Connect with us

Tehnologie

De la idee la afacere, în 54 de ore

Publicat

pe

Nu mai este secret pentru nimeni că domeniul IT din Republica Moldova se dezvoltă cu pași alerți. An de an, numărul evenimentelor dedicate comunității de profil crește odată cu cel al oportunităților și start-up-urilor. Bunăoară, la cea de-a zecea ediție a StartUp Weekend, timp de 54 de ore, s-au născut 12 idei de proiecte care ar face viața mai ușoară multora dintre noi, începând de la grija pentru sănătate și terminând cu ceva mai plăcut – călătoriile.

La ediția aniversară a evenimentului,  participanții s-au unit în 12 echipe și au avut la dispoziție două zile pentru a transforma o idee într-o afacere viabilă. Da, ei au elaborat chiar și modele de business bine definite, planul de marketing și s-au pregătit să-și promoveze ideea în fața unor potențiali investitori.

Desigur că ei nu au făcut aceste lucruri neajutați. Fiind o ediție aniversară, aceasta s-a evidențiat și prin numărul mentorilor. Astfel, participanții au avut acces la cunoștințele a 15 experți din diverse domenii. „Eu, de exemplu, vin din domeniul digital marketing și consumer experience. Au fost mentori specializați în front-end și back-end, design, developement, etc. Respectiv, totul a fost organizat în așa fel, încât participanții să-și vadă proiectele din mai multe unghiuri”, spune Uliana Sidorenko, specialistă în Digital Marketing în cadrul Philip Morris Moldova, care are în spate zece ani de experiență în domeniu.

Safe zone pentru dezvoltare

„Rolul nostru, ca mentori, nu a fost să le zicem ce anume să facă sau nu, ci mai degrabă să le punem întrebări în așa fel, încât ei să meargă în direcția potrivită. Să le dăm ocazia ca ei singuri să înțeleagă ce au de făcut, punând întrebările corecte. De fapt, nu doar ei au avut de învățat de la noi, dar și noi, mentorii, am avut de învățat de la ei. Asta a făcut din mentoratul la StartUp Weekend o experiență inedită pentru mine”, continuă ea.

Uliana Sidorenko, specialistă în Digital Marketing în cadrul Philip Morris Moldova

Mentoratul, pentru Uliana Sidorenko, este și el un fel de start-up, or este pentru prima dată când ea a jucat rolul unui consilier de acest gen. Mai mult, ea consideră că StartUp Weekend este un eveniment de nivel înalt și unul foarte util pentru Republica Moldova, atât pentru dezvoltarea domeniului IT, cât și pentru susținerea tinerilor talente. „Participanților le-a fost oferită posibilitatea extraordinară de a încerca să-și dezvolte ideea cap-coadă, să o prezinte juriului și, plus la toate, posibilitatea de a câștiga premii și susținere. Sper să mai am ocazia să particip la astfel de proiecte”, spune Uliana entuziasmată.

Un alt expert de cunoștințele căruia au putut beneficia participanții a fost Alexandr Lipov, director operațional al companiei AAHA.co și product manager. Acesta are experiență de peste 10 ani în industria IT, începând de la dezvoltare și continuând cu management, administrare a diferitor companii – de la aplicații mobile până la sisteme bancare. Pe Alexandr, experiența anterioară de colaborare cu diverse companii, startup-uri, cu proiecte și companii mai serioase îl ajută să adreseze întrebările corecte, dar și să observe elementele care lipsesc, venind cu recomandări. „Îi ajut și să înțeleagă ce problemă rezolvă cu ajutorul proiectului lor. Este important ca ei să demonstreze că această problemă există, că ea poate genera un business, adică oamenii vor fi gata să plătească pentru rezolvarea acesteia, ca să le fie mai ușor și confortabil”, explică Alexandr. Potrivit lui, statistica arată că puține din aceste startup-uri își vor continua activitatea ulterior. Însă, avantajul evenimentelor de acest gen este că ele generează idei și inspiră oamenii să producă și să fie inovativi. „După cum zic și organizatori, acesta este un „safe zone” (zonă sigură). Pe parcursul acestor 54 de ore se formează un anumit context, o atmosferă unde oamenilor nu le mai este frică să propună ceva nou, unde ei sunt susținuți în toate felurile și unde își pot verifica ideile, adresa întrebări și cere ajutor. Astfel, ei scapă de anumite bariere interne. Nu în ultimul rând, asemenea evenimente oferă posibilitatea, de a se lansa chiar și pe piața noastră mică. În ziua de azi, lumea este destul de globală și comună. O idee se poate naște oriunde în lume”, afirmă Alexandr Lipov.

