Connect with us
"
"

Social

De astăzi cetăţenii moldoveni pot călători în Turcia cu buletine de identitate

Publicat

pe

De astăzi, 19 februarie, cetăţenii Republicii Moldova pot călători în Turcia şi cu buletine de identitate de formatul ID1, ID2 (TD-1, TD-2, conform standardelor ICAO), inclusiv cele biometrice, valabile, a anunțat Ministerul de Externe.

Astfel, conform Protocolului de modificare a Acordului interguvernamental privind abolirea reciprocă a vizelor cu Republica Turcia, încheiat la 17 octombrie 2018, posesorii documentelor sus-menţionate sunt scutiţi de obligativitatea deţinerii unei vize pentru a intra, ieşi, tranzita şi rămâne temporar pe teritoriul Republicii Turcia până la 90 de zile în decursul oricărei perioade de 180 de zile calendaristice, ceea ce implică luarea în considerare a ultimei perioade de 180 de zile precedente fiecărei zile de şedere.

Ministerul atrage atenţia că cetăţenii Republicii Moldova, care vor călători către state terţe, utilizând teritoriul Turciei ca ţară de tranzit, urmează să se informeze asupra regimului de călătorie aplicabil cetăţenilor moldoveni pentru ţara de destinaţie finală şi să posede documentele necesare pentru trecerea controlului la frontieră.

Primii pasageri deja s-au folosit astăzi de această oportunitate sosind la Aeroportul Internaţional Chişinău cu prima rută Istanbul-Chişinău a companiei Turkish Airlines.

Social

LIVE TEXT/ 83 cazuri noi cu COVID-19. Bilanțul a ajuns la 3980 persoane infectate

Publicat

pe

De către

Ora 17:00

Au fost înregistrate 83 cazuri noi de infecție cu noul coronavirus

Pe parcursul zilei de astăzi au fost înregistrate 83 cazuri noi de infecție cu noul coronavirus, după procesarea a 801 probe de laborator. Toate cazurile de infectare sunt cu transmitere locală.

Distribuţia noilor cazuri de COVID-19 pe teritoriul ţării arată în felul următor: Chişinău – 18, Dubăsari – 10, Bălţi – 5, Sîngerei – 5, Cahul – 3, Căuşeni – 3, Ceadâr-Lunga – 3, Comrat – 2, Drochia – 2, Hânceşti – 2, Soroca – 2, Anenii Noi – 1, Călăraşi – 1 , Criuleni – 1, Edineţ – 1 , Făleşti – 1, Râşcani – 1, Străşeni – 1, Ungheni – 1, Transnistria – 20 cazuri noi de infecţie cu noul Coronavirus.

Bilanțul persoanelor infectate a ajuns la 3980 cazuri.

Din numărul total de cazuri din această zi, 13 sunt lucrători medicali: asistenți medicali – 5, personal auxiliar – 4, medici – 4.  Cei mai mulți lucrători medicali confirmați cu COVID-19, sunt din cadrul SCM „Sfînta Treime” – 4 cazuri.

Pâna la ziua de azi, 1272 persoane au fost tratate, iar 122 persoane au decedat din cauza COVID-19.

Ora 16:00

Purtatul măștii de protecție, obligatoriu în transportul public din Chișinău

De luni, transportul public revine la normal, iar taxatori la muncă. Din această zi, toți pasagerii vor fi obligați să poarte măști medicinale/confecționate manual sau materiale reutilizabile (fulare, eșarfe, alte articole vestimentare). 

O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău.

Potrivit primarului capitalei, Ion Ceban, se reia comerțul cu amănuntul a tuturor tipurilor de mărfuri prin unitățile comerciale Excepție fac doar cele amplasate în piețe sau centre comerciale. Piețele nu se deschid, inclusiv cele auto.

De asemenea, unitățile de alimentație publică pot să reia activitatea comercială doar prin comercializarea produselor la pachet și regim de catering. Aici se includ și gheretele, unitățile care comercializează produse la geam.

„Solicit ca angajatorii să scoată la locul de muncă personalul strict necesar, iar cel care să muncească de acasă, să o facă”, a menționat edilul.

