați în front-end și back-end, design, developement, etc. Respectiv, totul a fost organizat în așa fel, încât participanții să-și vadă proiectele din mai multe unghiuri”, spune Uliana Sidorenko, specialistă în Digital Marketing în cadrul Philip Morris Moldova, care are în spate zece ani de experiență în domeniu.

Safe zone pentru dezvoltare

„Rolul nostru, ca mentori, nu a fost să le zicem ce anume să facă sau nu, ci mai degrabă să le punem întrebări în așa fel, încât ei să meargă în direcția potrivită. Să le dăm ocazia ca ei singuri să înțeleagă ce au de făcut, punând întrebările corecte. De fapt, nu doar ei au avut de învățat de la noi, dar și noi, mentorii, am avut de învățat de la ei. Asta a făcut din mentoratul la StartUp Weekend o experiență inedită pentru mine”, continuă ea.

Uliana Sidorenko, specialistă în Digital Marketing în cadrul Philip Morris Moldova

Mentoratul, pentru Uliana Sidorenko, este și el un fel de start-up, or este pentru prima dată când ea a jucat rolul unui consilier de acest gen. Mai mult, ea consideră că StartUp Weekend este un eveniment de nivel înalt și unul foarte util pentru Republica Moldova, atât pentru dezvoltarea domeniului IT, cât și pentru susținerea tinerilor talente. „Participanților le-a fost oferită posibilitatea extraordinară de a încerca să-și dezvolte ideea cap-coadă, să o prezinte juriului și, plus la toate, posibilitatea de a câștiga premii și susținere. Sper să mai am ocazia să particip la astfel de proiecte”, spune Uliana entuziasmată.

Un alt expert de cunoștințele căruia au putut beneficia participanții a fost Alexandr Lipov, director operațional al companiei AAHA.co și product manager. Acesta are experiență de peste 10 ani în industria IT, începând de la dezvoltare și continuând cu management, administrare a diferitor companii – de la aplicații mobile până la sisteme bancare. Pe Alexandr, experiența anterioară de colaborare cu diverse companii, startup-uri, cu proiecte și companii mai serioase îl ajută să adreseze întrebările corecte, dar și să observe elementele care lipsesc, venind cu recomandări. „Îi ajut și să înțeleagă ce problemă rezolvă cu ajutorul proiectului lor. Este important ca ei să demonstreze că această problemă există, că ea poate genera un business, adică oamenii vor fi gata să plătească pentru rezolvarea acesteia, ca să le fie mai ușor și confortabil”, explică Alexandr. Potrivit lui, statistica arată că puține din aceste startup-uri își vor continua activitatea ulterior. Însă, avantajul evenimentelor de acest gen este că ele generează idei și inspiră oamenii să producă și să fie inovativi. „După cum zic și organizatori, acesta este un „safe zone” (zonă sigură). Pe parcursul acestor 54 de ore se formează un anumit context, o atmosferă unde oamenilor nu le mai este frică să propună ceva nou, unde ei sunt susținuți în toate felurile și unde își pot verifica ideile, adresa întrebări și cere ajutor. Astfel, ei scapă de anumite bariere interne. Nu în ultimul rând, asemenea evenimente oferă posibilitatea, de a se lansa chiar și pe piața noastră mică. În ziua de azi, lumea este destul de globală și comună. O idee se poate naște oriunde în lume”, afirmă Alexandr Lipov.

Nu există probleme, fără soluții

Fiind ghidați de mentori, participanții au reușit să construiască soluții pentru problemele identificate mai devreme. Astfel, cea de-a zece ediție a StartUp Weekend s-a încheiat cu selectarea a trei echipe câștigătoare, o mențiune de onoare și un premiu special. Echipa ICQ a luat locul III, dezvoltând o aplicație care ar transforma experiența de călătorie în una foarte specială, oferind turistului tot felul de instrucțiuni și sarcini. Echipa Neatpal, care a gândit un fel de Uber, doar că pentru curățarea caselor, a luat locul II. Premiul mare s-a dus la echipa Viigo.me, care va construi o aplicație mobilă, ce va avea grijă de sănătatea utilizatorului și îl va responsabiliza să meargă la doctor la timp. Mențiunea de onoare i-a fost oferită echipei Qbell (o aplicație care permite chemarea chelnerului scanând un QR code de pe masă), iar premiul special – echipei Veezify, care vrea să elaboreze o aplicație mobilă, ce va permite persoanelor necunoscute să se găsească reciproc pe o rază de 30 de metri.