Nu există probleme, fără soluții

Fiind ghidați de mentori, participanții au reușit să construiască soluții pentru problemele identificate mai devreme. Astfel, cea de-a zece ediție a StartUp Weekend s-a încheiat cu selectarea a trei echipe câștigătoare, o mențiune de onoare și un premiu special. Echipa ICQ a luat locul III, dezvoltând o aplicație care ar transforma experiența de călătorie în una foarte specială, oferind turistului tot felul de instrucțiuni și sarcini. Echipa Neatpal, care a gândit un fel de Uber, doar că pentru curățarea caselor, a luat locul II. Premiul mare s-a dus la echipa Viigo.me, care va construi o aplicație mobilă, ce va avea grijă de sănătatea utilizatorului și îl va responsabiliza să meargă la doctor la timp. Mențiunea de onoare i-a fost oferită echipei Qbell (o aplicație care permite chemarea chelnerului scanând un QR code de pe masă), iar premiul special – echipei Veezify, care vrea să elaboreze o aplicație mobilă, ce va permite persoanelor necunoscute să se găsească reciproc pe o rază de 30 de metri.

„Au fost înregistrate 12 idei demne de atenție, iar eu chiar eram curioasă cine va învinge, pentru că am mizat pe câteva din ele”, recunoaște Uliana Sidorenko, mai ales că echipa Viigo.me a fost și prima cu care a comunicat în cadrul StartUp Weekend. Mai mult, ea declară că ar folosi această aplicație. „Mă gândesc la acest app, în special ca un om care urăște să meargă la doctori. Respectiv, mie mi-ar prinde bine o aplicație mobilă, care să mă bâzâie într-una și să insiste să merg la doctor. O să folosesc neapărat aplicația asta când va fi lansată și chiar cred că membrii echipei din spatele ei sunt genul de oameni care fac lucrurile până la capăt”, spune Uliana Sidorenko, specialista în Digital Marketing în cadrul Philip Morris Moldova.

În același timp, Alexandri Lipov spune că este interesat de toate cele trei aplicații care au atras atenția juriului. „Eu m-aș folosi de toate, când vor fi funcționale. Mă interesează sănătatea, dar și turismul. În călătorii nu mai e interesant pur și simplu să mergi, dintr-un loc în altul, și să faci check-in-uri, e nevoie de interactivitate, de gamification. Elementele de joc vor diversifica experiențele, va garanta noi emoții. Nu prea îmi place să fac curățenie, ba chiar foarte des apelez la serviciile companiilor terțe care oferă asemenea servicii”, argumentează Alexandr.

Startup Weekend Moldova este eveniment emblematic pentru întreaga comunitate IT și s-a desfășurat pentru a zecea oară la Chișinău. Timp de trei zile, participanții și-au putut transpune ideile în realitate.

(P)

S-a lansat în presă în toamna lui 2012, la ziarul Timpul, unde a fost reporteră și redactoare adjunctă. S-a alăturat echipei Moldova.org începând cu iunie 2016.

Tehnologie

Bucură-te de BONUS până la 50 GB de Internet Mobil şi smartphone-uri de top la preţ de sărbătoare, cu abonamentele Unite

Publicat

pe

De către

De sărbători cu toţii vrem să ne simţim copii şi să primim cadouri mari. Unite are grijă să îţi aducă magia chiar din primele zile ale iernii. Conectează-te începând cu 3 decembrie 2018 la abonamentele Unite şi primeşte până la 50 GB bonus trafic internet mobil. În plus, ai nelimitat în rețea şi smartphone-uri de top la super-preț în rate.

Cu abonamentul Unite, trăieşti sărbătorile la intensitate maximă şi eşti conectat la tot ceea ce iubeşti mai mult. Ai comunicare nelimitată cu toţi cei din reţea şi o experienţa voce superioară. În perioada când toţi îşi sună apropiaţii, te bucuri de conexiune rapidă, de apeluri fără întreruperi şi de voce perfect retransmisă, astfel încât toate urările tale de bine şi emoţiile se vor simţi ca în realitate.

Iar traficul de internet îţi ajunge ca să fii mereu online, la curent cu tot ce este nou, să asculţi muzică de sărbătoare şi să distrezi aşa cum ţi-ai dorit tot anul.