Ora 13:40

Alte trei decese din cauza COVID-19. Una dintre victime este un medic din Fălești

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre înregistrarea altor trei decese din cauza COVID-19.  Este vorba despre un bărbat din Bălți și o femeie din Cahul. Una dintre vicitime este un medic din Fălești.

Astfel, COVID-19 a răpus viața unui bărbat de 66 ani, din Bălți. Internat la data de 7 aprilie, în cadrul spitalului din Bălți. Comorbidități: Hipertensiune arterială, ictus cerebral, boală cronică renală. A decedat și o femeie de 49 ani, din Cahul. Internată  la data de 22 aprilie în stare gravă la Institutul de Medicină Urgentă. Diagnosticul final: Pneumonie interstițială polisegmentară bilaterală, evoluție gravă. Insuficiență respiratorie progresivă. Sindrom de detresă pulmonară. Șoc septic.

Ministerul a anunțat și despre trecerea în nefiinţă a medicului traumatolog Igor Cheptea, care a activat în cadrul spitalului raional Fălești, fiind confirmat cu infecția COVID-19. „Domnul Cheptea a fost un specialist valoros pentru întreg sistem medical. De-a lungul carierei sale a tratat mii de pacienți.  Exprimăm sincere condoleanţe familiei și colegilor”, se arată în mesajul instituției.

Numărul deceselor din cauza COVID-19 s-a ridicat la 122 de persoane.

Ora 13:15

COVID-19 în cifre în Republica Moldova

Perioada medie de incubație a noului coronavirus în Republica Moldova este 5-6 zile. Rata de contagiozitate este de 2,2  persoane.

Vârsta medie  a pacienților infectați este de de 47 ani. 58,4 la sută dintre persoanele infectate sunt femei.

Totodată, 58% dintre pacienți provin din mediul urban.

Din toate cele 3 897 de cazuri de coronavirus, doar 4 la sută de import.

Vârsta medie a persoanelor decedate din cauza COVID-19 este 66 de ani. 51 la sută dintre victime sunt bărbați.

58 la sută dintre persoanele decedate au avut două sau mai multe comorbidități.

În total sunt infectați 988 de lucrători medicali. Rata infectării ajustată la 1000 de funcții este de:

  • 25 la 1000 de medici
  • 19 la 1000 de asistenți medicali
  • 30 la 1000 de infirmieri

Datele au fost prezentate de mnistra Sănătății Viorica Dumbrăveanu în cadrul unei conferințe de presă.

Ora 13:00

183 de cetățeni moldoveni au fost repatriați din Irlanda în Republica Moldova

Pe data de 1 mai 2020, 183 de cetățeni moldoveni au fost repatriați din Irlanda în Republica Moldova, cu cursa charter Dublin-Chișinău. Zborul charter a fost autorizat de către Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova și operat de compania “WIZZ AIR”.

Lista pasagerilor a fost elaborată în conformitate cu prevederile Dispoziției a Comisiei pentru Situații Excepționale, fiind acordată prioritate studenților, persoanelor aflate la tratament medical și persoanelor aflate în dificultate extremă.

Ora 12:20

Elveția, OMS şi PNUD oferă suport de peste 580 mii dolari pentru combaterea COVID-19 pe ambele maluri ale Nistrului

Elveţia, Organizația Mondială a Sănătății şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare oferă suport pentru prevenirea şi controlul răspândirii noului coronavirus pe ambele maluri ale Nistrului. Suportul Elveției în mărime de peste 580 000 de dolari va ajuta Republica Moldova în lupta sa contra epidemiei.

10 aparate mobile de ventilare artificială destinate unităților de terapie intensivă vor fi livrate Ministerului Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale. Echipamentul a fost achiziționat de PNUD Moldova din fondurile acordate de Elveția.

Totodată, OMS acordă suport tehnic Ministerului Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale şi Agenției Naționale pentru Sănătate Publică să coordoneze şi să monitorizeze acțiunile de răspuns la COVID-19.

