Connect with us
"
"

Social

De la 1 septembrie vor fi modificate itinerarele transportului public

Publicat

pe

PE SCURT

Primăria municipiului Chișinău anunță că începând cu ziua de duminică, 1 septembrie, vor fi operate modificări în itinerarele unor rute municipale de troleibuz și microbuz.

RTEC urmează să instaleze orarele de circulație în stațiile de așteptare de pe traseul rutei. Ce presupun aceste modificări, aflați mai jos: public.

PE LUNG

Parțial va fi modificat itinerarul rutei de troleibuz nr. 37:

tur – în raza urbei: bd. Iu. Gagarin, bd – Constantin Negruzzi – bd. Ștefan cel Mare și Sfânt – str. Ismail -str. Uzinelor, în raza sat. Bubuieci: str. Toader Bubuiog (centru);

retur – în raza sat. Bubuieci: str. Toader Bubuiog, în raza urbei: str. Uzinelor – str. Ismail – bd. Dimitrie Cantemir- bd. Iu. Gagarin.

Pe traseul rutei se stabilesc următoarele stații ale transportului public:

 tur –  Gara Feroviară – Hotelul „Cosmos”- bd. Ștefan cel Mare și Sfânt- str. A.Hâjdeu- Piața Calea Basarabiei-  SA „Tutun CTC” -Asociația „Cerealiere”- str. Negreșteni- Centrul Comercial „Keramin”- Asociația „Agromașina”- Asociația „Beton Armat SA”- Școala medie pe schimburi nr. 3; str. Voluntarilor; EFES VITANTA Moldova Brewery SA –  „Macon” SA- str. Uzinelor, 188 – sat. Bubuieci – str. Grigore Vieru – Primăria comunei Bubuieci (stația terminus);

retur – sat. Bubuieci – str. Grigore Vieru – str. Uzinelor, 188 –  „Macon” SA – EFES VITANTA Moldova Brewery SA – str. Uzinelor – Școala medie pe schimburi nr. 3 – Asociația „Beton Armat”- Asociația „Agromașina” – Centrul Comercial „Keramin” – str. Negreșteni – Asociația „Cerealiere” –  SA „Tutun  CTC”- Gara de Nord – Piața Calea Basarabiei – bd. Dimitrie Cantemir – Hotelul „Cosmos” – Gara de Feroviară.

De asemenea, în perioada de referință, se modifică parțial itinerarului rutei de microbuz nr.117, după cum urmează:

tur – în raza sat. Colonița: str. Stejarilor,  str. Budeşti, str. Ştefan cel Mare, în raza urbei: str. Vadul lui Vodă, str. N. Milescu Spătarul, str. Ginta Latină, bd. Mircea cel Bătrân,  str. Alecu Russo, str. N. Dimo, str. Acad. A. Saharov, str. Dumitru Râşcanu, str. Aerodromului, str. Andrei Doga, str. Tudor Vladimirescu, str. Ismail, str. Avram Iancu, str. Tighina, str. 31 August 1989;

retur – str. 31 August 1989, str. Ismail, str. Tudor Vladimirescu, str. Andrei Doga, str. Aerodromului, str. Dumitru Râșcanu, str. Acad. A. Saharov, str. N. Dimo, str. Alecu Russo, str. Ginta Latină, str. N. Milescu Spătarul, str. Vadul lui Vodă, în raza sat. Colonița: str. Ștefan cel Mare, str. Budești, str. Stejarilor.

Cultură

Cum arată astăzi cinematograful „Gaudeamus” sau ce a mai rămas din el

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ceea ce era cândva un centrul cultural dedicat filmului, acum este o ruină.

După ce a găzduit festivaluri internaționale de film și proiecții individuale timp de șase decenii, Cinematograful Gaudeamus a fost privatizat și urmează să se transforme într-un bloc de 15 etaje.

PE LUNG

„Vedeți ce a mai rămas din el? Îmi amintesc cum mergeam aici ca să văd un film bun”, ne-a spus o trecătoare, înainte de a arunca un oftat zgomotos spre cinematograful demolat. 

Cinematograful a fost construit de sovietici și inaugurat în 1957. După destrămarea uniunii, în anii `90, acesta și-a schimbat numele din „40 de ani ai Uniunii Tineretului Comunist” în „Gaudeamus” (trad. din latină: masă veselă, bucurie). Avea o suprafață de circa 1000 de metri pătrați și un teren aferent de 0,24 ha. Putea găzdui 350 de persoane și era, până nu demult, singura sală de proiecție încăpătoare și bine dotată din țară. Acolo puteau fi vizionate producții de cinema mai puțin comerciale și se desfășurau festivaluri de film.

