De ce trebuie publicată versiunea integrală a raportului Kroll 2. Un deputat: Am crește transparența procesului

PE SCURT

Deputatul Blocului Acum Dumitru Alaiba susține că publicarea versiunii integrale a raportului Kroll 2 ar crește transparența procesului și ar informa cetățenii noștri despre „oamenii onești” din document. „După ce au fost furați atât de dur, oamenii noștri merită măcar să-și știe eroii”, menționează Alaiba.

Declarația a fost făcută după ce în spațiul public au fost lansate argumente contra publicării versiunii integrale a raportului Kroll 2 pe motiv că ar prejudicia efortul de recuperare a banilor furați, iar criminali s-ar pune „pe ascuns banii”.

PE LUNG

„Criminalii știu ce este în raportul Kroll-2, ei știu ce a găsit Kroll și știu ce știe BNM, CNA, Procuratura Generală. Criminalii își ascund banii acum anume în funcție de ce știe statul nostru. Ei știu ce știm noi, iar noi știm ce știu ei că noi știm”, a menționat Dumitru Alaiba.

Potrivit lui, publicarea raportului Kroll-2 nu-i va ajuta pe cei implicați în furtul miliardului să-și ascundă banii mai bine. Dimpotrivă, va crește presiunea pe unele persoane și companiile afiliate lor, astfel încât s-ar putea unele bănci sau parteneri să refuze să facă afaceri cu ei.

„Am crește „vizibilitatea” celor implicați (pentru că, este posibil, chiar în aceste clipe, cineva vinde o vilă sau un iaht fără să știe că acceptă bani furați). Afară de asta, o publicitate a procesului ne va ajuta să promovăm în fața comunității internaționale ideea sancțiunilor personale contra unor indivizi ce suferă de cleptomanie cronică”, a spus deputatul.

În final, acesta a precizat că totuși principalul argument este promisiunea făcută în campania electorală de a publica raportul Kroll 2 complet.

Precizăm că raportul Kroll 2 se află la Procuratura Generală. Anterior, președintele Igor Dodon, dar și prim-ministra Maia Sandu au declarat că nu au văzut și nici nu au citit acest raport.

Acum o săptămână, procurorul general Eduard Harunjen a declarat că raportul Kroll 2 inevitabil va fi pus pe masa Comisiei parlamentare de ancheta a furtului miliardului. Potrivit lui, acest raport are șapte volume și este scris în limba engleză.

Totuși, deocamdată acesta nu a ajuns pe masa deputaților acestei comisii. În același timp, un grup de deputați ACUM a înregistrat în Parlament proiectul unei legi privind declararea unor informaţii de acces public. Astfel datorită acestei legi se vor desecretiza rapoartelele unor entități internaționale de genul Kroll 1 sau Kroll 2.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.