Sunt fortificate capacitățile instituțiilor de asistență medicală primară şi de îngrijire a mamei şi copilului de pe ambele maluri ale Nistrului în acțiunile de prevenire şi de control a epidemiei. Noul pachet de asistență include şi consolidarea serviciilor de consiliere psihologică pentru populație și lucrătorii medicali pe perioada epidemiei, precum şi după remisiune. OMS a elaborat algoritme și ghiduri de consiliere şi intervenție în probleme psiho-emoționale și de sănătate mintală, desfășurând instruiri on-line pentru psihologi şi personalul non-medical. În acest context, au fost create echipe de suport psihologic arondate instituțiilor medicale incluse în răspunsul la COVID-19.

Ora 11:00

Vârsta medie a persoanelor infectate cu COVID-19 în R.Moldova este de 47 de ani

Vârsta medie a persoanelor infectate cu COVID-19 în Republica Moldova este de 47 de ani. Preponderent, sunt afectate femeile, a anunțat astăzi la o conferință de presă ministra Sănătății, Muncii și protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu. Totodată, cei mai mulți dintre pacienți sunt din mediul urban – 58%.

Ministra a mai spus că rata fatalității este de 3,1%. Vârsta medie a peroanelor decedate este de 66 de ani.  În 98% dintre cazuri, victimele sufereau de încă cel puțin o afecțiune , iar 58% – două sau mai multe comorbidități.

Până în prezent, au fost înregistrate 3 897 de cazuri de coronavirus, dintre care 1 272 au fost tratate. 119 persoane au murit.

400 de cetățeni ai Republicii Moldova au fost repatriați din Marea Britanie și Federația Rusă

219 cetățeni moldoveni au fost repatriați ieri din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cu cursa charter Londra-Chișinău. Tot ieri 180 de moldoveni au revenit acasă din Federația Rusă cu o cursă charter Moscova – Chișinău.

Ministerul de Externe de la Chișinău a menționat că lista pasagerilor a fost elaborată în conformitate cu prevederile Dispoziției nr. 6 din 26 martie curent a Comisiei pentru Situații Excepționale, fiind acordată prioritate studenților, persoanelor aflate la tratament medical și persoanelor aflate în dificultate extremă.

Ambasada Republicii Moldova în Marea Britanie a menționat că va continuaă să examineze solicitările parvenite din partea cetățenilor moldoveni aflați în situații dificile în Marea Britanie, pentru asigurarea repatrierii lor cu următoarele curse charter Londra-Chișinău, care vor avea loc la datele de 3, 9 și 16 mai.

În același timp, Ambasada R.Moldova din Federația Rusă a precizat că pentru data de 5 mai și respectiv 12 mai curent, sunt preconizate două rute charter Moscova-Chișinău.

Chișinău: transportul public municipal va fi sistat în perioada 01-03 mai

Vineri, sâmbătă și duminică ( 01-03 mai), transportul public municipal, troleibuze și autobuze, va fi sistat, a anunțat Primăria Chișinău. Măsura este aplicată în scopul prevenirii răspândirii infecției COVID-19 în rândul locuitorilor capitalei.

Totodată, de luni, 04 mai, activitatea troleibuzelor și autobuzelor va fi reluată în regim obișnuit, pe durata întregii zile, cu prezența taxatorilor și achitarea biletului de călătorie.

De asemenea, pentru a reduce riscul epidemiologic de transmitere a infecției COVID-19, începând cu data de 4 mai , în mijloacele de transport în comun din municipiul Chișinău, devine obligatorie acoperirea feței (nas, gură) cu mască, inclusiv măști improvizate sau alte materiale de protecție de unică folosință sau reutilizabile (fulare, eșarfe sau alte articole vestimentare).

„Nerespectarea prevederilor/măsurilor stabilite de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, constituie pericol pentru sănătatea publică și va servi drept temei de tragere la răspundere contravională și/sau penală a persoanelor vinovate”, a atenționat municipalitatea.

Citește mai departe

Social

Companiile aeriene vs. COVID-19. Ce măsuri de igienizare sunt întreprinse

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Mai multe companii aeriene au anulat o serie de zboruri spre sau din țările grav afectate de coronavirus. Dar ce măsuri se iau pentru a împiedica răspândirea virusului în timpul celorlalte curse? Cum își asigură companiile aeriene pasagerii și personalul că nu s-ar infecta în timpul zborurilor?

