De ce avem nevoie de râs și de glume bune

Întâi aprilie este un moment potrivit să vorbim despre râs, mai ales că ieri, după discursul necenzurat al deputatului Bolea la tribună, președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi a zis: „Stimați colegi! Terminați să citiți lecții unui altuia. Nimeni nu este mai de treabă. Și râsuri am auzit din ambele părți. De aceea, vă rog să vă calmați. 

 

Specialiștii și studiile arată că râsul este benefic asupra sănătății, însă aduce totodată și efecte nefaste asupra noastră. Un bun simț al umorului nu poate vindeca toate afecțiunile, dar există date despre lucrurile pozitive pe care le poate aduce râsul. 

Beneficii pe termen scurt 

Un râs bun poate avea efecte mari pe termen scurt. Râsul nu doar nu doar îți ușurează încărcătura mentală, ci produce și schimbări fizice benefice corpului tău, cum ar fi:  

  • îmbunătățește aportul de oxigen în corp, stimulează inima, plămânii, mușchii și mărește cantitatea de endorfine eliberate de creier; 
  • activează și ușurează răspunsul la stres. Un râs poate crește și apoi scădea ritmul cardiac și tensiunea arterială. Rezultatul? Te simți bine, relaxat; 
  • calmează tensiunea. Râsul poate stimula circulația sângelui și poate ajuta la relaxarea musculară, ambele contribuind la reducerea unora dintre simptomele fizice ale stresului.
     

Efecte pe termen lung 

Pe termen lung, râsul pare că poate să-ți îmbunătățească starea generală: 

  • îți întărește sistemul imunitar. Gândurile negative se manifestă în reacții chimice care pot să-ți afecteze corpul, generând mai mult stres și scăzând imunitatea. În schimb, gândurile pozitive pot elibera neuropeptide care pot ajuta la combaterea stresului și a bolilor mai grave; 
  • ameliorează durerea. Râsul poate ușura durerea, determinând organismul să-și producă propriile analgezice naturale; 
  • crește satisfacția personală. Râsul te poate ajuta să treci mai ușor peste situații dificile. De asemenea, ajută să te conectezi cu alte persoane.
     

Specialiștii mai spun că râsul poate ajuta la diminuarea depresiei, anxietății și te poate face să te simți mai fericit, potrivit mayoclinic.org. 

Chiar dacă râsul aduce multe beneficii, este important să fii atent ce umor consumi.  

Un umor mai puțin benefic 

Umorul negru sau glumele despre depresie au devenit incredibil de populare pe rețelele de socializare, în special în rândul celor din generațiile mai tinere. De ce oamenii fac aceste glume și ar trebui ele considerate o formă validă de divertisment?  

Potrivit revistei The Current, făcută de și pentru studenții Universității de Stat Michigan din SUA, există mai multe categorii pentru diferite tipuri de umor. Una dintre categorii se referă la umorul self-deafeating, adică auto-distrugător. „Este tendința de a-i amuza pe ceilalți pe cheltuiala proprie. În spatele acestui timp de umor se ascund adevăratele sentimente față de sine și de ceilalți, potrivit unui profesor de psihologie de la Universitatea Western Ontario. Acesta adaugă că e un mecanism de cooperare negativ. „Lucrurile pe care oamenii și le spun sunt lucrurile pe care încep să le creadă, în special gândurile negative”, concluzionează specialistul. 

Milenialii și Generația Z au creat un mediu acceptabil în jurul problemelor de sănătate mintală. Asociația americană de psihologie raportează faptul că Generația Z poate vorbi deschis despre sănătatea mintală. „Membrii Gen Z sunt mai axați pe sănătatea lor mintală decât generațiile anterioare”. Glumele homofobe, rasiste sau sexiste sunt considerate degradante și oribile. De ce ar fi acceptabile glumele despre propria moarte?! Aceste glume pot oferi ușurare temporară sau un moment amuzant scurt, dar pe termen lung este devastator pentru sănătatea mintală.  

 

Meme-urile despre depresie 

Glume despre depresie și sănătate mintală se regăsesc și în meme-uri. Un studiu din 2020 arată că persoanele cu depresie preferă de fapt meme-urile care au legătură cu experiențele lor de sănătate mintală.  

Conform acestui studiu, meme-urile depresive sunt mai amuzante pentru grupul deprimat în comparație cu grupul non-depresiv. De asemenea, primul grup a considerat că un meme depresiv poate fi folosit pentru a îmbunătăți starea de spirit a altor oameni cu depresie, în timp ce grupul fără depresie a spus că nu îmbunătățește starea de spirit. 

S-ar putea ca meme-urile depresive să ajute persoanele deprimate să schimbe gândurile și sentimentele negative, permițându-le să facă glume din experiențe proaste, întrucât acestea sunt văzute ca fiind amuzante și plăcute. Studiul sugerează că ele pot crește emoțiile pozitive la unele persoane cu depresie, chiar dacă conținutul nu este considerat de majoritatea oamenilor ca fiind unul pozitiv, scrie The Conversation. 

 Totuși, în timp ce glumele depresive, umorul negru sau cel legat de sănătatea mintală ne poate provoca o mică chicotire sau poate chiar să ne anunțe că există și alte persoane care simt la fel, cel mai bine este să fii atent la ce umor consumi. 

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.