„Au fost înregistrate 12 idei demne de atenție, iar eu chiar eram curioasă cine va învinge, pentru că am mizat pe câteva din ele”, recunoaște Uliana Sidorenko, mai ales că echipa Viigo.me a fost și prima cu care a comunicat în cadrul StartUp Weekend. Mai mult, ea declară că ar folosi această aplicație. „Mă gândesc la acest app, în special ca un om care urăște să meargă la doctori. Respectiv, mie mi-ar prinde bine o aplicație mobilă, care să mă bâzâie într-una și să insiste să merg la doctor. O să folosesc neapărat aplicația asta când va fi lansată și chiar cred că membrii echipei din spatele ei sunt genul de oameni care fac lucrurile până la capăt”, spune Uliana Sidorenko, specialista în Digital Marketing în cadrul Philip Morris Moldova.

În același timp, Alexandri Lipov spune că este interesat de toate cele trei aplicații care au atras atenția juriului. „Eu m-aș folosi de toate, când vor fi funcționale. Mă interesează sănătatea, dar și turismul. În călătorii nu mai e interesant pur și simplu să mergi, dintr-un loc în altul, și să faci check-in-uri, e nevoie de interactivitate, de gamification. Elementele de joc vor diversifica experiențele, va garanta noi emoții. Nu prea îmi place să fac curățenie, ba chiar foarte des apelez la serviciile companiilor terțe care oferă asemenea servicii”, argumentează Alexandr.

Startup Weekend Moldova este eveniment emblematic pentru întreaga comunitate IT și s-a desfășurat pentru a zecea oară la Chișinău. Timp de trei zile, participanții și-au putut transpune ideile în realitate.

(P)

S-a lansat în presă în toamna lui 2012, la ziarul Timpul, unde a fost reporteră și redactoare adjunctă. S-a alăturat echipei Moldova.org începând cu iunie 2016.

Tehnologie

Visează şi realizează acum! Moldtelecom îţi oferă împrumuturi băneşti prin Mcredit – un serviciu inovator, unic pe piaţa de telecomunicaţii

Publicat

pe

De către

Moldtelecom continuă să extindă gama de servicii oferite, fiind unicul operator de telecomunicaţii care oferă astăzi împrumuturi băneşti prin serviciul inovator Mcredit. Ştim că ai zilnic o mulţime de necesităţi, precum şi visuri care așteaptă să fie realizate. Credem în tine, credem în visurile tale şi te ajutăm să le dai viaţă, oferind-ţi împrumuturi băneşti instant, fără garanţii, gaj şi certificate. Moldtelecom este operatorul tău de încredere. Iar dacă eşti abonat al companiei, îţi oferim suplimentar 50% reducere la dobânda anuală pentru ca plăcerea ta să fie maximă.

Oricare ar fi motivul solicitării împrumutului, suntem siguri că realizarea lui va fi o bucurie. Iar noi avem grijă să îţi oferim cât mai multe motive de bucurie prin serviciile oferite.

Sărbătorile abia încep. Fie că îți doreşti să schimbi ceva în casă, să surprinzi plăcut persoana dragă sau poate vrei să îţi faci ţie cadou un smartphone, o pereche de pantofi, să pleci în vacanţă cu familia sau pur şi simplu vrei să achiţi datoriile acumulate, alege serviciul Mcredit. Primeşti până la 15000 lei doar cu buletinul.

Mcredit este alegerea unei persoane moderne, libere şi rezonabile. Fără cozi, fără tărăgănări birocratice şi fără cerinţe privind nivelul veniturilor, primeşti un împrumut bănesc în cel mai favorabil şi convenabil mod. Vizitează orice filială a companiei, prezentând un act de identificare și solicită împrumut, iar consultantul va completa cererea şi, în doar câteva minute, vei primi mijloacele băneşti în valoare de până la 15000 lei pe contul tău bancar. Ai termen de la 6 până la 24 luni de rambursare, cu posibilitate de restituire anticipată şi 50% reducere la dobânda anuală dacă eşti client Moldtelecom.