Vedem foarte multe sfaturi pentru a evita anumite zone și multe persoane decid să nu călătorească pentru a nu se molipsi de virusul, care a infectat peste 140 de mii de oameni și a ucis mai mult de 5400. Însă, ce pot face cei care nu pot anula deplasarea?

PE LUNG

Focarul global de COVID-19, boala de tip pneumonie care rezultă din infecția cu coronavirusul SARS-CoV-2, este un motiv de îngrijorare pentru oameni din întreaga lume. În timp ce multe companii aeriene au anulat zborurile către sau din China, Italia, Iran, Spania, Franța și Germania. Cererea călătoriilor a scăzut substanțial, însă, nu toți au ales să nu mai zboare nicăieri. Dar ce se întâmplă atunci când alegi să călătorești în timpul unui focar pandemic? 

Industria aeriană face tot posibilul pentru a igieniza și asigura curățenia și sterilizarea avioanelor. Companiile aeriene se consultă cu specialiștii în sănătate pentru a înțelege la ce măsuri trebuie să apeleze. Pentru a vă asigura, liniile aeriene au proceduri standard pentru a preveni răspândirea bolilor la bord. Avioanele sunt asigurate cu filtre de aer HEPA, folosind același tip de tehnologie pe care o veți găsi în spitale. În majoritatea avioanelor, aerul intră deasupra capului, circulă în jos și iese spre exterior prin panourile inferioare ale pereților. (Acesta este motivul pentru care, uneori, puteți simți curent) Apoi, aerul trece prin filtru și este amestecat cu aer proaspăt din afara cabinei înainte de a se întoarce la bord. Aceste filtre sunt folosite la construirea avioanelor, pentru a nu permite răspândirea oricăror infecții între pasageri sau către piloți. „Filtrele de aer HEPA extrag mai mult de 99,99% chiar și din cei mai mici viruși, la fel de mici ca 0,01 micrometri. Coronavirusurile, care au dimensiuni între 0,08 și 0,16 micrometri, sunt filtrate de filtrul HEPA”, explică reprezentanții Delta Air Lines pentru lonelyplanet. În mod util, aerul relativ uscat în majoritatea cabinelor de avion, ar trebui să fie mai puțin ospitalier pentru viruși decât aerul ușor umed de afară și din casele noastre. 

Totodată, companiile aeriene au optat pentru curățarea mai frecventă a bordului, urmând toate procedurile stabilite de experți, pentru a neutraliza orice bacterie sau infecție. De mare ajutor sunt și suprafețele de plastic și metal din interiorul avionului, care permit igienizarea perfectă, pentru a nu lăsa nicio infecție, bacterie sau ciupercă. Toate obiectele de la bordul avionului sunt dezinfectate. În același timp, tacâmurile, vesela și mesele sunt dezinfectate, înainte de a fi spălate. A fost mărit și numărul obiectelor de sănătate, cum ar fi igienizatorul de mâini, mănuși și măști chirurgicale pentru pasageri și echipaje de pe toate zborurile în special din zonele afectate. În plus, companiile aeriene au asigurat ca personalul care vă servește băuturile sau mâncarea să poarte mănuși. De asemenea, mai multe companii au decis să verifice temperatura și să ofere soluții antibacteriene pasagerilor care urcă la bordul avionului. 

Însă, în cazul în care în timpul zborului, vreun pasager prezintă simptome de coronavirus, atunci există ghiduri speciale de curățare pentru zonele aflate la 2 metri de persoana respectivă. În cele mai multe cazuri, avionul este curățat și mai meticulos, filtrele de aer sunt schimbate, iar aeronava este scoasă din serviciu pentru cel puțin o zi. 

Deci, dacă trebuie să zburați, asigurați-vă că companiile aeriene respectă aceste proceduri de igienizare și nu uitați să vă spălați cât mai des pe mâini, să nu vă atingeți fața în cazul în care nu ați dezinfectat bine mâinile și păstrați distanța de 1 m între cei din jurul vostru. 

