De astăzi, noul punct comun de trecere Palanca este deschis pentru toate categoriile de transport

De astăzi, toate categoriile de vehicule pot traversa punctul comun de trecere a frontierei de stat Palanca. Singura condiție este ca acestea să nu transporte produse alcoolice, din tutun și mărfuri supuse controlului veterinar și fito-sanitar.

Până acum, circulația era permisă doar pentru vehiculele cu masa de până la 3,5 tone și o capacitate de până la 22 de locuri.

Punctul comun de trecere a frontierei moldo-ucrainene a fost inaugurat la 28 decembrie 2018, în prezența premierului Pavel Filip și a președintelui Ucrainei.

Postul de la Palanca a fost construit în cadrul unui proiect implementat de PNUD Moldova, în valoare de 6,18 milioane de euro, dintre care 4,5 milioane au fost alocate de Uniunea Europeană, iar 1,68 milioane de euro a fost contribuția Guvernului Republicii Moldova.

Punctul de trecere este amplasat pe un teritoriu de 2,6 hectare. Atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire sunt prevăzute în total 10 benzi (câte 2 piste pentru autoturisme, câte 2 pentru autocamioane și câte una pentru autocare).

Acesta mai dispune și de un post de control pietonal, construit pentru persoanele care traversează frontiera pe jos sau cu bicicleta.

Din data de 28 decembrie 2018, de când a fost deschis circulației și până astăzi, postul a fost traversat de peste 13 000 unități de transport.

Actualmente, controlul comun este aplicat în șase puncte de trecere a frontierei de stat: Criva-Mamalîga, Larga-Kelmențî, Briceni-Rossoșanî, Giurgiulești-Reni, Cuciurgan-Pervomaisc și Palanca-Maiaki-Udobnoe.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.