De ce rănile se vindecă mai repede ziua decât noaptea

512567322

Părinții și bunicii ne spuneau mereu când eram mici și bolnavi sau răniți să dormim, pentru că somnul are rolul de a ne ajuta să ne „reparăm”. Cu toate astea, studiile recente arată că, atunci când vine vorba de vindecarea rănilor, corpurile noastre se vindecă mult mai rapid dacă acestea apar în timpul zilei decât în timpul nopții. Motivul este că ritmul nostru circadian afectează felul în care funcționează celulele corpului, relatează playtech.ro.

Dacă până acum se credea că ritmul circadian era controlat doar de „ceasul cel mare” din hipotalamus, oamenii de știință suspectează că acest ceas biologic se extinde mai departe, la celulele din corp. Astfel, momentul din zi în care te-ai rănit are un efect direct asupra rapidității cu care te vei vindeca.

Pentru a demonstra acest lucru, cercetătorii de la Cambridge University au analizat în 2017 felul în care celulele pielii răspund diferit, în funcție de momentul zilei. Când ne rănim, aceste celulele fibroblaste se duc la zona afectată și restaurează proteinele, pentru a reface țesutul. Totuși, eficiența fibroblastelor depinde de o proteină – mai exact, actina. Când în corp nu există suficientă actină, mobilitatea fibroblastelor scade. Nivelul de actină depinde însă de ritmul circadian.

„Vedem în mod constant o diferență dublă în viteza de vindecare a rănilor între ziua și noaptea percepute de ceasul biologic”, a explicat biologul John O’Neill, autor senior al studiului.
Motivul pentru care ne vindecăm mai repede ziua nu este știut, dar cercetătorii cred că ar putea fi un rezultat al procesului de evoluție. Astfel, rănile noastre se vindecă mai repede ziua pentru că în acea perioadă este cel mai probabil să fim activi.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.