Sursa: loneleyplanet

Citește mai departe

Social

LIVE TEXT / Amenzi pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie. Moldova interzice exportul de măști

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Un nou caz de infecție cu COVID 19 a fost confirmat în Republica Moldova. Este vorba despre un tânăr care a revenit din Italia. Astfel, numărul celor infectați s-a ridicat la patru persoane. Guvernul a aprobat astăzi un proiect de lege, care înăsprește sancțiunile pentru „răspândirea bolilor epidemice”.  Documentul va permite sancționarea persoanelor care nu respectă deciziile ce vizează măsurile de securitate pentru blocarea răspândirii infecției cu noul coronavirus.

Tot astăzi, președintele Igor Dodon a declarat că autoritățile examinează patru posibile scenarii de evoluție a infectării cu noul coronavirus, care prevăd acțiuni concrete în funcție de numărul de îmbolnăviri înregistrate în Republica Moldova.  MAI și Poliția de Frontieră urmează să consolideze controlul la frontieră, iar Ministerul Apărării va oferi sprijin logistic în caz de necesitate, cu spații în unitățile medicale ale Armatei Naționale, dar și cu susținerea personalului medical militar profesionist. Anunțul a fost făcut de președintele Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate. Totodată, șeful statului a declarat că nu există pericolul unei crize alimentare și că Serviciul Fiscal de Stat va verifica și va combate cazurile de speculație cu prețurile pe fundal de panică a populației. În dimineața zilei de astăzi, ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu a declarat că în Moldova sunt înregistrate trei cazuri de COVID 19. De asemenea, sunt spitalizate 22 de persoane cu simptome de coronavirus de tip nou. Astăzi, Guvernul se va convoca în ședință, unde va aproba decizii privind combaterea COVID 19.

PE LUNG

UPDATE. 17:59

Viorica Dumbrăveanu a declarat după ședința Centrului Unic de Comandă că a fost confirmat un nou caz cu COVID 19.  Este vorba de un tânăr care a revenit din Italia. Într-un alt caz, fiind vorba despre o altă persoană revenită din Italia, rezultatele testelor vor fi anunțate joi dimineața. De asemenea, la ora actuală sunt suspectate la infecția Coronavirus de tip nou, 6 adulți, care sunt internați în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și 7 persoane la Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii , dintre care 5 copii și 2 adulți.

UPDATE.17:20

Guvernul a aprobat un proiect de lege, care înăsprește sancțiunile pentru „răspândirea bolilor epidemice”. Nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a provocat răspândirea unei asemenea boli, se va pedepsi (pedeapsa maximă) cu amendă în mărime de până la 1000 unităţi convenţionale (până la suma de 50000 de lei) sau cu închisoare de pînă la 3 ani

Aceleași fapte care au cauzat din imprudenţă vătămarea gravă sau medie a sănătăţii sau decesul persoanei se vor pedepsi (pedeapsa maximă) cu închisoare de pînă la 7 ani.

Totodată, persoanele care vor completa eronat fișele epidemiologice vor primi amenzi de până la 25 de mii de lei, pentru „prezentarea intenționată falsă sau incompletă a datelor, ori refuzul de a prezenta aceste date”.

Tot astăzi Guvernul a interzis până la 15 aprilie 2020 exportul de măști medicale, mănuși medicale și produse biocide (dezinfectanti) în legătură cu confirmarea pe teritoriul Republicii Moldova a cazurilor de infectare cu acest virus.

Premierul Ion Chicu a cerut Cancelariei să trimită proiectul cât mai repede la Parlament pentru ca deputații să-l aprobe în regim de urgență.

UPDATE.17:00

Republica Moldova este asigurată din punct de vedere alimentar

Ministerul Agriculturii a precizat că Republica Moldova este asigurată din punct de vedere alimentar și a făcut apel către populație pentru a  păstra calmul, a evita speculațiile prin informare corectă și nedistribuire a informațiilor false.  Potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în prezent, în țară, întreprinderile de procesare a produselor lactate dețin în stoc circa 140 tone de unt, 189 tone de cașcaval și 500 tone de frișcă pasteurizată.