Iar dacă eşti în căutarea unui cadou pentru cei dragi sau chiar pentru tine, un smartphone este mereu o alegere potrivită. De aceea, Unite îţi oferă smartphone-uri performante la cele mai bune preţuri în rate ca să ai mereu acces la serviciile, aplicaţiile, jocurile preferate şi să imortalizezi prin poze de o calitate de apreciat cele mai frumoase momente ale acestor sărbători.

  • Samsunt Galaxy J380 lei – 80 lei lunar, cu abonament Unite de la 60 lei;

  • Xiaomi Redmi 6, 32 GB (2018) – 110 lei lunar, cu abonament Unite de la 80 lei;

  • Xiaomi Mi A2 lite 3, 32GB (2018) – 140 lei lunar, cu abonament Unite de la 150 lei;

Pentru ca plăcerea să fie la maximum, îţi livrăm acasă abonamentul şi smartphone-ul ales. Intră pe unite.md, alege abonamentul şi smartphone-ul potrivit pentru tine şi expediază comanda online, iar noi îţi aducem contractul, cartela şi telefonul acasă.

Savurează iarnă şi bucură-te de sărbători ca un copil, primind  bonusuri generoase şi o mulţime de beneficii de la Unite, operatorul numărul 1 de Internet mobil şi în calitate voce. Parte a familiei Moldtelecom.

Detalii la 1181

www.unite.md

Citește mai departe

Tehnologie

Conectează 3 servicii Moldtelecom într-un singur abonament – Internet, Televiziune, Unite şi bucură-te de smartphone-uri de top la un preţuri speciale, de sărbătoare

Publicat

pe

De către

Un smartphone rămâne a fi cel mai căutat cadou de sărbători. La Moldtelecom, te bucuri de cele mai generoase cadouri anul împrejur, iar de Crăciun primeşti mai mult. Conectează într-un singur abonament serviciul de Internet fix, televiziune digitală şi telefonie mobilă Unite şi primeşte smartphone-uri de top la preţuri speciale, de sărbătoare. Doar 299 lei, preţ total pentru un Samsung J2 Core (2018) şi 399 lei, preţ total pentru Samsung J4+ (2018).

E atât de simplu să ai toate serviciile de care ai nevoie pentru comunicare la un singur operator. Iar pentru combinarea acestora între ele să primeşti cadouri pe măsură.

Combină pe un termen de 24 luni serviciul de Internet fix de 100 Mbps la 160 lei, cu serviciul de televiziune digitală începând cu pachetul premier (cu 124 de canale TV, dintre care 28 în format HD) şi serviciul de telefonie mobilă Unite de la 75 lei (cu 250 minute şi 3GB bonus) şi achită pentru tot doar 290 lei pe lună. Iar adiţional, te bucuri de un preţ special, de doar 299 lei total pentru un Samsung J2 Core (2018).

Îţi recomandăm şi o altă combinaţie avantajoasă de servicii. Internet fix de 100 Mbps, cu televiziune digitală – pachetul Univers (193 canale TV, dintre care 44 în format HD) şi telefonie mobilă Unite de la 200 lei (cu 1000 minute şi 10 GB bonus), toate pentru 415 lei lunar. Iar suplimentar, te bucuri de un preţ special de 399 lei total pentru un Samsung J4+ (2018).

Pe lângă cele menţionate, la Moldtelecom mai ai o mulţime de beneficii.

Pentru Internet fix de la Moldtelecom beneficiezi de acoperire naţională, trafic internet nelimitat, calitate şi stabilitate garantată printr-o reţea de fibră optică 100 G şi de posibilitatea conectării serviciului safe web şi turbo buton.

Televiziunea digitală de la Moldtelecom îţi oferă pe lângă multitudinea de canale TV, serviciul Multisceen şi MEGOGO incluse gratuit. În plus, te bucuri de funcţii interactive: pauză, reluare, înregistrare; ghidul electronic de programe cu posibilitatea de a seta liste de programe favorite, arhiva TV, schimbarea limbii de difuzare şi a subtitrărilor şi de o telecomandă unică.

Abonamentele de telefonie mobilă Unite îţi oferă bonus generos de Internet mobil, cele mai mici tarife extra pachet pentru apeluri în reţea şi apeluri naţionale, comunicare gratuită şi nelimitată în rețeaua Unite şi Moldtelecom, posibilitatea de a alege între minute, SMS sau MB precum şi cele mai bune preţuri în rate la smartphone-uri performante.

