De astăzi, cetățenii pot solicita medicamente oferite gratuit. Care este procedura de obținere

De astăzi, cetățenii pot solicita medicamente oferite gratuit. Lista medicamentelor oferite gratuit în cadrul asigurării obligatorii de asistență medicală va fi plasată la loc vizibil în farmacii.

Pentru a beneficia de medicamente gratuite, fiecare persoană trebuie să respecte următorii pași:

1. Să fie înscris/ă la un medic de familie și să fie asigurat/ă medical.

2. Să se adreseze la medicul de familie pentru prescrierea rețetei compensate;

3. Pe o reţetă este scrisă denumirea comună internaţională a unui singur medicament.

4. Să prezinte în farmacie reţeta şi buletinul de identitate sau certificatul de naştere ori formularul 09.

5. La prezentarea rețetei, farmacistul va propune în mod obligatoriu medicamentul oferit gratuit.

Dacă persoana refuză preparatul respectiv, va fi informat despre medicamente disponibile, compensate partial și are posibilitatea să aleagă medicamentul din lista de preparate care au aceeaşi substanţă activă, dar preţuri diferite.

6.  Reţeta pentru medicamente compensate este valabilă în toate farmaciile contractate de CNAM pe întreg teritoriul ţării.

Pacienții pot beneficia de medicamente gratuite pentru următoarele maladii: pneumonie, bronşita cronică simplă şi mucopurulentă cu exacerbare, astmul bronșic, hepatita cronică, fibroză și ciroza hepatică, pancreatita cronică, gastrita, ulcerul gastric și ulcerul duodenal, scleroza multiplă, mielopatia, boala cerebrovasculară, encefalopatia mixtă cronică , artrita reumatoidă, reactivă și psoriazică, guta, pielonefritele acută şi cronică, diabetul zaharat şi complicaţiile lui (neuropatia, nefropatia, angiopatia diabetică), tratamentul depresiei, demenței(bolii Alzheimer), maladiilor cardiovasculare, respiratorii (bronho pneumopatie cronică obstructivă, astm bronșic), aparatului digestiv (inclusiv hepatită și ciroza hepatică), aparatului locomotor (osteoartrită, artrită reumatoidă), bolilor endocrine.

Dacă preparatul solicitat gratuit nu este la moment în farmacie, farmacistul este obligat timp de 72 de ore să îl pună la dispoziția pacientului.

Prescrierea medicamentelor compensate se efectuează de către medicii de familie, neurologi, psihiatri, endocrinologi și pediatri ai prestatorilor de servicii medico-sanitare contractați de către CNAM, indiferent de forma juridică de organizare.

Dacă pacienților li s-a refuzat prescrierea sau eliberarea medicamentului, sau pentru orice alte informații, pot apela Linia Fierbinte a CNAM, la numărul: 080099999.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.