Companiile de procesare a produselor din carne și conserve, dețin în stoc 860 tone de materie primă carne de bovine și porcine, precum și 242 tone de produse finite din carne, disponibile pentru comercializare. Stocurile de carne la zi fiind de 4500 tone. În Republica Moldova zilnic se produc circa un milion de ouă, consumul fiind asigurat în proporție de 110%.

De asemenea, în țară sunt 152 mii tone de grâu (ceea ce acoperă necesarul consumului intern pentru cel puțin șapte luni de zile, fără a lua în calcul volumul din rezervele de stat), 33 mii tone de orz (suficient pentru o perioadă de 147 zile), 1,2 mln tone de porumb (suficient pentru cel puțin doi ani);  65 mii tone de ulei de floarea-soarelui(ce acoperă consumul intern pentru doi ani)și 102 mii tone de zahăr (ce ne oferă securitatea consumului pentru 440 de zile).

Din 30 de cazuri suspecte cu COVID-19, 28 de teste au dat rezultate negative

UPDATE. 16:20 

Numărul persoanelor infectate cu COVID 19 rămâne neschimbat. Totodată, din cele 30 de cazuri suspecte la prezența coronavirusului de tip nou în 28 de cazuri testele au fost negative. 

Două cazuri sunt în proces de reacție pentru confirmare, iar rezultatele vor fi anunțate ulterior, a precizat ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu în cadrul unei conferințe de presă. Este vorba despre două persoane revenite din Italia -un tânăr și o persoană mai în vârstă.

Totodată, ministra a precizat că în prezent șase adulți suspecți cu coronavirus de tip nou sunt internați la Spitalul de Boli Infecțioase Toma Ciorbă. Alte șapte persoane cinci copii și doi adulți  sunt plasate la spitalul municipal de boli contagioase pentru copii. Ministra a menționat că testele în cazul mamei cu trei copii, care au revenit din Italia, și au fost internate la spital au ieșit negative. 

Ministra a făcut apel  către populație să nu discimineze persoanele care sunt în regim de autoizolare și care au fost în contact cu persoanele infectate de COVID-19. Să nu creeze panică și să respecte măsurile de protecție anunțate de autorități.

4 scenarii

UPDATE. Ora 13:20

Igor Dodon a convocat astăzi Consiliul Suprem de Securitate, în cadrul căruia a fost examinată strategia de combatere a răspândirii virusului COVID 19. După ședință, șeful statului a anunțat că au fost luate zece decizii privind gestionarea situației.

„Astfel, în cadrul CSS a fost creată o celulă de monitorizare continuă a crizei și de intervenție rapidă în sprijinul instituțiilor, în caz de necesitate. Iar la Inspectoratul pentru Situații de Urgență va fi creat un centru unic de comandă, care va reuni reprezentanții tuturor instituțiilor cu atribuții în gestionarea crizei”, a menționat Igor Dodon.

De asemenea, președintele a anunțat despre patru scenarii cu privire la posibila evoluție a situației:

I. Situația actuală, când în Republica Moldova sunt înregistrate doar trei cazuri confirmate cu COVID-19;

II. Creșterea numărului persoanelor infectate până la 400 de persoane;

III. Creșterea numărului persoanelor infectate de la 400 la o mie de cazuri;

IV. Creșterea numărului persoanelor infectate la peste o mie de persoane infectate.

„În cazul celui de-al doilea scenariu – Republica Moldova dispune de un număr suficient de locuri securizate și de personal medical calificat.  Totodată, autoritățile se pregătesc și de următoarele două scenarii.”

Igor Dodon a anunțat că a cerut Ministerului Apărării să demareze pregătirile pentru a oferi, în cazul scenariului trei și patru, spații în unitățile medicale ale Armatei Naționale, dar și susținere personalului medical militar profesionist. Astfel, MAI, Poliția de Frontieră vor intensifica controlul la punctele de trecere. Mai mult, în ultimele 24 de ore, a avut loc o scădere a fluxului terestru și avia cu 30%, dar autoritățile sunt gata să intervină suplimentar la punctele de frontieră. De asemenea, autoritățile au decis să introducă anchetarea obligatorie a tuturor angajaților din sectorul public și privat privind ultimele contacte, informații cu caracter de risc. Toate instituțiile publice vor fi verificate în privința asigurării măsurilor de igienă și profilaxie.