Ai toate motivele să alegi şi să combini între ele serviciile Moldtelecom. Iar acum le mai poţi comanda online cu livrare acasă. Intră pe moldtelecom.md, fă combinaţia de servicii, expediază comanda şi vei primi contractul, echipamentele şi conectarea la domiciliu.

Alege să petreci sărbătorile cât mai deosebit alături de cei dragi având la îndemână cele mai inovatoare servicii.

Moldtelecom este operatorul numărul 1 în soluţii integrate mobile – fixe – Internet – TV.

Citește mai departe

Tehnologie

Alege Internet Oriunde de la Unite şi ai 20 GB la doar 120 lei lunar şi modem 4G cu WiFi, cadou la conectare

Publicat

pe

De către

De sărbători, cadourile şi comunicarea cu cei dragi sunt ingredientele cheie pentru un spirit şi atmosferă remarcabilă. Unite îţi oferă aceste ingrediente într-un singur abonament. Alege Internet Oriunde la 120 de lei lunar şi primeşte 20 GB inclus şi modem 4G cu WiFi, cadou la conectare.

Comunică cât încape, navighează pe Internet fără preocupări, continuă să munceşti intens şi din plăcere oriunde te-ai afla, iar în timpul liber priveşte multitudinea de filme disponibile online despre sărbători. Abonamentele Internet Oriunde, cele mai generoase şi avantajoase pe piaţă îţi pun la dispoziţie atâta Internet mobil încât preocuparea ta să fie doar pentru plăceri.

Iar modemul 4G cu WiFi pe care îl primeşti cadou la conectare îţi permite să conectezi la Internet oricând şi de oriunde toate dispozitivele tale ca să fii disponibil şi în trend mereu.

Apreciem fiecare zi în care eşti cu noi, de aceea pentru fiecare an petrecut în reţea, abonamentul tău devine şi mai avantajos, cu mai mult trafic de internet mobil inclus. Iar după consumarea traficului de date inclus în abonament navighezi gratuit şi nelimitat la viteză mai redusă.

În plus, acum nu mai întrerupi activităţile tale. Intră pe unite.md, indică abonamentul Internet Oriunde potrivit pentru tine şi expediază comanda online, iar noi îţi aducem contractul, cartela şi modemul direct acasă.

Bucură-te de sărbători cu cel mai mult trafic de Internet mobil inclus şi un cadou perfect, cu abonamentele Internet Oriunde de la Unite, operatorul numărul 1 de Internet mobil şi în calitate voce. Parte a familiei Moldtelecom.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Politică8 ore în urmă

„Dacă nu putem să le ducem la bun sfârșit, de ce să începem acum?” Ce zice Andrian Candu despre demiterea lui Igor Dodon

Președintele Igor Dodon ar putea fi demis doar în urma unui referendum național, care însă nu poate fi organizat acum,...

Divertisment8 ore în urmă

În Moldova este filmat primul scurt metraj fantastic

În Republica Moldova au loc filmările primului scurt metraj fantastic „Prevestitorii furtunii”, relatează locals.md. Lucrările la acest proiect au început...

Social9 ore în urmă

Peste 1000 de locuințe, procurate în cadrul Programului „Prima Casă”

Programul „Prima Casă” a depășit pragul de 1000 de beneficiari, a anunțat astăzi premierul Pavel Filip la ședința Guvernului. Astfel,...

Politică10 ore în urmă

Ultima ședință plenară a Parlamentului din sesiunea de toamnă va avea loc la 14 decembrie

Sesiunea de toamnă a Parlamentului se va încheia pe data de 14 decembrie. Decizia a fost luată în cadrul ședinței...

Politică10 ore în urmă

Andrei Năstase, obligat să achite 1 Leu lui Ion Ceban

Andrei Năstase urmează să achite 1 leu drept despăgubire morală lui Ion Ceban. Judecătoria Chișinău a emis o hotărâre prin...

Politică11 ore în urmă

Fostul șef SIS, Artur Reșetnicov, desemnat judecător la Curtea Constituțională

Fostul șef SIS, deputatul democrat Artur Reșetnicov a fost desemnat astăzi de Guvern judecător la Curtea Constituțională. Decizia Guvernului survine...

Politică12 ore în urmă

Petiția ACUM cu 50 000 semnături pentru investigarea furtului miliardului, depusă la Parlamentul European// VIDEO

Maia Sandu și Andrei Năstase au transmis europarlamentarului Petras Austrevicius, raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova, petiția ACUM cu...

Advertisement

Opinii

Advertisement
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com