În 2004, clădirea aflată în gestiunea Ministerului Culturii devine proprietatea agentului economic SA „Cristivlad”. Peste șase ani,  conducerea întreprinderii privatizează și teritoriul aferent cinematografului și anunță că vrea să construiască un bloc locativ cu 15 etaje. Anunțul era acompaniat de promisiunea că blocul va avea în incintă un cinematograf și o zonă de agrement. În 2016, proprietarul a inițiat demolarea cinematografului. 

Timp de mai multe luni, activiștii civici au protestat, au scris petiții împotriva privatizării și demolării cinematografului, însă, aceste acțiuni nu s-au soldat cu succes. Reprezentanții primăriei au motivat că nu au ce face atâta timp cât actele de privatizare sunt în regulă, iar proprietarul este în drept să facă tot ce vrea cu obiectul ce-i aparține. Cu toate acestea, lucrările de demolare sunt amânate pentru 8 iunie 2018, când mai multe buldozere distrug pereții cinematografului, iar acoperișul este demontat.

De atunci, clădirea (sau ce a mai rămas) este îngrădită în partea din față cu țiglă, iar în spate, a devenit un loc de parcare pentru cei care lucrează în zonă. Interiorul clădirii, unde găsim pereți distruși pe jumătate și un acoperiș din care au rămas doar bârnele, a devenit o gunoiște și adăpost pentru boschetari și maidanezi.

Citește mai departe

Social

Primăria anunță mai multe locuri la grădinițe

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Primăria municipiului Chişinău informează că, în anul 2019, în instituțiile de educație timpurie (IET) din capitală vor fi redeschise 47 de grupe de grădiniță, pentru 940 de copii, inclusiv 17 grupe în instituțiile care deja activează.

De asemenea, urmează a fi redeschise cinci grădinițe noi cu 30 de grupe și respectiv 600 de locuri.

PE LUNG

În instituţiile de învăţământ preşcolar (care deja activează) au fost deschise 17 grupe cu 340 de locuri, după cum urmează:

Botanica  – 7 grupe (140 de copii):  IET nr. 49,  IET nr. 123,  IET nr. 181 – câte o grupă preşcolară a câte 20 copii;  IET nr.168 –  4 grupe, 80 de copii;

Buiucani – Şcoala primară – grădiniţă „Antonin Ursu” – 1 grupă (20 copii) ;

Centru – 4 grupe (80 copii) – IET nr. 7 – 1 grupă – 20 copii; IET nr. 174 – 2 grupe – 40 copii; IET nr. 133 – 1 grupă  și 20 de copii.

Râșcani – 5 grupe în 5 instituții (100 de copii), câte 20 de locuri în grupă (IET nr. 13, IET nr. 81, IET nr. 108, IET nr. 137, CPPC Orfeu).

Suplimentar urmează  să fie redeschise 5 instituții de educație timpurie noi cu 30 de grupe şi 600 de locuri, după cum urmează:

Botanica  – 11 grupe cu un  contingent de 220 copii: IET nr. 79 – 6 grupe și 120 de copii; IET nr. 112 – 5 grupe și 100 de copii.

Buiucani –  IET nr. 166 – 13 grupe și 260 de copii.

Ciocana – 14 grupe cu un contingent de 280 copii: IET nr. 198 – 14 grupe și 280 de copii.

Râșcani – 4 grupe cu o capacitate de 80 de locuri: Complex educațional Liceu-grădiniță „Kiril și Metodiu” – 4 grupe (80 de copii).

Citește mai departe

Social

La ce etapă se află lucrările de reconstrucție a scărilor din Valea Morilor

Publicat

pe

De către

PE SCURT

La un an de la demararea lucrărilor de reconstrucție, scara de granit din Parcul „Valea Morilor”  este finalizată în proporție de 85%. La momentul actual, pe șantier, se efectuează lucrări de iluminare și de amenajare a teritoriului. Lucrările de reabilitare au demarat în luna mai 2018 și urmează să fie finalizate în iulie 2019.

PE LUNG

„Avem amenajate 290 de trepte, încă 32 de trepte urmează a fi îmbrăcate cu granit”, a declarat Pavel Rusu, pretorul sectorului Centru al Capitalei.

Conform devizelor de cheltuieli, în anul 2018 au fost executate lucrări în sumă de peste 9,2 milioane de lei. Pentru anul 2019 sunt preconizate executarea lucrărilor în sumă de alte 9,7 milioane.

