De ce este importantă educația în penitenciare

PE SCURT

Deținuții sunt stabili emoțional, dacă sunt ocupați în penitenciare. Obținerea unei profesii în penitenciare îi ajută să se angajeze mai ușor după ce își ispășesc pedeapsa. Odată cu educația și angajarea în câmpul muncii, există o probabilitate mai mică de a reveni în penitenciar.

Potrivit autorităților din domeniul penitenciarelor, rata recidivei în Republica Moldova a scăzut cu un punct procentual, ajungând la aproximativ 58%. Despre aceste lucruri s-au povestit în cadrul panelului de discuții „Educație mai bună în penitenciare” dintre asociația Inițiativa Pozitivă și autorități.

PE LUNG

„Oamenii care sunt ocupați în penitenciare sunt stabili emoțional. Educația contribuie foarte mult la sănătatea mintală și la reducerea recidivei. Părerea mea este că educația valorifică relațiile umane în penitenciar: condamnați și educator”, zice Iuliana Curea, șefa Direcției Generale Detenție în Administrația Națională a Penitenciarelor. Specialista mai spune că societatea are o atitudine negativă față de faptul că autoritățile încearcă să le creeze deținuților condiții bune de trai, iar educatorii care urmează să-i instruiască trebuie să aibă o altă atitudinte față de ei, dacă-și doresc să reușească.

5717 – condamnați în penitenciarele din Republica Moldova

Una dintre probleme este integrarea socială a foștilor deținuți. Împreună cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării am lucrat la un regulament și am încercat să diversificăm oportunitățile profesionale pentru deținuți. Totuși, doi ani în urmă s-a făcut un studiu cu privire la categoriile de oameni care întâmpină greutăți la angajare. Cel mai greu se angajează persoanele cu dizabilități și apoi foștii deținuți”, a menționat șefa Direcției Generale Detenție în Administrația Națională a Penitenciarelor.

Enlarge

72455210_2441234475994620_852227940815994880_n
Iuliana Curea
Foto: Facebook/ Inițiativa Pozitivă

„Toți oamenii sunt egali, atât în fața legi, cât și în fața educației”, zice Cristina Denița-Boțolin, șefa Serviciul de învățare pe tot parcursul vieții, Ministerul Educației. Specialista zice că Ministerul de resort poate să examineze și să confirme experiența și cunoștințele pe care le au foștii condamnați. În acest caz, Ministerul emite un certificat care are aceeași forță juridică ca un certificat de studii, cu aceleași drepturi.

De asemenea, foștii condamnați nu știu cum să se comporte corect la un interviu – aceasta este constatarea Vioricăi Melnic, specialistă HR la „ORBICA MA SRL”„Ar trebui să fie o organizație care să le ofere suport și noi, compania, să-i integrăm ulterior. Mai este nevoie de o caracteristică atunci când vine să se angajeze. Da, omul a făcut ce a făcut, dar trebuie să știm ce studii are, ce profesie a dobândit în perioada de detenție, ce știe să facă, ce experiență are, cred că asta este foarte important”, spune specialista în resurse umane.

https://www.facebook.com/initiativapozitiva/videos/2823366664348482/

În Statele Unite ale Americii, procentul celor care se reîntorc în detenție este de aproximativ 43%. În Republica Moldova, rata de recidivă în rândul adulților a fost de mulți ani 59%, însă recent a scăzut aproximativ cu un punct procentual, potrivit Iulianei Curea, Șefa Direcției Generale Detenție, Administrația Națională a Penitenciarelor.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.