În plus, accesează calculatorul online şi vizualizează imediat detaliile despre cât şi cum plăteşti.

Împrumuturile băneşti sunt oferite de partenerul Moldtelecom – Amigo Credit.

Cu Mcredit ai încă un avantaj să fii cu noi. Moldtelecom – operatorul numărul 1 în soluţii mobile – fixe – Internet şi TV integrate.

Citește mai departe

Știință

Pe Lună a răsărit prima plantă

Publicat

pe

De către

Semințele de bumbac au răsărit într-un container ermetic, care se află în modulul Chang’e-4, trimis pe Lună de China. Noutatea a fost lansată de agenția BBC cu referință la Administrația Spațială chineză.

Acesta este un moment istoric pentru întreaga lume. Până la acest moment, plantele creșteau doar în cadrul Stației Spațiale Internaționale.

De ce este important?

Dacă în condițiile gravitației lunare este posibil de cultivat și alte plante, participanții misiunilor de lungă durată vor putea să-și asigure hrana fără a aștepta provizii de pe Pământ. Pe lângă bumbac, în container se mai află tuberculi de cartof, semințe de rapiță, drojdii și ouă ale musculițelor de oțet.

Specialiștii supraveghează experimentul de crearea unui ecosistem închis prin intermediul a două camere, instalate în containerul cu nutrienții necesari plantelor.

Modulul lunar chinez s-a aselenizat pe data de 3 ianuarie, pe fața nevăzută a Lunii. Sarcina modulului este să fotografieze suprafața Lunii și să studieze rocile selenare.

Citește mai departe

Economie

Curajul celor 1000: viitorul IT va ajunge în mâinile femeilor

Publicat

pe

De către

Vin din diverse domenii și au vârste diferite, dar toate au luat aceeași decizie fermă – să își schimbe radical activitatea, învățând de la zero o nouă profesie. Și nu oricare, ci una a viitorului, solicitată pe piața muncii și bine plătită, dar rezervată, până nu demult, bărbaților. O „armată” din 1000 de femei, echipate cu mouse și tastatură, a declarat război stereotipurilor și este pe cale să schimbe pentru totdeauna fața domeniului IT în Moldova.

Faptul că femeile sunt subreprezentate în sectorul TIC este puțin spus, iar proiectele care le oferă posibilitatea de a-și revendica un loc în acest „club al bărbaților” se bucură de un enorm succes. Unde mai pui că în 2018 nici școala nu mai e cum a fost odată – în doar 15 minute pe zi, online, cu program flexibil, sute de femei studiază pentru a deveni programatoare. Este vorba despre un program de instruire implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor) și sprijinul financiar al Guvernului Suediei, în cadrul Proiectului „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor”.

Irina, studentă în cadrul programului: „Sunt contabilă, dar de mult timp mă gândesc să schimb profesia și domeniul de activitate, îmi este mult mai interesant tot ce ține de Tehnologiile Informaționale. Cred că este profesia viitorului, o activitate convertibilă, iar dacă vrei să pleci mai departe, poți munci din orice colț al lumii. Am mai făcut cursuri în domeniu, dar când lucrezi full-time este greu să ții pasul. Aici îmi place pentru că acest curs durează 15 minute pe zi, dar poți să acorzi cât timp dorești, poate și câteva ore, ca să faci totul mai aprofundat. Lucrând cu normă întreaga, nu puteam acorda foarte mult timp studiilor și dezvoltării personale, dar aici este comod, poți face cursurile de acasă, singura condiție fiind că trebuie să lucrezi zilnic. Pe viitor îmi doresc să fac programare și să continui studiile, după ce închei totul aici. Mi-am propus să lucrez ca web developer chiar de anul următor, iar inițiativa de a face cursuri personalizate împreună cu unele companii IT este foarte binevenită.”