Ministerul de Externe urmează să conlucreze în permanență cu ambasadele pentru a identifica situațiile critice în care se află concetățenii aflați peste hotare. „Avem cazuri când cetățenii RM sunt blocați în zonele de tranzit în țările cu risc sporit, cum ar fi Italia. Dl Ciocoi a raportat că sunt 4-5 cetățeni blocați la Roma. Au plecat la Roma ieri sau alaltăieri, acolo nu îi primesc și înapoi nu pot veni. Am un mesaj către cetățeni: evident că vă așteptăm acasă, dar vă recomandăm – acolo unde vă aflați la această etapă, mai simplu, mai ușor o să trecem peste criză, dacă nu o să încercăm masiv să venim spre RM”, a menționat președintele.

Totodată, Igor Dodon a anunțat că autoritățile vor aplica avertizări pentru crearea situațiilor de isterizare și dezinformare a populației. „Am cerut fermitate în aplicarea legii din partea instituțiilor de drept, care nu se vor limita doar la amenzi în cazul persoanelor care au pus în pericol viața altor persoane. Au fost nenumărate cazuri în care adresele și chiar numele erau false sau incomplete, ceea ce îngreunează foarte mult eforturile autorităților”, a spus Igor Dodon.

Președintele a dat asigurări că autoritățile vor asigura o comunicare eficientă în spațiul public . Vor fi luate măsuri pentru combaterea manipulărilor și a dezinformărilor din spațiul public.

Igor Dodon a menționat că a fost sâmbătă la biserică, la Moscova, unde s-a împărtășit, fiind la slujbă împreună cu patriarhul Chiril. „Înțelegem că este o zonă de risc în această privință, de aceea ministrul Educației a avut o întâlnire cu conducerea Mitropoliei pentru a lua decizii privind diminuarea riscului de contaminare cu coronavirus”, a spus Igor Dodon. Întrebat și cum se protejează împotriva coronavirusul, Igor Dodon a răspuns: „Fac sport… și nu doar”.

UPDATE. Ora 10:30

La ora curentă, în Republica Moldova sunt înregistrate trei cazuri confirmate cu COVID-19, însă numărul persoanelor suspecte cu coronavirus de tip nou continuă să crească. În prezent sunt spitalizate  22 de persoane cu simptome de COVID-19.

Ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu a anunțat că 14 adulți sunt internați în Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, iar alte 8 persoane, două mame și șase copii se află la Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii. 

De notat că, astăzi, președintele Igor Dodon a convocat în regim de urgență, la ora 11:00, ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde urmează să fie luate noi decizii „bazate pe necesitatea de a asigura securitatea cetățenilor”,

Viorica Dumbrăveanu a precizat  în cadrul unei conferințe de presă că într-un caz de suspecție este vorba despre o mamă cu trei copii, care în pofida situației alarmante din Italia, a mers la cumpărături în Milano. „Acum mama și copiii se află printre persoanele suspecte la infecția cu COVID-19”, a declarat ministra. Într-un alt caz, în mod similar, o mamă și copiii a mers în Italia exact în perioada când s-a declanșat situația epidemiologică.

Toate probele de la persoanele cu suspecție au fost prelevate, iar la ora 16:00 urmează a fi anunțate rezultatele.

Citește: Primul caz de coronavirus de tip nou în Republica Moldova. A fost anunțat Cod Portocaliu de alertă

Potrivit ministrei, starea celor trei persoane infectate cu COVID 19 este „gravă medie”.

Citește: Alte două cazuri de coronavirus în R. Moldova. Școlile și grădinițele se închid. Ce se întâmplă la frontieră

În acest context, ministra a făcut apel repetat către cetățeni să se abțină de la călătorii peste hotare dacă nu există o necesitate stringentă. „Dacă revin acasă, să se autoizoleze la domiciliu timp de 14 zile, iar în caz de necesitate, să apeleze la medicul de familie sau la numărul de urgență 112”, a declarat ministra.

