Datoriile la plata impozitelor nu mai sunt “secret fiscal”

Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, obligat sa furnizeze informatia privind datoriile la plata impozitelor si taxelor

La 11 noiembrie 2009, Curtea Suprema de Justitie din R. Moldova a respins recursul declarat de Inspectoratul Fiscal Principal de Stat (IFPS) la hotararea Curtii de Apel care a obligat aceasta institutie sa furnizeze Asociatiei Presei Independente (API) informatia in cifre si acte de sanctionare fiscala referitoare la datoriile la plata impozitelor si taxelor catre bugetul public inregistrate in ultimii patru ani de cateva firme comerciale si demnitari.

In ianuarie 2009, API a adresat IFPS trei cereri de acces la informatie privind datoriile la plata impozitelor si a taxelor catre bugetul public inregistrate de catre unii contribuabili. Cererile, insa, au fost refuzate, pe motiv ca informatiile solicitate ar constitui secret fiscal. Insa, conform Codului Fiscal titlul V, art. 131 alin. 5, precum si art. 129 (19), „secret fiscal” este orice informatie de care dispun organele cu atributii de administrare fiscala, inclusiv informatia despre contribuabil ce constituie secret comercial, cu exceptia informatiei despre incalcarea legislatiei fiscale.

Curtea de Apel Chisinau a constatat ca, prin refuzul de a furniza informatiile solicitate, IFPS a incalcat accesul API la informatie. De asemenea, IFPS nu a demonstrat ca refuzul este prevazut de lege si ca prejudiciul care poate fi adus drepturilor si intereselor persoanelor fizice si juridice care au datorii la plata impozitelor si taxelor ar fi mai mare decat interesul public de a cunoaste aceasta informatie. Curtea Suprema de Justitie a respins recursul declarat de IFPS, lasand in vigoare hotararea Curtii de Apel Chisinau.

Cauza API vs. IFPS este prima in domeniul accesului la informatiile detinute de organele fiscale din R. Moldova si reprezinta un important precedent judiciar care confirma dreptul presei de a cunoaste si a face publice informatiile privind incalcarea legislatiei fiscale de catre contribuabili, prin exceptie de la „secretul fiscal” prevazut de lege.

Asistenta juridica in acest proces a fost acordata de catre Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) in cadrul proiectului „Imbunatatirea cadrului juridic in domeniul mass-media in Moldova” finantat de Civil Rights Defenders din Suedia.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.