De ce ni se face somn după ce mâncăm?

PE SCURT

În popor i se spune boala porcului: lenea și starea de somnolență pe care o avem după ce mâncăm. Medicii susțin că este perfect normal să ne simțim ceva mai obosiți după mese. Totuși, în unele cazuri, letargia ar putea semnala o alergie la anumite produse.

PE LUNG

Ușoara senzație de oboseală care se instalează după ce mâncăm este normală. Organismul nostru folosește destul de multă energie pentru a digera mâncarea.

Cu cât mai mult mâncăm, cu atât corpul va avea nevoie de mai multă energie pentru digestie. Așadar, persoanele care mănâncă porții mari la masa de prânz se pot simți mai somnoroase după-amiază, în comparație cu cele care consumă mai puține alimente în mijlocul zilei.

Carnea de curcan ne adoarme

Somnolența apare și din cauza cantității de insulină pe care o produse pancreasul după anumite mese. Aceasta poate declanșa hormonii fericirii și ai somnului. Este vorba despre serotonină și melatonină, hormoni care au efect calmant.

Produsele consumate, de asemenea, ne influențează starea. În general, carbohidrații sunt cei care ne fac somnoroși, adică pastele, orezul, pâinea albă, prăjiturile, laptele și cam tot ce conține zahăr.

Totuși, cel mai greu se digeră proteinele, în special carnea de curcan, bogată în triptofan – un aminoacid care ajută corpul să producă serotonină. Triptofanul se mai găsește în somon, carne de pasăre de casă, ouă, cpanac, produse din soia, brânză.

Un alt factor care poate contribui la instalarea somnolenței după masă este o alergie sau intoleranță la anumite alimente. Alergiile și intoleranțele alimentare sunt de obicei asociate cu probleme digestive precum balonare, reflux gastric, indigestie, constipație sau diaree, dar și letargie.

Dacă stările de oboseală persistă ar putea fi vorba despre niște deficiențe de vitamine sau minerale. În acest caz, vizita la un medic specialist este obligatorie.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.