Participantele la program studiază pentru a deveni programatoare Front-End, una dintre cele mai solicitate profesii piața forței de muncă. Aceasta presupune activitatea de programare a interfeței site-ului sau aplicației web cu care interacționează utilizatorii. În cadrul cursului, fetele și femeile însușesc cunoștințele de bază, necesare pentru crearea unui site web sau a unei aplicații cu o structură semantică solidă. În același timp, ele învață să construiască produse care vor oferi utilizatorilor experiențe web interactive, comode și plăcute.

Olga, studentă în cadrul programului: „Acum că am revenit acasă, după câțiva ani petrecuți în Italia, mă gândeam să fac niște cursuri pe acest subiect. Am fost și mai motivată să vin la aceste cursuri, după ce am încheiat concediul de maternitate. În aproximativ 6 ani în care am stat acasă, am cam uitat multe lucruri. Înainte să vin la aceste instruiri, dacă cineva vorbea cu mine în termeni de specialitate, nu înțelegeam prea multe. Acum înțeleg și chiar pot explica detalii despre HTML sau JavaScript, de exemplu. Am învățat baza, chestii elementare, utile pentru viitor. Urmează să facem CSS, testare software și altele. Acum pot să scriu coduri pe care le introduc într-un anumit program și obțin ceea ce am dorit. Progresele înregistrate la aceste cursuri mă fac să fiu super mândră de mine și de tot ceea ce pot face acum. Încă sunt la o etapă incipientă, dar cu multă perseverență și continuând să studiez, făcând și practica pentru ca să implementez tot ce am învățat, mi-aș dori să fac programare pe viitor.”

Participantele la programul de instruire beneficiază de sesiuni online și offline în perioada octombrie 2018 – mai 2019. Pe parcursul a 6 luni, ele au sarcina de a studia online, câte minim 15 minute pe zi, pentru a acumula 8000 de puncte la cele patru cursuri din specialitate: HTML, CSS, Javascript, VueJS+ES 6. Următoarele 2 luni vor fi dedicate atelierelor practice, în cadrul cărora participantele vor studia, fiind îndrumate de mentori cu experiență. În total, vor parcurge 40 de ore de instruire practică, realizate la centrul de training. Pentru a încuraja accesul femeilor la cea mai dinamică industrie, cursurile din cadrul programului sunt oferite în mod gratuit, în limbile română și rusă.

Elena Boldurescu, studentă în cadrul programului: „Sunt profesoară de matematică și mi-am dorit întotdeauna să cunosc tot ce ține de domeniul IT. Anul trecut am depus actele pentru ca să fac un masterat în domeniu, pentru că mi se părea o continuare firească a studiilor mele, dar am reununțat pentru că nu îmi puteam permite să plăteasc pentru acele studii. Anunțul despre acest curs a fost o provocare pentru mine, mi-aș dori să cunosc lumea IT și sunt deschisă pentru formarea în acest domeniu al viitorului. La cursurile de matematică fac paralele cu informatica și tot ce ține de tehnologiile avansate. În activitățile noastre le demonstrez în mod practic copiilor importanța acestui domeniu și le vorbesc despre oportunitățile pe care le au în acest domeniu, pentru că IT reprezintă ziua de mâine.”

Cele 1000 de fete și femei din toată țara care au fost acceptate în cadrul programului, studiază în prezent prima etapă, iar pentru etapa de ateliere participantele vor fi admise în baza performanțelor atinse pe parcursul celor 6 luni de instruire online și a rezultatelor înregistrate în CV-ul automatizat. Programul are acoperire națională și este deschis tuturor fetelor și femeilor care au atins vârsta de 18 ani.

Ana Chirița, Director Executiv al Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC: „În câțiva ani domeniul IT din țara noastră poate arăta altfel, dacă vom oferi șanse egale și vom insufla fetelor și femeilor încrederea că ele pot face această profesie, își pot manifesta creativitatea și pot avea cariere frumoase în domeniile tehnologice. Noi ne propunem ca un număr cât mai mare de femei și fete să îmbrățișeze o carieră în domeniul IT. Din acest motiv, am lansat și desfășurăm în parteneriat cu UN Women, Guvernul Suediei și Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională programe care să susțină sau să încurajeze fetele să aleagă asemenea cariere.”

