Luni, 4 septembrie, Curtea de Apel a Republicii Moldova a procedat la examinarea depozitiilor facute de martorii americani in dosarul de comercializare a avioanelor de vinatoare moldovenesti catre SUA.
Judecatorii si-au inceput sedinta cu studierea marturiilor lui Wayne Merry, Ambasador cu misiuni speciale al Departamentului de Stat al SUA pentru Eurasia, Rusia, Ucraina si R.Moldova, in perioada in care Valeriu Pasat exercita functia de ministru al Apararii, transmite Agentia INFOTAG.
"Depozitiile sint compuse din 25 de puncte si caracterul lor general face dovada nevinovatiei lui Pasat. Avind asemenea marturii este foarte greu sa afirmi despre vreo vina a fostului ministru al Apararii", a declarat Alexandru Tanase, avocatul lui Valeriu Pasat.
Tanase a spus ca in depozitii se spune ca tranzactia de vinzare a avioanelor avea un caracter contractual in formatul "guvern-guvern" si a fost non comerciala. In tranzactie au fost stabilite preturi speciale, avind in vedere ca MIG-29 sint avioane de vinatoare moderne ultrarapide, si Guvernul SUA, cu stirea Congresului, a acceptat aceasta tranzactie pornind de la faptul ca a existat un plan de colaborare a SUA cu "statele noilor democratii", pentru ca armele sa nu ajunga pe mina teroristilor.
Wayne Merry afirma ca Pasat a purtat negocieri cu partea americana intr-o maniera "foarte profesionista", iar Presedintele si Prim-ministrul de atunci ai Republicii Moldova erau la curent cu tranzactia si cu mersul tratativelor. Inainte sa faca publice depozitiile martorilor, judecatorii Curtii de Apel au mentionat ca acestea au fost traduse de translatori de la Ambasada SUA, pe cind prin legislatia moldoveneasca traducerile trebuiau facute de Ministerul Justitiei al R. Moldova. Instanta a obligat ministerul sa verifice calitatea traducerii.
In sedinta de luni, Curtea de Apel a respins repetat demersul avocatilor privind schimbarea masurii de reprimare impotriva lui Pasat. Judecatorii au declarat ca nu exista temeiuri pentru ca Valeriu Pasat sa fie eliberat de sub arest si supus unei alte masuri de reprimare. De asemenea, Curtea de Apel a respins cerinta avocatilor de a-l obliga pe Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, sa-si dezminta afirmatiile despre vinovatia lui Pasat. Avocatii au subliniat ca in interviul acordat postului de radio "Eho Moskvi" pe 20 iulie, Voronin si-a permis sa comenteze dosarul Pasat care se mai judeca in instanta. Seful statului nu este in drept sa aprecieze dosarul atit timp cit dureaza procesul. Noi consideram ca instanta de judecata trebuia sa declare acest lucru, dar Curtea de Apel a respins si aceasta cerinta a noastra, a spus avocatul.
Urmatoarea sedinta a Curtii de Apel in acest dosar va avea loc pe 4 octombrie.
// Romanian Global News