Proiectul dat a fost inițiat în urma semnării acordului de finanțare între Primăria Sectorului 1 București, Primar, Dan Tudorache, – Primăria municipiului Chișinău, Primar General Interimar, Ruslan Codreanu, și Pretura sectorului Centru, Pretor, Pavel Rusu, la data de 21 mai 2018.

În baza acestui acord, Consiliul local al Sectorului 1 al mun. Bucureşti, România, acordă un grant în valoare de peste 920 de mii de euro, iar Primăria municipiului Chișinău își asumă cheltuielile în proporție de 5 la sută din valoarea totală a proiectului.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

EconomieO zi în urmă

Cât costă produsele ecologice de igienă pentru o lună

PE SCURT După ce Parlamentul a votat în lectura a doua modificările de lege potrivit cărora se vor aplica amenzi...

Cultură2 zile în urmă

Ce faci în weekend? Învață să crești plante, discută despre prieteniile online sau mergi la un concert pe întuneric

PE SCURT În acest weekend îți propun să mergi la o întâlnire la Primăria Chișinău unde îți vei putea exprima...

Ecologie3 zile în urmă

Cum poți transforma plasticul într-o avere

PE SCURT Avem o problemă cu plasticul. Zilnic producem tone de deșeuri din care reciclăm doar 10%, iar restul ajunge...

Partidul Democrat din Moldova3 zile în urmă

Candu’s 5. De ce a plecat fostul speaker din PDM și ce planuri au cei 6 ex-democrați

PE SCURT Andrian Candu, urmat de Sergiu Sîrbu, Grigore Repeșciuc, Vladimir Cebotari, Eleonora Graur și Corneliu Padnevici, a părăsit partidul...

Social4 zile în urmă

Satul moldovenesc unde oamenii s-au unit împotriva violenței

PE SCURT Fiecare sat și oraș trebuie să aibă un plan de acțiuni concrete prin care să prevină violența în...

Cultură4 zile în urmă

Gogol, scriitorul care a trăit 43 de ani cu frica de propriii demonii

PE SCURT Nicolai Gogol a fost scriitorul care a revoluționat literatura rusă prin operele sale. A relatat perfect realitățile dure...

Cultură4 zile în urmă

Ce șansă a ratat R. Moldova și de ce suntem un popor vegetal. Povestește Ana Blandiana

PE SCURT Renumita scriitoare Ana Blandiana s-a aflat timp de câteva zile în Republica Moldova, unde a participat la dezbateri...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

O zi reușită pentru Blocul ACUM în Parlament. Cum a decurs ședința de astăzi

PE SCURT Deputații Blocului ACUM au depus astăzi în plenul Parlamentului o moțiune simplă împotriva ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi....

PoliticăO săptămână în urmă

Ministru suedez la Chișinău: Vrem să vedem oameni concreți puși după gratii pentru frauda bancară

PE SCURT Suedia este pregătită să ofere asistență inițiativelor de reformă din Republica Moldova și va urmări îndeaproape progresul acestora,...

Politică2 săptămâni în urmă

Cât au costat 14 deputați ex-comuniști și cine l-a denunțat la CNA pe Sergiu Sîrbu. Povestește Voronin

PE SCURT Președintele Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin susține că cei 14 deputați care au plecat în decembrie 2015 din PCRM,...

Istorie2 săptămâni în urmă

BBC la Ziua Independenței în Transnistria: Sărbătoarea unei națiuni care nu există

PE SCURT „Emoția lor colectivă a fost aproape palpabilă în această zi surprinzător de caldă din septembrie. Sărbătorirea Zilei Independenței...

Politică2 săptămâni în urmă

După zece ani pauză, militarii noștri vor defila pe Piața Roșie la 9 mai. Și alte decizii ale Guvernului RM de azi

PE SCURT Pacienții asigurați vor avea acces la un număr mai mare de servicii medicale, iar directorii instituțiilor medico-sanitare publice...

Politică2 săptămâni în urmă

Plahotniuc nu are nevoie de viză în SUA pentru că deja este acolo. Ce mai spune Andrian Candu despre PDM

PE SCURT Fostul lider al PDM Vlad Plahotniuc se află acum în SUA, chiar dacă a fost desemnat public de...

Politică2 săptămâni în urmă

Ce riscă fostul șef al SIS pentru expulzarea ilegală a profesorilor turci

PE SCURT Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, va sta pe banca acuzaților pentru abuz...

Advertisement

Opinii

februarie 2020
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829