De ce s-a depreciat leul în raport cu euro

PE SCURT

În ultimul timp, pe piețele financiare externe, cursul euro s-a înscris pe un trend de apreciere față de dolarul SUA. În luna curentă, moneda unică europeană s-a scumpit de la 1,1218 EUR/USD până la nivelul de 1,1300 EUR/USD, iar această dinamică explică deprecierea leului în raport cu euro, a precizat astăzi BNM.

Instituția a subliniat astăzi că nu există premise pentru situații de criză pe piața valutară, existând decalaje minore între cerere și ofertă de valută străină. Principalii operatori de pe piață manifestă calm și activează în regim normal.

PE LUNG

Banca Națională a Moldovei a menționat că, în prezent, piața valutară locală se află într-o etapă temporară de reajustare, volatilitatea, precum și ritmul de depreciere față de moneda de referință fiind îndeaproape monitorizate.

Banca Naţională a stabilit cursul de referinţă pentru astăzi de 20,15 lei ceea ce reprezintă o creştere de 45 de bani într-o singură săptămână.

Expertul economic de la IDIS-Viitorul Veaceslav Ioniță a menționat astăzi pe Facebook că în primele 17 zile ale lunii aprilie variațiile zilnice ale cursului valutar sunt de 5 ori mai mari decât media pe ultimii 3 ani.

În cele 2,5 săptămâni ale lunii aprilie cursul valutar a oscilat cu 3%, ceea ce este mai mult decât din jumătate a trimestrului I al anului 2019.

De fapt asta și ne irită cel mai mult: deprecierea bruscă. La o oscilație de 1,5-2% lunar noi nici nu reacționam. Iar o depreciere de 1% lunar nici nu se face observată”, a menționat el.

Ioniță a mai scris că tot azi cursul valutar față de coșul valutar Euro&USD a atins nivelul de la începutul anului 2018.
Deprecierea din aprilie este cea mai mare din ultimii 3 ani de zile.

„Vreau să cred că în spatele aceste deprecieri stau doar factori obiectiv. Cel mai evident factor este creșterea cererii de valută care nu este acoperită cu ofertă. Datele pentru luna martie le vom avea în această săptămână, dar până în februarie deficitul de valută a constituit 250 milioane USD. Din acest motiv a și intervenit BNM, pentru a nu permite deprecierea bruscă a valutei. Costurile intervenției se ridică la 216 milioane USD. Drept rezultat Rezervele valutare ale țării s-au redus de la 3.04 miliarde USD la 2,82 miliarde USD”, a scris Veaceslav Ioniță.

În opinia sa, BNM trebuie să gestioneze cu prudență acest proces, pentru a nu permite aprecieri/deprecieri bruște ale Leului moldovenesc. „Iar până atunci așteptăm cu nerăbdare sărbătorile de Paști, când crește puternic oferta de valută, cea ce trebuie să calmeze piața valutară”, a adăugat el.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.