De ce nu este micul dejun cea mai importantă masă a zilei?

PE SCURT

De mici am fost învățați că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Auzim la tot pasul că dacă vrem să fim sănătoși, să slăbim sau să ne menținem greutatea este obligatoriu să mâncăm dimineața.

Totuși, în ultima vreme, inclusiv datorită trendului intermittent fasting (post intermitent) suntem sfătuiți să uităm de prima masă a zilei.

PE LUNG

Profesorul pediatru Aaron Carroll scria într-un articol pentru The New York Times din 2016, că nu mănâncă niciodată dimineața. Se mulțumește cu o cafea și ia masa abia la prânz, iar acest obicei nu-i afectează sănătatea.

Cercetările au găsit întotdeauna o legătură între evitarea micului dejun și obezitate. Carroll admite că ar putea exista o corelație, nu o cauzalitate. Oamenii de știință nu pot dovedi că săritul peste prima masă a zilei ne face să câștigăm în greutate. În plus, profesorul subliniază că multe dintre aceste studii despre importanța micului dejun sunt finanțate de industria alimentară.

„Micul dejun nu are puteri mistice”

„Dacă vă este foame, luați micul dejun, dar nu vă simțiți vinovați dacă mai degrabă ați sări peste el. Nu îi ascultați pe cei care vă țin predici. Micul dejun nu are puteri mistice”, explică Aaron Carroll.

În general, ar trebui să mâncăm dimineața pentru ca să nu ne fie foarte foame mai târziu. Astfel, prevenim supraalimentarea la masa de prânz sau cină. Așa se explică faptul că un mic dejun luat zilnic, la aproximativ aceeași oră, ne-ar ajuta să slăbim, întrucât la următoarele mese nu vom mânca atât de mult. De exemplu, un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition arată că un consum de proteine dimineața vă poate ajuta să mâncați mai puțin pe parcursul zilei.

Această rețetă nu funcționează, însă, în cazul tuturor. În loc să se simtă mai energici, unii oameni se simt mai leneși după ce mănâncă dimineața. În acest caz, medicii sunt de acord cu faptul că o gustare târzie ar putea fi mult mai potrivită decât un mic dejun. Totodată, aceștia atrag atenția asupra faptului că am putea simți nevoia să consumăm mai multe calorii la prânz. Această tendință nu este neapărat rea. Fiecare organism este construit în mod diferit. Există persoane care simt nevoia să mănânce un prânz consistent și o cină ușoară sau invers.

Ultima tendință în materie de alimentație este postul intermitent, o traducere aproximativă a unei sintagme din engleză (intermittent fasting). Acesta presupune pauze de 12-16 ore între mese și respectiv, renunțarea la una dintre mese, în general micul dejun sau cina.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.