De ce nu este o idee bună să investești acum în Facebook, Apple, Netflix sau Google

PE SCURT

Achiziționarea acțiunilor Facebook, Apple, Netflix și Google este astăzi ca și cum ai goni pe o serpentină, încercând să te bucuri de vederea din oglinda retrovizoare, a declarat managerul de portofoliu la Ariel Investments, o companie de administrare a activelor pentru 13 miliarde de dolari. El consideră că investitorii sunt atât de pasionați de giganții tehnologici pentru succesele anterioare, încât nu iau în calcul riscurile.

Giganții tehnologici precum Facebook, Apple, Netflix și Google au devenit principalii factori ai pieței în ultimii ani. Cu toate acestea, din cauza faptului că prețurile acțiunilor lor au crescut, investitorii uită de costurile acestei afaceri și de riscurile acesteia, susține Miki Jagirdar, vicepreședinte și manager de portofoliu al departamentului de strategie de dezvoltare internațională la firma de investiții Ariel Investments.

PE LUNG

În pofida creșterii impresionante a veniturilor din ultimii ani, volumul lichidităților disponibile și randamentul dividendelor pentru aceste companii nu a crescut în mod special. Și întrucât investitorii sunt preocupați în principal de câștigul de la fiecare acțiune și raportul dintre acțiuni și venituri, ei pierd din vedere cheltuielile de capital, care arată din contul căror mijloace se dezvoltă compania.

Acțiunile Facebook, Apple, Netflix și Google se tranzacționează pe o piață deja supraîncălzită, iar pentru a menține o creștere suplimentară, companiile vor trebui să crească costurile, notează Jagirdar. Raportul mediu de preț-venit pentru cele patru companii este de 64: 1, în timp ce pentru indicele S&P este doar 22: 1.

Creșterea prețurilor la hârtiile de valoare Facebook, Apple, Netflix și Google se datorează mai degrabă optimismului investitorilor, decât dezvoltării principalelor domenii de afaceri. Acesta este un alt motiv pentru care, în comparație cu creșterea rapidă a veniturilor, volumul lichidităților disponibile la giganții tehnologici rămâne „extrem de modest”. Cu alte cuvinte, aceste corporații cheltuiesc din ce în ce mai mult pentru a satisface așteptările investitorilor în ceea ce privește veniturile.

Potrivit Jagirdar, marea majoritate a investitorilor subestimează investiția necesară companiilor pentru a atinge o rată de creștere a veniturilor atât de rapidă: „În fiecare caz, totul se rezumă la faptul că factorul creșterii eclipsează cheltuielile ”.

Facebook

Afacerea Facebook se bazează pe publicitate și nimeni nu știe cum se va comporta această industrie într-o criză, notează analistul. Din momentul când dezvoltarea platformei de bază a rețelei sociale și-a atins plafonul, compania a început să caute modalități de a crește audiența utilizatorilor și să monetizeze servicii controlate precum Instagram, Messenger și WhatsApp. Cât de mult a reușit Facebook să monetizeze Instagram nu este clar din cauza lipsei de informații. În ceea ce privește WhatsApp, acest mesager rămâne o investiție „nereușită”, deoarece Mark Zuckerberg încă urmează să clarifice cum acest serviciu va aduce bani, notează Jagirdar.

Apple

În ultimii ani, compania și-a crescut veniturile din serviciile sale și acum pe seama acestora le revin aproape 20% din veniturile totale ale Apple. În pofida acestui fapt, profitabilitatea afacerii pentru aceeași perioadă a scăzut. „Însăși esența serviciilor a fost inițial concepută astfel încât  să obțină un profit mai mare la vânzări decât vânzările de iPhone”, spune Jagirdard. 

Deși Apple se laudă cu potențialul său din China, noul iPhone este mai ieftin decât acum un an, iar din această cauză, optimismul companiei nu este atât de convingător. Jagirdar consideră că Apple își pierde rapid poziția de lider în sectorul serviciilor, pentru că aplicații precum App Store, Apple Music și Apple TV + nu sunt singurele de pe piață, ci, dimpotrivă, se confruntă cu mulți concurenți.

Netflix

Pe măsură ce războaiele de streaming devin mai intense, Netflix este obligat să crească cheltuielile pentru producerea de conținut original, pentru a ține pasul cu concurenții săi. Din 2016, veniturile companiei au crescut cu 127%, dar pentru a realiza acest lucru, Netflix a trebuit să tripleze costurile în aceeași perioadă. Potrivit analistului, Netflix, după ce a cucerit cu încredere piețele dezvoltate, „subestimează” disponibilitatea mult mai mică de a cheltui bani pe serviciile de abonare în rândul utilizatorilor țărilor în curs de dezvoltare.

 Google

La fel ca Facebook, afacerea gigantului de căutare depinde în primul rând de publicitate. Dar creșterea bazei de utilizatori din țările dezvoltate nu mai este monetizată așa cum era acum cinci ani,consideră Jagirdard. De exemplu, YouTube, care s-a dovedit a fi o achiziție incredibil de profitabilă pentru Google, cel mai rapid își crește audiența utilizatorilor din India, dar aceștia sunt mai puțin solubili și nu sunt dispuși să cheltuiască în publicitate.

Google s-a pomenit în aceeași situație ca Netflix: trebuie să aleagă între creșterea veniturilor și rentabilitate, dar nu le poate obține pe ambele imediat. Motorul de căutare este obligat să apeleze la preluări corporative și să crească costurile pentru a menține rate mari de dezvoltare. Dar este important să înțelegem că mijloacele pentru atragerea traficului sunt cheltuite mai rapid decât creșterea veniturilor și, prin urmare, profitabilitatea activității de bază a Google a scăzut în ultimii șase ani de la peste 30% la 22%.

Sursa: Forbes

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.