„Evitați aglomerațiile”  

Totodată, ministra Sănătății a îndemnat oamenii să evite locurile aglomerate și să respecte regulile de igienă.  „În general toate aglomerațiile sunt riscante, indiferent de călătorii, slujbe religioase sau ședințe. Toate reprezintă un risc și trebuie să respectăm în mod special regulile de igienă”, a menționat ministra.

Ea a spus că în cazul în care persoana se poate abține de la călătoriile cu troleibuzul, atunci ar trebui să o facă.

Totodată, ea a precizat că autoritățile nu merg pe ideea de a închide piețele, dar că totuși situația va fi evaluată. Oricum oamenii ar trebui să aibă grijă și să ia măsuri, atunci când își fac cumpărăturile în piețe. „Dar categoric nu mergem pe ideea închiderii piețelor”, a precizat ministra Sănătății.

Cât privește cozile de la magazine, care au fost observate în seara zilei de marți, Viorica Dumbrăveanu, a spus că nu există temei pentru panică. Importul de mărfuri va fi asigurat în continuare.

Salariile profesorilor și educatorilor nu vor suferi schimbări

Viorica Dumbrăveanu a declarat că salariile profesorilor și educatorilor nu vor suferi schimbări, din cauza suspendării procesului educațional. Închiderea instituțiilor de învățământ este o măsură menită să protejeze copii, iar părinții trebuie să fie înțelegători.

„Noi vorbim despre sistarea procesului de învățământ, dar nu vorbim despre șomaj tehnic sau alte măsuri care au impact asupra angajaților. În cazul dat nu este vorba despre sistarea activității pedagogilor”, a menționat ministra Viorica Dumbrăveanu.

Potrivit ei, închiderea temporară a școlilor și grădinițelor este o măsură de precauție de care era nevoie. 

Cât privește părinții care se arată nemulțumiți de faptul că nu au unde să-și lase copiii în perioada vacanței forțate, Viorica Dumbrăveanu a spus că „legislația prevede concediul anual plătit sau neplătit care poate fi acordat de angajator, există un regim flexibil de muncă. Angajatorii sunt în drept să aplice aceste măsuri”

„Noi am învățat lecția mult mai repede decât alte state, nu am așteptat să avem o transmisie locală a bolii. A fost o măsură necesară pentru a proteja și securiza copiii. Noi avem vara vacanțe ale copiilor și părinții găsesc soluții, instituțiile se mai închid pentru reparații și părinții găsesc ieșire din situație”, a spus ministra.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social11 ore în urmă

2 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT/ +188 cazuri noi de COVID-19. 17 sunt lucrători medicali

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

PoliticăO zi în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

SocialO zi în urmă

Deșeurile generate de pandemie – o nouă problemă ecologică la care Moldova nu are soluții

PE SCURT  Imaginea în care un activist ține pe un suport mai multe măști colectate din apele ce înconjoară insulele...

SocialO zi în urmă

1 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 109 cazuri noi și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Cultură2 zile în urmă

Festivalul Mai Dulce anulat, dar alături de fanii deserturilor. 5 rețete pe care ai vrea să le încerci

PE SCURT Din cauza pandemiei de coronavirus și a restricțiilor, festivalul Mai Dulce a fost anulat. Însă organizatorii nu s-au...

Lifestyle2 zile în urmă

6 cartiere post-comuniste superbe, unde ai vrea să locuiești

PE SCURT În vremea comunismului, blocurile erau simboluri ale politicii locative egalitare. Iar mai târziu au devenit un simbol al...

Cultură2 zile în urmă

Câte o librărie în fiecare sat: apariția și dispariția librăriilor Luminița în Moldova

În ambele sate ale bunicilor mei se găsesc două clădiri similare, cu ferestre mari, care în anii 70 au fost...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Politică2 săptămâni în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Externe1 lună în urmă

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

PE SCURT Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația...

Advertisement

Opinii

iunie 2020
L Ma Mi J V S D
« mai    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930