Datele înregistrate la Serviciul 112 vor fi stocate și prelucrate în format electronic

Toate informațiile înregistrate la Serviciul unic 112 vor fi stocate pe un termen de până la 10 ani într-un sistem informațional automatizat, care până în prezent funcționa în regim de testare.

Acest fapt va permite o gestionare mai bună a datelor, elaborarea statisticilor, dar și eficientizarea activității Serviciului 112.

Guvernul a aprobat astăzi Regulamentul privind modul de ținere a Registrului de stat format de Sistemul informațional automatizat al Serviciului național unic pentru apeluri de urgență 112 (RS 112).

Documentul reglementează procesul de administrare a RS 112, care este sursa oficială de date sistematizate referitoare la apelurile și înștiințările de urgență recepționate de la cetățeni.

Acesta conține descrierea situaţiilor de urgenţă, informațiile despre victimă, locul aflării apelantului, termenul în care s-a reacționat și rezultatul intervenției serviciilor specializate de urgenţă.

De asemenea, Regulamentul stabilește obligațiile instituțiilor implicate în crearea și ținerea Registrului. Astfel, Ministerul Economiei și Infrastructurii în calitate de posesor al RS 112 va asigura administrarea Registrului.

Acumularea datelor, precum și completarea fișelor apelurilor de urgență vor fi asigurate de către Serviciul 112.

Totodată, furnizori de informații pentru RS 112 vor fi Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Muncii, Sănătății și Protecției Sociale și Ministerul Apărării.

Accesul la Registru va fi oferit instituțiilor de profil în baza unei cereri cu specificarea numelui, prenumelui și funcției deținute de către solicitant. În același timp, Regulamentul mai conține măsuri care vin să asigure securitatea și confidențialitatea datelor prelucrate.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.