Lucreția Ciurea, specialistă monitorizare și evaluare în cadrul UN Women: „Asigurarea egalității de gen și abilitarea femeilor este mandatul de bază al Entității Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor. Și asta pentru că inegalitățile de gen încă sunt prezente în viața noastră de zi cu zi. Dacă ne uităm la situația de pe piața muncii, vedem că profesiile cele mai slab plătite sunt preponderent „feminizate” și femeile primesc salarii mai mici decât bărbații în total pe economie cu circa 13-14 procente. Pentru a diminua aceste dezechilibre am identificat, împreună cu fetele și femeile, cu partenerii de dezvoltare domeniul de activitate IT, care deschide mai multe oportunități și posibilități. Suntem siguri de faptul că, odată cu implicarea femeilor în acest domeniu, va beneficia toată societatea, dar în primul rând fetele și femeile și familiile acestora”.

Proiectul „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor” a fost lansat în iunie 2018, cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei și al UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor). Obiectivul principal al proiectului este promovarea egalității de gen prin intermediul tehnologiilor informației și comunicațiilor și sensibilizare asupra faptului că tehnologiile sunt instrumente ce permit crearea unei societăți în care femeile și bărbații pot contribui și participa în mod substanțial și în egală măsură. Acțiunile realizate în cadrul proiectului vin să ofere fetelor și femeilor din Moldova susținerea pentru a-și valorifica plenar potențialul și vocația și a se afirma în calitate de profesioniste, lidere sau antreprenoare.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Alegeri9 minute în urmă

Circumscripția 18, Orhei / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri2 ore în urmă

Câte secții de votare vor fi deschise în străinătate

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit, la propunerea Guvernului Republicii Moldova, organizarea a 125 de secţii de votare în străinătate...

Alegeri3 ore în urmă

Circumscripția 17, Nisporeni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Cultură3 ore în urmă

Ultima fiță la modă: blugi asimetrici, cu un crac „slim” şi unul larg

Autorul pantalonilor este un designer vestimentar din Ucraina. Se numește Ksenia Schnaider şi a prezentat pe Instagram jeanșii asimetrici. View...

Cultură4 ore în urmă

ZdG: Cât a costat Târgul de Crăciun și secretele din spatele lui

La 8 noiembrie 2018, Guvernul a decis, prin hotărâre, alocarea a opt milioane de lei pentru organizarea Târgului de Crăciun,...

Alegeri5 ore în urmă

Primari, consilieri, directori – cine sunt candidații cu cele mai „tari” grupuri de inițiativă

Moldova.org, ca să vă prezinte portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupul de inițiativă pentru una dintre cele 51 de...

Alegeri5 ore în urmă

Circumscripția 30, Chișinău, sectorul Ciocana / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri7 ore în urmă

Circumscripția 38, Hâncești / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri10 ore în urmă

Guvernul a permis construcția de spații locative asociației „Lăutarii”, condusă de Botgros

Guvernul a aprobat ieri, 18 ianuarie, unele modificări la Hotărârea Guvernului privind transmiterea cu titlu gratuit a sectorului de teren –...

AlegeriO zi în urmă

Circumscripția 7, Soroca/ Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

AlegeriO zi în urmă

PSRM despre decizia Guvernului de a deschide 11 secții de vot în Rusia: Lipsește sute mii de cetățeni de dreptul la vot

Partidul Socialiștilor și-a exprimat astăzi „indignarea profundă” față de decizia Guvernului de a deschide 11 secții de votare pe teritoriul...

AlegeriO zi în urmă

Circumscripția 6, Drochia/ Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

AlegeriO zi în urmă

Guvernul a decis: Peste hotare vor fi deschise 125 secții de vot la alegerile din 24 februarie

La alegerile parlamentare din 24 februarie curent vor fi deschise 125 de secții de vot peste hotarele R. Moldova, cu...

Alegeri2 zile în urmă

Andrian Candu: Consider că e o greșeală că Maia Sandu merge în circumscripția nr.50

Președintele Parlamentului Andrian Candu, care este și vicepreședintele Partidului Democrat, consideră că este o greșeală că lidera Partidului Acțiune și...

Advertisement

Opinii

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com