De ce s-a anunțat cod albastru de alertă teroristă în R. Moldova

SIS

PE SCURT

Codul albastru de alertă teroristă, anunțat la începutul săptămânii precedente de către Serviciul de Informații și Securitate al R. Moldova (SIS) a stârnit un val de nedumerire și îngrijorare printre cetățeni.

Autoritățile precizează că au preluat practica țărilor dezvoltate, au adaptat-o legislației noastre, iar acum sunt în proces de testare a sistemului național de alertă teroristă. Experții spun că trebuie să ne obișnuim cu astfel de alerte.

PE LUNG

Sistemul național de alertă a intrat în vigoare cu câteva săptămâni în urmă, când a fost publicat în Monitorul Oficial. „Stabilirea nivelului scăzut (cod albastru) de alertă teroristă reprezintă o obligație prevăzută de sistemul național de alertă. Pur și simplu este pusă în aplicare legea. Luând în calcul toate analizele și prognozele deținute de către Serviciul de Informații și Securitate, dar și de alte instituții cu atribuții în combaterea terorismului, a fost luată decizia de instituire a celui mai scăzut nivel de alertă. Durata alertei de cod albastru depinde de evoluția situației de securitate la nivel național și regional. În această perioadă, se lucrează asupra informării cetățenilor despre cum funcționează sistemul național de alertă și pentru a spori cultura securității”, explică Daniela Mânzatu, ofițer de presă al SIS.

Sistemul național de alertă teroristă (SNAT) reprezintă un mecanism de înștiințare și informare a populației despre eventuale pericole teroriste, dar și de organizare și coordonare a acțiunilor de prevenire și descurajare a terorismului.

SNAT este constituit din patru niveluri, distinse prin patru coduri (exprimate în culori), ce reflectă gradul de risc în funcție de intensitatea manifestării pericolului terorist:

Cod albastru      –   nivel scăzut

Cod galben          –   nivel moderat

Cod portocaliu  –   nivel ridicat

Cod roșu              –   nivel critic

La fiecare nivel de alertă stabilit, autoritățile publice competente vor întreprinde măsuri specifice în vederea asigurării securității naționale.

Pericolele pentru R. Moldova

Stabilirea codului albastru de alertă teroristă în R. Moldova are la bază câțiva factori, explică Victor Juc, vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice din cadrul Academiei de Științe din Moldova. „În primul rând, se implementează, se testează acest sistem național de alertă teroristă. În al doilea rând, se consideră că în sub-regiunea dată există niște pericole la adresa securității naționale, dat fiind situația din Ucraina, războiul hibrid dezvoltat de Federația Rusă împotriva R. Moldova, dar și acțiunile teroriste de care nu este ferit niciun stat din lume”, enumeră politologul. „Al treilea factor ține de situația politică internă. În contextul în care nu a fost identificată o majoritate parlamentară, capacitatea de funcționalitate a instituțiilor, chiar dacă ele sunt independente, nu este la nivelul maximal necesar. Iată acești trei factori au contribuit la anunțarea codului albastru de alertă teroristă”, punctează Victor Juc.

„Prin anunțarea acestor coduri, serviciile de securitate se auto-testează.”

„Noi trebuie să ne obișnuim că periodic se va anunța, mai ales, codul albastru, cel de jos, pentru ca și serviciile de securitate să aibă posibilități de a acționa. În alte țări din Europa, practic, în fiecare zi se testează coduri de intensitate mai mare sau mai mică”, adaugă politologul.

Potrivit comunicatului de presă emis de SIS pe 25 martie, instituirea nivelului scăzut de alertă teroristă prevede un șir de recomandări pentru populație. Astfel, fie că se află în stradă, în locurile aglomerate sau în transportul public, cetățenii sunt îndemnați să fie precauți și să atragă atenția asupra aspectului exterior și comportamentului persoanelor care li se par suspecte. Totodată, oamenii sunt îndemnați să fie atenți la automobilele părăsite, cele fără numere de înmatriculare, cu portbagaje supraîncărcate și la gențile, rucsacurile, cutiile lăsate fără supraveghere, din care se observă fire electrice, dispozitive mecanice. La depistarea unor asemenea obiecte sau a unor persoane cu un comportament dubios cetățenii sunt îndemnați să informeze imediat organele de ocrotire a normelor de drept.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.