Datoria Moldovei faţă de Japonia au fost reeşalonate

Acordul privind reeşalonarea datoriei externe a Republicii Moldova, în valoare de 1 miliard 820 milioane de yeni japonezi (15,4 milioane de dolari), faţă de Japonia a fost semnat, vineri, la Chişinău.

Documentul bilateral a fost semnat, prin schimb de note, de ministrul Finanţelor, Mihai Pop, şi ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, cu sediul la Kiev, Mutsuo Mabuchi, au precizat pentru Basa-press surse de la Ministerul Finanţelor.

Acordul prevede reeşalonarea, până în anul 2022, a datoriei Republicii Moldova faţă de Japonia. Documentul a fost semnat în conformitate cu prevederile Protocolului privind restructurarea datoriei externe a Republicii Moldova, semnat, la 12 mai 2006, de către Clubul Creditorilor de la Paris şi Guvernul Republicii Moldova.

„Acordul cu Clubul de la Paris va permite micşorarea cheltuielilor legate de deservirea datoriei faţă de creditorii Clubului de la Paris, pe parcursul implementării Programului cu Fondului Monetar Internaţional, de la 149,9 milioane USD până la circa 60 milioane USD”, au precizat surse din cadrul Ministerului Finanţelor.

Recent, Chişinăul a reuşit să reeşaloneze datorii externe faţă de alţi doi creditori externi – Italia şi SUA. Datoria Republicii Moldova, în sumă de circa 950 mii USD faţă de Italia, a fost reeşalonată până în noiembrie 2009, şi urmează a fi achitată în şapte tranşe.
De asemenea, Chişinăul a obţinut reeşalonarea datoriei externe faţă de SUA, în mărime de 13 milioane USD. În timpul apropiat, urmează a fi stabilită data semnării acordurilor cu Federaţia Rusă şi Germania.

Guvernul de la Chişinău a ajuns, la 12 mai, la un acord cu Clubul de la Paris privind restructurarea unor datorii externe bilaterale în sumă de 150 milioane USD, contractate de Republica Moldova până la 31 decembrie 2000. Suma restructurată include arierate (68 milioane USD) acumulate până la 30 aprilie 2006 şi datorii cu termenul de scadenţă între 1 mai 2006 şi 31 decembrie 2008 (81,8 milioane USD). Datoriile respective, precum şi 30 la sută din arierate, au fost restructurate la aşa-zisele condiţii Houston. Creditele de dezvoltare au fost reeşalonate pe o perioadă de 20 ani, cu o perioadă de graţie de 10 ani, iar cele comerciale – pe o perioadă de 15 ani, cu o perioadă de graţie de 5 ani. Rambursarea celorlalte 70 la sută din datorii se va efectua pe parcursul perioadei de 3 ani.

Stocul datoriei faţă de creditorii Clubului de la Paris în martie 2006 se cifra la 276,1 milioane USD, din care 267,6 milioane USD reprezintă datorii acumulate până 31 decembrie 2000 (inclusiv 58,1 milioane USD constituie asistenţa oficială pentru dezvoltare). La discuţiile privind restructurarea datoriei Moldovei la Clubul de la Paris au participat reprezentanţii guvernelor Germaniei, Italiei, Japoniei, Federaţiei Ruse şi Statelor Unite ale Americii. // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare